A napelemes rendszerek támogatására és az érintett szakmai szervezetek bevonásával a jogszabályi háttér újragondolására szólította fel a kormányt az MSZP szerdán. A napelemes beruházások valószínűleg soha nem fognak megtérülni. Éves elszámolás helyett mindenkinek havi elszámolás lesz.

Hatalmas pofont kaptak Orbánéktól a napelemesek, jön a havi szaldó – Az MSZP szerint "érthetetlen a kormány mulasztása"

Lantos Csaba egy rövid, pólós videóban jelentette be, hogy elkaszálta a napelemes beruházások megtérülését a kormány. Fotó: youtube.com/@magyarorszag_kormanya

Varga László, az ellenzéki párt elnökhelyettese online sajtótájékoztatóján azt mondta:

Magyarország 2050-re a karbonsemlegesség elérését tűzte ki, ez örvendetes környezetvédelmi vállalás, de érthetetlen a kormány mulasztása az elmúlt bő egy évben ebben a szektorban.

Emlékeztetett: több jó ösztönző volt a napelemes rendszerek telepítésére, aztán a kormány moratóriumot vezetett be, illetve nagyfokú bizonytalanságot hagyott a már létező napelemes rendszerek elszámolásánál.

Az ellenzéki politikus a moratóriumot érthetetlennek nevezte, hiszen a szolgáltató minden esetben megvizsgálja, hogy műszakilag adottak-e a feltételek, megvalósítható-e a telepítés.

Mindenki várta, hogy augusztus 31-én az illetékes miniszter mit jelent be, hogyan alakítanák át a rendszert, ám továbbra sincsenek jó hírek – mutatott rá.

Az éves szaldós elszámolást kivezetik, helyette havi lesz és jön az új bruttó elszámolás azoknak, akik 2024 január 1-e után telepítenek ilyen rendszereket.

A napelemkollektor szövetség elnöke szerint ezzel a beruházások jelentős részét soha meg nem térülővé teszik

- közölte az MSZP-s politikus.

Arról, hogy a szaktárca megígérte, nyilvánosságra hozza, hol lehet napelemeket telepíteni, azt mondta: érthetetlennek tartja, miért nem kizárólag szakmai kérdésként kezelik, hol engedi meg a szolgáltató a telepítést.

Kitért arra is, hogy a nyugati országokban van lehetőség erkély-napelemrendszerek telepítésére, ami akár egy panellakás áramszámláját is jelentősen csökkentheti. Ott ösztönzik az embereket akár kicsi, akár nagy rendszerek telepítésére – mondta. Magyarországon nemcsak a családi házakra szerelt rendszereket lehetetleníti el a kormány, hanem lehetőséget sem ad ilyen erkélynapelemek vásárlására.

A kormány politikája szembemegy a megújuló energiákkal és nem tesznek érdemi lépéseket a geotermikus energiák nagyarányú hasznosítására sem, ezért van ekkora energiafüggőségben Magyarország továbbra is az orosz energiahordozóktól – jelentette ki az ellenzéki politikus.

Lantos Csaba bejelentésén megrökönyödött a napenergiások világa

Hatalmas vihart kavart a napelemes piacon a miniszter egyperces, a YouTube-on és a TikTok-on is elérhető, „pólós” videója, amelyben bejelentette a fontos részleteket a nappanelek, vagyis hivatalosan a HMKE (háztartási méretű kiserőművesek) jövőjéről – számolt be pár napja a Telex.

2024. január 1-jétől mindenkinek változik a napelemes elszámolása

Aki tíz éven belül telepített nappanelt, annak marad ugyan a szaldós elszámolás, de nem éves, hanem havi elszámolással, míg az újaknak át kell térniük a bruttó elszámolásra.

