Vasárnapra virradó éjszaka, hajnalban észak felől hidegfront érkezik, több helyen (leginkább a középső és keleti országrészben beleértve a főváros térségét is) intenzív csapadékkal, záporral, elszórtan zivatarral – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Zivatar, felhőszakadás: másodfokú veszélyjelzést adtak ki több megyénkre
Fotó: MTI/Komka Péter

Azt írták, a front dél, délkelet felé kora délutánra elhagyja az országot, de mögötte északkelet felől (Borsod, Szabolcs, Heves) újabb hullámban várható zivatarok kialakulása, melyek délután, este az Alföld déli, délkeleti részére helyeződnek át.

Ekkor délután heves zivatarok is kialakulhatnak, legnagyobb eséllyel az Északi-középhegység keleti részén, a Tisza-tó térségében, illetve a Tiszántúlon (Hajdú, Békés, Csongrád).

A zivatarokat intenzív csapadék (ált. 10-30 mm), erős, viharos lökések 50-80 km/h-s szél, jégeső (többnyire <3 cm) kísérheti. Heves zivatarokban felhőszakadás (>30 mm), erősen viharos (>80 km/h-s) széllökés, esetleg 3-5 cm-es jég is előfordulhat.

Kisebb számban a Dunántúlon is kialakulhatnak zivatarok.

A meteorológiai szolgálat az egész ország terület veszélyjelzést adott ki a heves zivatarok miatt, hat keleti megyénkben narancssárga (másodfokú) figyelmeztetés lépett életbe:

Zivatar, felhőszakadás: másodfokú veszélyjelzést adtak ki több megyénkre

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.