A Közösen Szentgotthárdért Egyesület aláírásgyűjtést indított azért, hogy ne kerüljön katolikus egyházi tulajdonba a szentgotthárdi gimnázium és a Széchenyi iskola épülete.

Szentgotthárd képviselő-testülete ugyanis hallgatólagosan jóváhagyta, hogy az egyházé legyen a volt Vörösmarty gimnázium és a volt Széchenyi általános iskola épülete – írja a Szabad Európa.

Rogán Antal szülőföldjén is tiltakoznak egy gimnázium egyházi tulajdonba adása ellen

Kiállnak a közpénzből épült gimi "egyházasítása" ellen. Forrás: Google Maps

Pedig az a gimi sokat látott, patinás intézmény: ide járt Rogán Antal propagandaminiszter is, aki Kommunista Ifjúsági Szövetség utolsó helyi titkáraként írta be nevét a gimnázium aranykönyvébe.

A tavaly decemberben elfogadott törvény értelmében (2022. évi LXXVIII. törvény az egyházakat érintő egyes törvények módosításáról) az önkormányzati képviselő-testületnek bele kell egyeznie, ha az egyház olyan épületet akar tulajdonba venni, amit az egyház használ feladat ellátására.

A jogszabály alapján viszont nemcsak valaha egyházi tulajdonú épületeket vehet tulajdonba az klérus, hanem olyanokat is, amelyekben jelenleg látnak el feladatot. Ezek jellemzően az egyházi fenntartású iskolák épületei, amelyek többsége jelenleg az önkormányzatoké. Szentgotthárdon tavalyelőtt szeptembertől viszi a katolikus egyház a város két iskoláját, miután a szülők többsége megszavazta az egyházi átvételt.

A Vörösmarty Mihály Gimnázium 130 éve a megye első állami gimnáziuma volt, itt érettségizett többek között a németújvári (Güssing) születésű Csákányi László színész is.

A szentgotthárdi egyesület petíciója:

„Kedves gotthárdiak – hívők és nem hívők!

Akarjuk, hogy katolikus egyházi tulajdonba kerüljön idén 130 éves gimnáziumunk, a megye első állami gimnáziumának épülete?

Helyes dolog, hogy a város – vagyis az Önök – tulajdona egyik napról a másikra az egyház kezébe kerül? Egy tavaly decemberben elfogadott törvény alapján az egyházak olyan épületekre is igényt tarthatnak, amelyek soha nem voltak egyházi tulajdonban.

A legutóbbi, rendkívüli képviselő-testületi ülés végén egy kérdésre adott válaszból kiderült, hogy a katolikus egyház igényli azokat az ingatlanokat, amelyekben jelenleg egyházi oktatás zajlik, tehát a gimnázium és a hajdani Széchenyi iskola épületét. Mindkét ingatlan a város lakóinak adóiból, támogatásából épült és fejlődött, az önkormányzat pályázatok felhasználásával fejlesztette őket.

Tiltakozzunk együtt a tervezett lépés ellen!

Közösen Szentgotthárdért Egyesület”

A petíció szervezői azt szeretnék, ha az egyház visszavonná a kérését. Az egyesület elnöke, Bana Tibor volt országgyűlési képviselő (Jobbik) szerint volt már példa arra, hogy a felháborodás miatt az egyház visszalépett, méghozzá Kübekházán.

A szentgotthárdi polgármester viszont az egyház kérése mellé állt, és ebben követte a képviselő-testület jó része – hangsúlyozta Bana. Szerinte egyértelmű, hogy tőlük nem várható ellenállás. A lakosság viszont az épületek megtartása mellett van. Egy márciusi indult Facebook-szavazáson a válaszadók 93 százaléka állt ki amellett, hogy az önkormányzat ne adja át ingyenesen a két épületet az egyháznak.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Reverenda takarásában, megy a köz kirablása !
Péter2
Reverenda takarásában, megy a köz kirablása !
Néro2
Pedofil pap jó pap buzi a-Lapos író jó buzi.
De az a fránya ellenzék na az aztán felháborító.
jáger laszló
Természetesen nem csak a gimire hanem a fenntartási költségre működési költségre is igényt tartanak!!!
Ha lúd akkor legyen kövér!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
csak úgy....
arról a környékröl több száz, talán már több ezer magyar diák jár át a labancokhoz suliba,javaslom,- üldözzék el a maradék magyar kölköket is, akkor megoldódik a labancoknál a demográfiai probléma! :)
csak úgy....
15 év alatt a nyolcszorosára nőtt az Ausztriában tanuló magyar diákok száma - telex.hu/belfold/2023/03/21/novekszik-a-magyar-altalanos-iskolasok-szama-ausztriaban
Óriásit nőtt a magyar gyerekek száma az osztrák iskolákban
24.hu/kozelet/2023/03/21/ausztria-oktatas-magyar-diakok/

"A 2010/2011-es tanévben még csak 2117 magyar diák járt osztrák közoktatásba, a 2021/2022-es tanévre 10646 főre nőtt a számuk. "
ugye azt tudjátok,hogy ezeket a gyerekeket ,fölnött korukra ,már csak turista ként látjátok,- és a labancok örvendeznek a buta magyar kormány, további értelmes fiatal magyarok hozzájuk üldözésén! :)
0rbánnak migráncsok köllenek és nem magyarok!
ómió
És a "tiltakozók" legalább egy emberként ajánlották fel pénzügyi támogatásukat a városnak - mondjuk egy adóemelés keretein belül - hogy az továbbra is fenntarthassa a gimit, vagy csak a tetvesbolsi "habverés ütött ki rajtuk"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.