Az Orbán-kormány tavaly őszi bejelentése szerint tehát akik október 31. után telepítenek napelemet, nem tölthetik fel a felesleges áramot a hálózatra, mert a korszerűtlen rendszerek nem bírják el. Bár Lantos Csaba bejelentése szerint elviekben azóta fejlesztették a hálózatot és lesz lehetőség betáplálásra, azt nem árulta el, hogy pontosan hol, és azt sem, hogy a változtatást követően hogyan térülhet meg a beruházás.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
ezt akartátok..,hajrá fidesz,...bár a cigányputrikat nemigen érinti a napelem rendelet, így szavazóbázist nem veszítenek...
csak úgy....
most merre is megy magyarország, elöre vagy hátra?
lusta
Csak halkan jegyezném meg, miután nincs pénz, a sor folytatódik. Nem kellesz meglepődni semmin sem. Lásd útdíjak, napelemesek, de ötletet nem akarok adni.
lusta
@csak úgy...: A pozitív nulla irányába.
csak úgy....
@Kapanyél: oszt mi lesz ott lent,setétség? még ennél a mostaninál is setétebb?
csak úgy....
@Maccska: te semmit sem tudsz jól, te csak egy idióta,túlbuzgó,unalmas fidesznyalonc,aki itt naphosszatt a butaságával és a prosztó proliságával kérkedi!
@Maccska: te csak egy rakás okádék!
Eladott Ország
Csökken majd a rezsim, ha bukik a rezsim. Előbb vagy utóbb be fog következni, csak jobb lenne ha minél előbb.
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/313290557_856444639105741_8764609447819613689_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=5cd70e&_nc_ohc=gewWkipbsSMAX8ZfoXX&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfDmL99moScKl_-2pL1gcDCe1uF69Jpk0EGjY5L6PZZgyw&oe=64F4857A
Cicero ie. 48: ; 1. szegény - dolgozik. 2.- gazdag kihasználja, 3.- katona - védi mindkettőt ... 11.- politikus- megél az előző tízből
twitter.com/beatasalsa/status/1696648856438555043/photo/1
Eladott Ország
Konok Péter a napelemek telepítéséről...
twitter.com/egon_simon/status/1581999264263458816/photo/1
Napelem. Ja egy kicsikt változtattunk a játékszabályon. Marabu húzott?!
twitter.com/dggfthr/status/1696750261350354957/photo/1
csak úgy....
@Maccska: akkor irány hatvanpúszta és rombold le 0rbánékét te barom!
Eladott Ország
@lusta: ma, 12:40 ♦ "A torkánál ragadta meg a kérdést Pelikán elvtárs. – Jó tudni, Virág elvtárs, de nem vagyok én ehhez elég képzett!" Mi a f@szom ez a pozitiv nulla (Albert Einstein)
twitter.com/beatasalsa/status/1695008453108855066/photo/1
Sakk Matt
@Maccska: A gyerekesek családi pótlékát, egyéb támogatásaþ azok fizetik, akiknek nincsen kiskorú gyermeke!
#demagogia
infinity
Nem kell szigetelni a panelházakat - abból nincs közvetlen haszna a Fidesz-maffiának
Nem kell napelem - az kimondottan megkárosítja a Fidesz-maffiát
De kell a víz és energiaigényes környezetpusztító akkumulátorgyárak sora, amik ellenőrizhetetlenül vagy korrumpálható hatóságoknak "köszönhetően" tönkre vágják egész Magyarországot - miközben a hanyatló nyugat csak szájtátva bámul ránk, hogy mi a fasz folyik ebben az elbaszott országban ???!!!

A buta magyarok szerint nincs itt semmi baj, mert az ég kék, zöld a fű, többet keres, mint négy éve... neki ennyi elég a boldogsághoz.
Béla333
Hogy azt mondták korábban...???
Mennyiszer kell még pofára esni ahhoz, hogy belássa végre mindenki, hogy ezek akkor is hazudnak, ha éppen nem beszélnek!?
Qqberci
Egy "napelemes sztrájk" talán nyomatékosíthatná, hogy ez így nem megy:

Minden napelemes két hétig - mondjuk szeptember 4-től 18-ig -minden nap 13 és 14 óra között kapcsolja ki a rendszerét!
Sakk Matt
@Maccska: A napelemesek - pláne azok, akik teljesen leváltak - pedig jóval kevésbé vagy egyáltalán nem terhelik a rendszer! Ezzel a rendszert használóknak kedveznek.
Sakk Matt
@Maccska: Egyrészt nincsen szükségük "végtelen akkura", hiszen csak nyáron táplálnak be komolyabb mennyiséget. Azt pedig felhasználhatják a többi fogyasztók.
Miért adnák olcsóbban, mint amennyiért veszik? Ők nem kevés pénzből alakították ki a rendszerüket.
Sakk Matt
@Maccska: Az azért érdekelne, hogy 10-12 éve - de még 2 éve sem! - miért nem hallotam senkit hőbörögni azért, hogy "nem oké hogy a napelemesek ugyanannyi pénzért tápláljak be az áramot,mint amennyiért kiveszik.Ráadasul bármikor betáplálhatják miközben elvárják hogy bármikor kivehetik."?!
Ismét utólag módositanak a szerződéseken...
Sakk Matt
@Maccska: Az ország kapott EU pénzt a rendszer bövítésére.
Sakk Matt
@Maccska: Nem ingyen! Beadnak a közösbe áramot, amiért tévedés, hogy ugyanannyit kapnának, minamennyiért vesszük!
Valamint a főrendszer tehermentesítése sem elhanyagolható, amit a saját rendszerük saját finanszírozásban kerül el hosszú időre évente.
Havanagi
@Sakk Matt: Mi a francnak ez a napelem?Csak a probléma van vele.Viszza a multszázadokba !Ispánrendszer ,vármegye meg van,haladjunk, elég a szén,a koksz,a fa ,tüzet lehet csiszolni.Világos: a barmok a fákra vágynak vissza.Ezt a flancot ?! XXI.század? Még mit nem?!
Béla333
Ha a napelemesek egy időben egy órára lekapcsolják a hálózatról a cuccukat, azért az komolyabb valami lenne, mint amikor egy magyar szakszervezet hirdet meg valamit engedetlenség félét...
Béla333
A hülyemagyar maffiahívők nem értik, hogy a napelemeket nem éjszaka kell lekapcsolni, amikor az úgysem megy, hanem nappal, mondjuk dél és 1 óra között.
Bármennyire is felhős az ég mondjuk szeptember 42.-én, azért ha legalább 100 ezer napelemes egyszerre lép a kétszázezerből, azt már megérti ez a vigyorgó maffiózó is itt a cikkben szereplő képen.
Csak a hülyemagyar maffiahívők nem értenek semmit, de hát ők ezért hülyemagyarok!
Box Hill
Alapszabály: sohase fektess olyan vállalkozásba, amelynek termékére csak egy vásárló van.
ómió
Pedig "haladó brüsszeli efftársi módon" még a rezsivédelmet is el kéne tőlük (is) venni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.