Ahogy kiderült a baj, a kapitány inkább a másodkapitányra bízta a szállodahajót. Jurij C. vallomásával folytatódott a tárgyalás az ítélkezési szünet után.

Először tett vallomást a Viking Sygn kapitánya: Uszadékfának hitte az elsüllyesztett Hableányt, sokkot kapott a valóságtól

A Hableány, két évvel a tragéddia előtt. Kép: Wikipedia / Kemenymate

Kedden reggel, az ítélkezési szünet után azzal folytatódott a Hableány-tragédia tárgyalása, hogy felolvasták a Viking Sigyn kapitányának vallomását – írja az Index.hu –, majd az ügyészi perbeszéd következett. A lap szerint Jurij C. azt vallotta a 28 áldozatot követelő, négy évvel ezelőtti szerencsétlenségről:

Indulás után, a hídhoz érve egy lökést érzett, de azt hitte, uszadék ment nekik a magas vízállás miatt. A pánikba esett utasok láttán jött rá, hogy elsüllyesztett egy hajót. Miután stabilizálta a hajót, a másodkapitánynak adta át a vezetést, mert sokkot kapott.

A bűnösségét eddig tagadó C. most először tett vallomást. A tárgyalásról szintén beszámoló Blikk aláhúzza, a vallomás beismerő, a felelősséget elismerő mondatokat nem tartalmazott.

Az ügyész a vádbeszédben azt mondta, ha figyelte volna valaki a Sygn radarját, megelőzhető lett volna a baleset, de legalább 50 méterről már szabad szemmel is látni kellett volna a kisebb hajót, melynek egyébként elsőbbsége volt. Szerinte a sokk, a pánik nem magyarázat arra, hogy a kapitány nem vett részt a segítségnyújtásban.

A kapitányt harmincöt rendbeli segítségnyújtás elmulasztásával, valamint halálos vízi tömegszerencsétlenség gondatlan okozásával vádolják az ukrán kapitányt. Háziőrizetben várja az ítéletet.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Hogy a manóba vezethet hajót egy ilyen neoprimtív alak ? Uszadékfának vélte, mert nem látta ? A Margit hídnál ! És aztán menekült ...cserbenhagyva mindenkit, a helyettesét is. Hogyan sikerült ezt a szemetet megtalálnia a káderesnek ?
jesz
négy év telt el...az idő múlása neki dolgozik, még akkor is, ha nem mozoghat szabadon..mégsem börtön.

Pláne most, elindul a szerecsenymosdatás, majd mond néhány betanult képtelenséget, és mehet is haza...a sérelmi díjat meg fizesse más...(az elhunytakért nincs az a pénz, ami kárpótol)...

Szóval nagy szar az egész..nem akad bíró, aki a kapitány kóterbe zárassa...elvégre most az ukrán embereket szeretni kell.
vacsi
Ezt tudta csak kiötölni 4 év elteltével?! A barom! Hogy lehetett ez egy hajó kapitánya?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.