A szerbiai Horgos melletti Királyhalomnál az elmúlt hónapokban növekedett a bevándorlók száma.

„Katasztrófa lesz” – mindennapos a lövöldözés szerb határnál

A taxisok szállítják őket a határra. Forrás: Pixabay

A közeli erdőkben és tanyákon 60–100 fős táborok vannak – írja a Telex.

A helyiek korábban még járőröztek a kerítésnél, de most, hogy a bevándorlók és az embercsempészek többen vannak, már nem érzik biztonságosnak a környéket. Többször volt lövöldözés, néhány napja pedig kézigránát robbant egy hajdújárási ház előtt.

A helyiek azt mondják, azért nőtt meg az erőszakos események száma Szabadka környékén, mert egyre többen vannak a bevándorlók és az embercsempészek is egyre agresszívabbak.

A migránsok többnyire békések, de a járőrözések közben történtek már atrocitások.

Hogy miért kezdtek fegyverkezni, azt el sem tudom képzelni, bele sem merek gondolni. Engem, mondjuk, az nem is piszkál, hogy egymást lövik, csak beszorul közé a lakosság

– panaszolta egy helyi férfi.

A hatóságok pedig nem kezelik a kialakult helyzetet.

Bejön az ország másik felén ez a rengeteg migráns. Hiába viszik vissza, mit csinálnak velük? Pár nap múlva megint itt vannak, mert a kiindulópontra nem bírják elvinni. Ez egy körforgás, szinte értelmetlen. Összeszednek 5–600-at, leviszik, három nap múlva megint itt vannak.

Hajdújáráson is számos rendőrségi akció volt az elmúlt időszakban. Százakat vittek el a hatóságok, a bevándorlók száma mégsem csökken, és szinte mindennaposak a lövöldözések a faluhoz közel.

A helyiek szerint a taxisok jelentik az egyik legfőbb problémát. „Minden lelkiismeret-furdalás nélkül szállítják őket. Napi szinten 30–50 taxis viszi őket különféle településeken keresztül. Négy migránssal számolva ez elég extrém szám, főleg, hogy van taxis, aki többször is fordul.”

Pár napja a lakosok egy petíciót is át szerettek volna adni Szabadka polgármesterének azt kérve, hogy juttassa el azt Aleksandar Vučić államfőnek.

A helyiek azt kérték, hogy a kormány tartsa távol az EU-ba igyekvőket 10 kilométeres körzetben a várostól, valamint hogy a taxisokat, szállítókat és azokat, akik segítik a bevándorlók illegális határátlépését, szigorúbban büntessék.

A polgármester át sem vette a petíciót.

Nem hivatalos információk szerint négyezer euró/koponya körül mozog az általuk biztosított illegális határátlépés. Minél több »felhasználó« van, annál több pénz üti a markukat

– mondja Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének (VMDK) elnöke. Szerinte többnyire afgán, marokkói és tunéziai embercsempészek harcolnak itt egymással, akik rendelkeznek katonai tapasztalattal, így tudják kezelni a fegyvereket és kiépített logisztikájuk is van.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
+oldás
1 Mindenki maradjon otthon
2 Engedjék őket oda ahová igyekeznek
Hátáron ne tartsák őket fogva!!
csak ennyi
barátilag
J,L
csak úgy....
@Horizont: ezek ott lent 0rbán migráncsai, akikre ha szükségük van, bár mikor elövehetik öket a rettegés föntartása érdekében.
ómió
Migráncsból közben "bevándorló" lett az "efftársi szótárban"!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.