Az Európai Parlament tényfeltáró bizottságának frissen kiadott Magyarország-jelentése súlyos állításokkal hívta fel a figyelmet az uniós pénzek elosztására és azok politikai befolyásolására, valamint titkosszolgálati megfélemlítésre – írta meg a Népszava.

Politikai alapon osztott uniós pénzek, titkosszolgálati megfélemlítés – az EP tényfeltárást készített Magyarországról

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A jelentést egy többpárti delegáció készítette, amit Monika Hohlmeier, a bajor keresztényszocialista párt képviselője vezetett. A bizottság tagjai civil szervezetekkel, oknyomozó újságírókkal, vállalatokkal és Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel is találkoztak.

A jelentés kiemeli, hogy az uniós támogatások átlátható és pártatlan elosztása kulcsfontosságú, és azt követeli a magyar kormánytól, hogy teljesítse a közösségi források folyósításához szabott feltételeket.

Navracsics Tibor, a területfejlesztési miniszter, elismerte, hogy létezhet kormányzati diszkrimináció, de tagadja, hogy ez rendszerszintű lenne.

A dokumentumban a küldöttek arról is beszámolnak, hogy tapasztaltak pozitív fejleményeket, ugyanakkor továbbra is várják az Integritás Hatóság konkrét megállapításait a magyarországi korrupcióról. Az EP-képviselők emellett észrevételeket tettek az Állami Számvevőszékkel kapcsolatban, ami nem szolgáltatott meggyőző bizonyítékokat az uniós források hatékony ellenőrzéséről.

A dokumentumban idézetek is szerepelnek, mint például Biró Ferenc, az Integritás Hatóság elnökének megjegyzése, miszerint

"nem a rendszer, hanem az emberek korruptak".

Emellett a jelentéstervezet konkrét információkat is bemutat az üzleti közösség képviselőinek beszámolóiból a kormány diszkriminatív intézkedéseiről és megfélemlítési taktikákról, mint például a titkosrendőrség látogatásai vállalatok irodáiban.

A jelentéstervezet végén az EP-küldöttség kijelenti, hogy nyomon fogja követni a kapott információkat, és azokat továbbítani fogja az európai testületeknek a jogsértések megszüntetése érdekében. Az uniós pénzek elosztásának politikai befolyásolása és a titkosszolgálati megfélemlítés kérdése további vitát és eljárásokat is magával hozhat az Európai Unió és Magyarország között.

Forrás: Népszava

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
@Maccska: ,,Az unió politikai alapon osztja a pénzt.Saját bőrünkön tapasztaljuk"

Tökéletes meglátás. Kormányunk uniós politikája nem összeegyeztethető az unióval, korrupt tolvajok, amit számtalan esetben jeleztek, bizonyítottak már az eu-ból.
Igen, ezért nem kapunk pénzt.
Köszönd a gazdádnak, ne másokat okolj.
Ok, te nem érted mert buta propagandista vagy, de a túlnyomó többség pontosan érti.
Talán valahol legbelül még te is :)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Peller Anikó
Vicces lenne ha ez az orbán által kiállított Intergitás Hatóság elkezdene mutogatni a visszaélésekre. Mert tkp megtehetné.

Zirka egy napig, birka.

Vetted a lapot a román csíki geci anyádat, szaros csilletöcskölő, lölőpöcskölő.
ómió
"Politikai alapon osztott uniós pénzek"!? Na, de brüsszeli korruptbolsi efftársak! Akkor, önmagatokról kéne tényfeltárást készítenetek!
ómió
@Aki Én: Agyhiányosan mindig fordítva ülsz a lovon, bolsiék debilje!? Más nincs!
namihami
@Maccska: tegnap 12.34: De hiszen 2010-ben azzal korteskedett a Fidesz, hogy majd ők! Nem emlékszem a névre, de még az is elhangzott, hogy ""A kezét kéne levágni!"" ! Csupa kétkezi ül a Parlamentben és 13 éve láthatalan helyek és családok ---nagyságrendileg a többszörösét--- nyelik el az EU-val megfejelt pénzeket! (alig győzik elcsónakázni, elhelikopterezni, stb)
Igen, igazad van. Egy kormányváltás arra nem elég! De az, hogy még nagyságrendekkel romoljon is a helyzet?!?!
Aki Én
@ómió: Ott volt tényfeltárás, következmény.
Jesszusom, de kibaszott buta hazudozó csicska vagy te.
ómió
@Aki Én: És, ugye, az volt a "következmény", hogy ugyanúgy folytatják a korruptbolsi, "parlamentbiztos tevékenységüket", ahogy azt a lebukásuk előtt tették!? Ezek, ám, az "efftársi következmények"! Bolsék fajkreténje! Már ennyit se látsz a donor kutyaagyaddal!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok