Egy, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósághoz tartozó szentgotthárdi intézményben egy mentálisan sérült beteget lepnek el az ágyi poloskák.

Horror: ágyi poloskák kínozzák az ápoltakat egy magyar szociális otthonban

Mindennapos látvány a szentgotthárdi intézményben. Forrás: Átlátszó

Az Átlátszó bemutatta a felvételt, majd kérdéseket intézett a Főigazgatósághoz. A szűkszavú válaszokból kiderült, nem vezetnek nyilvántartást arról, országszerte hol okoz gondot a vérszívó rovar. Nem ez az első intézmény, ahol megdöbbentő állapotok uralkodnak, korábban Nagymágocs kapcsán is beszámoltak ágyi poloska fertőzésről.

Mintha kormos lenne az ágynemű, de a fekete szemcsék mozognak. Nem csak a paplanon, a lepedőn is sokan vannak. A videó a szentgotthárdi pszichiátriai betegek otthonában, hivatalos nevén a Rábaparti Integrált Szociális Intézmény Vas Vármegye épületében készült. A forrás úgy fogalmazott, „ez csak egy ágy, a többi az ugyanez a szint.”

„Az intézmény 1952-ben kezdte meg működését a századfordulón épült egykori dohánygyár épületében. Az otthon jelenlegi formáját, kapacitását az egész intézményre kiterjedő rekonstrukció során nyerte el. Az intézmény jelenleg 734 férőhelyes – az ország legnagyobb – krónikus pszichiátriai betegeket gondozó otthona” – az idézet az intézmény honlapjáról származik.

Az informátor szerint 2018 óta ilyen a helyzet. A fertőzés kapcsán azt mondta „ilyen apró fújások vannak, de két-három nap múlva ugyanaz a helyzet áll fel.” Azt is elárulta – neve mellőzését kérve –, hogy „volt olyan, hogy a betegek aláírást gyűjtöttek, lementek az iroda elé, de csak azt a választ kapták, hogy folyamatban van az irtás. Eddig csak ebben az épületben volt probléma, most már a másik épület szintúgy fertőzött. Elhatalmasodott ez a poloskainvázió” – folytatta.

Az ápolók próbálnak segíteni, de nincs elég eszközük. Cserélik az ágyneműt, de „mindegy, mit csinálnak, mert függetlenül attól, hogy frissen föltesznek egy lepedőt, vagy huzatot, fél óra múlva megnézi az ember, körülbelül 50-60 darab rovar jelenik meg körülötte. Hiába van porszívózás, takarítás”.

A betegek nem is tudnak szólni a hozzátartozóknak, az áldatlan állapotokat nem láthatják kívülállók. Az intézmény látogatási rendjét idézte, mely szerint „a látogatás az intézmény udvarán kialakított helyen, illetve a Látogató fogadó helyiségben történhet”.

A Rábaparti Integrált Szociális Intézmény illetékese szűkszavúan annyit írt: „A fertőzés megszüntetése érdekében az intézmény és a fenntartó is megteszi a szükséges intézkedéseket. Az ellátottak látogatása az intézményre vonatkozó látogatási rend szerint biztosított”.

Forrás: Átlátszó
Fotó: Átlátszó

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Nem tudok róla, hogy az átkosban ez megtörténhetett volna. Igaz, volt KÖJÁL. Most Nyunyóka van.
jáger laszló
Intézkedés!!
Felszólítottuk a poloskákat ,hogy takarodjanak,mert baj lesz!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
Nem tudok róla, hogy az átkosban ez megtörténhetett volna. Igaz, volt KÖJÁL. Most Nyunyóka van.
gina
OVt kellene befektetni, ez a magyar igazság, ez a tetves zsiros szemét oda való
jesz
az ágyipoloska ellen a leghatásosabb biztos megoldás, ha minden ruhát, ágyneműt elégetnek, majd a zárt szobákat ózongenerátorokkal fertőtlenítik.
surdilloFUJT
A felelősöket,akik hagyták elterjedni az inváziót,EGY HÓNAPRA EGY SZOBÁBA BEZÁRNÁM,KAJÁT AZ ABLAKON KERESZTÜL KAPNÁNAK,HOGY ÉREZZÉK A ""TÖRŐDÉST"""!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.