Erdogan török elnök augusztus 20-i látogatása nagyon súlyos és káros üzenet a nemzetközi közvélemény és a magyarság felé – erről Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek szóvivője, Újbuda alpolgármestere beszélt a Facebookon szombaton közzétett videójában.

Barabás Richárd: Erdogan augusztus 20-i látogatása súlyos és káros üzenet a nemzetközi közvélemény és a magyarság feléMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Leszögezte: Törökország Magyarország fontos szövetségese, és a két ország között aktív és rendszeres kapcsolatot kell fenntartani. Ugyanakkor a török elnök "nagyon messzire távolodott az emberi jogok, a demokrácia, a jogállam és a polgári jogok értékeitől, amelyben mi európaiak, mi magyarok és mi, zöldek eltökélten hiszünk" – emelte ki a szóvivő.

Barabás Richárd rámutatott:

Erdogan Törökországában az orbáni rendszerhez hasonlóan nagyon súlyos állami propagandát folytatnak, megosztották egymással a vidéket és a városokat.

Emellett újságírókat börtönöznek be, tüntetéseket vernek szét, és az LMBTQ-közösséget is súlyos bántalmazások érik – tette hozzá.

A párt szóvivője elmondta, azt gondolják, a török elnök meghívásával Orbán Viktor miniszterelnök azt üzeni, hogy

az államról alkotott elképzelései nagyon hasonlóak ahhoz, mint amit Erdogan török elnök képzel és valósít meg Törökországban.

A párt elítéli a török elnök látogatását, és azt is, hogy ez a magyar állam alapításának ünnepén történik – hangoztatta Barabás Richárd. Feltételezik – tette hozzá –, hogy "a látogatásnak köze van a svéd NATO-csatlakozás késleltetéséhez is".

A Párbeszéd felszólítja Orbán Viktort, "mutassa meg, hogy Magyarország egy szuverén ország, aki képes önálló nemzetközi politikai kérdésekben döntést hozni, és ne szolgálja ki a török elnök igényeit" valamint "ne késleltesse a svéd NATO-csatlakozás támogatását".

Emlékeztetett arra is, hogy Svédország Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO) való csatlakozását már csak Magyarország és Törökország nem ratifikálta.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
@Horizont: Korábban én is azt hittem Orbán csak azért repked diktatúrákba és rezsimekbe, mert nyugaton már nem fogadják. Rosszabb a helyzet. Ő valóban ezekkel az országokkal akar egy szövetségi rendszert alkotni mind gazdaságilag, mind politikailag.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Majd Barabás efftárs "ideológiailag megszakérti" nekünk! Ahogy anno Rákosi efftársnak tette volna!
gina
Retkes cigány, eladná az országot csak a hatama erösödjön, ténylg csak egy megoldás marad ezt a hazaáruló patkányt le kell löni,,
ómió
@Őrnagy:"Sirályok" a tűpontos "diagnózisaid"!
Sámannus
Sok buzernyák jött ossze a Kramelitába ünnep alatt. Nagy valószinűséggel vityka Putlernak gazsulált. Mihndenki volt ott csak Kertesztyény nem.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.