Mivel a rezsiboxban feltüntetett ár és megtakarítás köszönőviszonyban sincs a valósággal, az MVM egyértelműen átveri az embereket – írja az MSZP politikusa Tóth Bertalan.

Hazugságok terjesztésével Orbánék érdekeit szolgálják: 3,3 millió ügyfelet vezet félre az állami tulajdonban lévő cég

Néhány napja bejelentést tett a Gazdasági Versenyhivatalnál az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. tisztességtelen kereskedelmi gyakorlata miatt, amelynek során a földgáz számlákon szereplő „rezsiboxban”, a jogszabályi előírásokkal ellentétes módon, önkényesen megválasztott „ár” alapján történő számítással félrevezető, hamis tájékoztatást ad a fogyasztóknak az általuk igénybe vett szolgáltatás „versenypiaci” áráról, és az állami földgázszolgáltatás keretében elért megtakarításról.

A társaság önérzetes közleményben utasította vissza a vádakat, és kijelentette, hogy az elszámolási, számlázási gyakorlata mindenben megfelel a jogszabályoknak, a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat pedig távol áll az MVM-től.

Azt állítja az MVM, hogy a villamosenergia- és földgázszámlákat a társaság az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló 2013. évi CLXXXVIII. törvénynek, illetve az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szóló 288/2022. (VIII. 5.) kormányrendeletnek megfelelően állítja ki, és hivatkozik a honlapján elérhető részletes tájékoztatásra, és számlaképmagyarázóra is. Ebben a honlapon elérhető tájékoztatóban szerepel, hogy a rezsiboxban szereplő megtakarítási összeg „a 2022. december 31-ig meghatározott világpiaci árhoz viszonyítva kerül feltüntetésre”.

Csakhogy! A jogszabály nem ezt írja elő. Még Orbánék különleges jogrendjében sem minősül jogszabálynak az MVM Next Zrt. honlapján elérhető számlakép minta vagy magyarázat – legalábbis én úgy tudom, hogy még nem –, így továbbra is a Magyar Közlönyben kihirdetett jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni. Jelen esetben tehát továbbra is az egységes közszolgáltatói számlaképről szóló törvény eltérő alkalmazásáról szóló 288/2022. (VIII. 5.) Korm. rendelet előírásai az irányadók. E rendelet 3. melléklet 3. pontja szerint a „rezsiboxban” feltüntetett megtakarítás értékét a „földgáz versenypiaci egységára alapján történő árképzés bruttó értékéhez képest” kell feltüntetni. A versenypiaci egységár pedig nem egy hónapokon keresztül állandó fix ár, hanem folyamatosan változik. Nincs szó 1020 forintos köbméterenkénti árról, hanem versenypiaci egységár szerinti árképzésről van szó, amelyet az elszámolt időszakban számlázott összeggel összehasonlítva kell feltüntetni a rezsiboxban.

Összefoglalva: joggal várjuk el, hogy a közpénzekből gazdálkodó, és közszolgáltatási feladatot is ellátó állami földgázkereskedő – az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. – ne éljen vissza az emberek, cégek bizalmával, ne csapja be őket saját haszonszerzése érdekében, hanem tartsa be a jogszabályokat, és valós információkat adjon át a számlákban a „rezsibox” szerinti tájékoztatási kötelezettség során. Akkor is, ha a hazugságok terjesztésével Orbánék politikai érdekeit szolgálná.

Forrás: Hírlkikk

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Volt már olyan, hogy nem hazudtak, csúsztattak, félremagyaráztak, becsaptak a propagandisták?

Szóljon ha valaki tud ilyet.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
Tóth efftárs nyilván árat emelne! Évi 2x! Ahogy a "neeem leeesz gááázáááreeemeeelééés" időszakákában tették!
Aki Én
@ómió: mondanál pár szót az orbáni-árakról, te elmebeteg hazudozó?
balos
@kereső: Az a baj,hogy az enyves kezüek nem egymás pöcsét rángatják,mert akkor azt csinálnák amire szülték a fattyúkat!Ja és közben nem lopnék el a gyerekeitek jövőjét!
ómió
@Aki Én: Ó, igen, bolsiék fajkreténje! Bár, érteni úgysem fogod! Igyekszik csökkenteni a Brüsszelben "efftársiasan felszankcionált" áraitokat!
Aki Én
@ómió: Ezért van nálunk legalább háromszoros infláció, mint bárhol máshol?
Hogy te mivel nem hülyíted magad, ostoba fajankó.
Te egy rossz paródia vagy.
ómió
@Aki Én: Neeem, te tidióta! Hát, a "Zorbán inflál", hogy a kedvenc multijaitokkal "risztöljön a hasznon"! Az infláció elleni lépéseket, "büntiket" meg, ugye, a tetvesbolsi efftársaid "vezénylik"!? Így hazudjátok!? Már megint "kakukk" a donor kutyaagyadnak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.