A napelemes rendszerek támogatására és az érintett szakmai szervezetek bevonásával a jogszabályi háttér újragondolására szólította fel a kormányt az MSZP szerdán. A napelemes beruházások valószínűleg soha nem fognak megtérülni. Éves elszámolás helyett mindenkinek havi elszámolás lesz.

Hatalmas pofont kaptak Orbánéktól a napelemesek, jön a havi szaldó – Az MSZP szerint "érthetetlen a kormány mulasztása"

Lantos Csaba egy rövid, pólós videóban jelentette be, hogy elkaszálta a napelemes beruházások megtérülését a kormány. Fotó: youtube.com/@magyarorszag_kormanya

Varga László, az ellenzéki párt elnökhelyettese online sajtótájékoztatóján azt mondta:

Magyarország 2050-re a karbonsemlegesség elérését tűzte ki, ez örvendetes környezetvédelmi vállalás, de érthetetlen a kormány mulasztása az elmúlt bő egy évben ebben a szektorban.

Emlékeztetett: több jó ösztönző volt a napelemes rendszerek telepítésére, aztán a kormány moratóriumot vezetett be, illetve nagyfokú bizonytalanságot hagyott a már létező napelemes rendszerek elszámolásánál.

Az ellenzéki politikus a moratóriumot érthetetlennek nevezte, hiszen a szolgáltató minden esetben megvizsgálja, hogy műszakilag adottak-e a feltételek, megvalósítható-e a telepítés.

Mindenki várta, hogy augusztus 31-én az illetékes miniszter mit jelent be, hogyan alakítanák át a rendszert, ám továbbra sincsenek jó hírek – mutatott rá.

Az éves szaldós elszámolást kivezetik, helyette havi lesz és jön az új bruttó elszámolás azoknak, akik 2024 január 1-e után telepítenek ilyen rendszereket.

A napelemkollektor szövetség elnöke szerint ezzel a beruházások jelentős részét soha meg nem térülővé teszik

- közölte az MSZP-s politikus.

Arról, hogy a szaktárca megígérte, nyilvánosságra hozza, hol lehet napelemeket telepíteni, azt mondta: érthetetlennek tartja, miért nem kizárólag szakmai kérdésként kezelik, hol engedi meg a szolgáltató a telepítést.

Kitért arra is, hogy a nyugati országokban van lehetőség erkély-napelemrendszerek telepítésére, ami akár egy panellakás áramszámláját is jelentősen csökkentheti. Ott ösztönzik az embereket akár kicsi, akár nagy rendszerek telepítésére – mondta. Magyarországon nemcsak a családi házakra szerelt rendszereket lehetetleníti el a kormány, hanem lehetőséget sem ad ilyen erkélynapelemek vásárlására.

A kormány politikája szembemegy a megújuló energiákkal és nem tesznek érdemi lépéseket a geotermikus energiák nagyarányú hasznosítására sem, ezért van ekkora energiafüggőségben Magyarország továbbra is az orosz energiahordozóktól – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Lantos Csaba bejelentésén megrökönyödött a napenergiások világa

Hatalmas vihart kavart a napelemes piacon a miniszter egyperces, a YouTube-on és a TikTok-on is elérhető, „pólós” videója, amelyben bejelentette a fontos részleteket a nappanelek, vagyis hivatalosan a HMKE (háztartási méretű kiserőművesek) jövőjéről – számolt be pár napja a Telex.

2024. január 1-jétől mindenkinek változik a napelemes elszámolása

Aki tíz éven belül telepített nappanelt, annak marad ugyan a szaldós elszámolás, de nem éves, hanem havi elszámolással, míg az újaknak át kell térniük a bruttó elszámolásra.

Az Orbán-kormány tavaly őszi bejelentése szerint tehát akik október 31. után telepítenek napelemet, nem tölthetik fel a felesleges áramot a hálózatra, mert a korszerűtlen rendszerek nem bírják el. Bár Lantos Csaba bejelentése szerint elviekben azóta fejlesztették a hálózatot és lesz lehetőség betáplálásra, azt nem árulta el, hogy pontosan hol, és azt sem, hogy a változtatást követően hogyan térülhet meg a beruházás.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
@Maccska: Nem ingyen! Beadnak a közösbe áramot, amiért tévedés, hogy ugyanannyit kapnának, minamennyiért vesszük!
Valamint a főrendszer tehermentesítése sem elhanyagolható, amit a saját rendszerük saját finanszírozásban kerül el hosszú időre évente.
Havanagi
@Sakk Matt: Mi a francnak ez a napelem?Csak a probléma van vele.Viszza a multszázadokba !Ispánrendszer ,vármegye meg van,haladjunk, elég a szén,a koksz,a fa ,tüzet lehet csiszolni.Világos: a barmok a fákra vágynak vissza.Ezt a flancot ?! XXI.század? Még mit nem?!
Béla333
Ha a napelemesek egy időben egy órára lekapcsolják a hálózatról a cuccukat, azért az komolyabb valami lenne, mint amikor egy magyar szakszervezet hirdet meg valamit engedetlenség félét...
Béla333
A hülyemagyar maffiahívők nem értik, hogy a napelemeket nem éjszaka kell lekapcsolni, amikor az úgysem megy, hanem nappal, mondjuk dél és 1 óra között.
Bármennyire is felhős az ég mondjuk szeptember 42.-én, azért ha legalább 100 ezer napelemes egyszerre lép a kétszázezerből, azt már megérti ez a vigyorgó maffiózó is itt a cikkben szereplő képen.
Csak a hülyemagyar maffiahívők nem értenek semmit, de hát ők ezért hülyemagyarok!
Box Hill
Alapszabály: sohase fektess olyan vállalkozásba, amelynek termékére csak egy vásárló van.
ómió
Pedig "haladó brüsszeli efftársi módon" még a rezsivédelmet is el kéne tőlük (is) venni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.