Novák Katalin, a Fidesz-alelnökből lett köztársasági elnök Kijevben és Rómában is járt a múlt héten.

Megállapodott egymással végre Zelenszkij és Novák Katalin

Öröm és boldogság. Forrás: Facebook

Az Index megkérdezte, miről beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. A többek által Orbán Viktor miniszterelnök kesztyűbábjának tartott Novák mindjárt az interjú elején a fideszes narratívát visszhangzó kijelenést tett az Unióról, szerinte „a később csatlakozottaknak minden esetben többet kell letenni az asztalra, mint az alapító tagállamoknak.”

Most először tárgyaltam vele hosszabban és négyszemközt. Vártam, hogy egymás szemébe nézve bizonyosodhassunk meg arról, van kölcsönös szándék az együttműködésre

- idézte a HVG Novák szavait.

„Zelenszkij elnök kifejtette, hogy miután Kárpátalja jelenleg Ukrajna legbiztonságosabb régiója, hosszú távon is erőforrásként tekint rá. Megköszönte az eddigi magyar segítséget és a kárpátaljaiak helytállását. Én hangsúlyoztam, kölcsönös érdekünk, hogy a Kárpátalján élő – Novák szerint – mintegy 150 ezer fős magyar kisebbség tagjai teljes körűen tudják gyakorolni kisebbségi jogaikat. Nem rejtettem véka alá, hogy ebben a tekintetben most már érdemi előrelépésre van szükség.”

A két ország kapcsolatáról szólva azt mondta:

Megállapodtunk, hogy új fejezetet nyitunk, érdemi és konkrét lépéseket fogunk tenni a kárpátaljai magyarság érdekében. Nem szóvirágokra van szükség. A Magyarországon élő ukrán kisebbség tagjai nagyon kiterjedt jogokat élveznek, és ez így van jól. Az ukrán elnök azt mondta, hogy amit az ukrán kisebbség tagjai megkapnak Magyarországon, azt készek megadni a magyar kisebbség tagjainak is Ukrajnában. Ez kiindulópontnak nem rossz

– mondta Novák Katalin.

Forrás: Index, HVG
Fotó: Facebook

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
A siker 6almas
Mondhatni
pozitív 0 !!
csak ennyi
barátilag
J.L.
colibri
Novák Zelenszkijjel tárgyalt és végre megállapodott, orbánC, meg szíjjas putyinnal és lavrovval. Hát ez szuper... ja nem!
kereső
Ennek csak egyetlen "bibje" van. A magyar állam elnökének nincs jogosultsága semmiféle külpolitikai megállapodás megkötésére. Ez a kormány kompetenciája.
kereső
Magyarországi ukránok
A 2001. évi népszámlálás során Magyarországon 4885 fő vallotta az ukrán nyelvet anyanyelvének, ukrán nemzetiségűnek pedig 5070 fő tekinti magát. Az ukrán kulturális értékekhez, hagyományokhoz kötődést 4779 fő vállalta. Az ukrán nemzetiségűek mintegy kétharmada magyar állampolgár (3358 fő), míg az anyanyelvi csoportból magyar állampolgársággal 3183 fő (65,45 százalék) rendelkezik.

Az UOÖ vasárnapi iskola keretén belül szervezi meg az ukrán nyelvoktatást. Az Ukrán Vasárnapi Iskola kihelyezett tagozata Budapesten kívül Szegeden, Komáromban és Várpalotán is működik. Ez elsősorban az óvodás és általános iskoláskorú gyerekek anyanyelvi oktatását, valamint a népi kultúra (ének, zene, irodalom, hagyományok) átörökítését biztosítja szervezett formában, egységes tanterv szerint. Ukrán nyelvi képzés lehetősége középiskolai szinten Baktalórántházán, felsőfokon Budapesten, Szegeden, Nyíregyházán és Debrecenben biztosított. Az ELTE-n az ukrán nyelv és irodalom mesterszak akkreditációja 2008-ban megtörtént, szintén ebben az évben akkreditálták az ukrántanár és nemzetiségi ukrán mesterszakot.

A 2010. október 3-án megtartott kisebbségi önkormányzati választások során az ukrán kisebbségi névjegyzék összeállítását 53 településen kezdeményezték. A választói jegyzékre összesen 1338 fő iratkozott, 23 településen és fővárosi kerületben került kitűzésre ukrán kisebbségi önkormányzati választás.

A Magyarországi Ukránok Kulturális Egyesülete a magyarországi ukrán közösségi életnek az elsődleges mozgatórugója. Az anyanyelv és a népi hagyományok ápolása, valamint a történelmi emlékek megőrzése és a kultúra terjesztése terén fejti ki a tevékenységét. Verseskötetek és történelmi tanulmányok kiadása mellett az egyesület szerkeszti a teljes körű költségvetési támogatással működő, kéthavonta megjelenő ukrán-magyar kétnyelvű folyóiratot, a Hromadát.

Magyarországon 2022-ben indult kéttannyelvű ukrán-magyar iskola 1-11 osztályos tanulók részére.
percsi
Katalin végre nem szájkarate utcai harcossal, hanem egy igazi "harcos" férfival találkozott!
Nevetséges, egy nőt küldtek háborús övezetbe, hol vannak a bátor magyar férfiak?
Gondolom Zelenszkij-nek is előadta Brüsszelt, Sorost, Gyurcsányt, miattuk tagadjuk meg, illetve titkoljuk a segítséget.
Egy üzenetet is átadhatott: a béke érdekében add a néped Putykának!

Putyka biztos örül a látogatásnak, oda ne menjen, mert kieshet az ablakból.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.