Az Oltalom Karitatív Egyesület és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) végveszélybe került: a NAV révén 384 millió forintot vonnak el tőlük Orbánék.

Háromezer magyar gyereket ítél éhezésre Orbán beteges rezsime

13 éve éhezteti a gyerekeit megkeresztelő lelkész egyházát a volt KISZ-titkár. Forrás: Facebook

Iványi Gábor, a MET vezetője ma közzétett kiáltványában ezt írja:

Kérem, érezzék át azt, amit a magyar állam hivatalos szervei a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséggel és segítő intézményeivel művelnek. Tegyen meg ki-ki minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy ez a méltatlan helyzet orvoslást nyerjen.

Az elmúlt 13 évben a fideszes kormány látványosan ellehetetlenítette a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület munkáját – írja a 444. 2011-ben az egyházügyi törvényhez kapcsolódva a MET-től önkényesen megvonták korábbi egyházi státuszát, kizárva az 1982 óta működő metodista felekezetet a „bejegyzett” és „bevett” egyházakat és szervezeteiket megillető kiegészítő állami támogatások és az egyszázalékos felajánlás köréből.

Ezt 2013-ban az Alkotmánybíróság, majd 2017-ben a Strasbourgi Emberi Jogi Bíróság is jogsértőnek mondta ki. A MET végül 2021-ben visszakapta az egy százalékok fogadásához szükséges technikai számot, később a bejegyzett egyházi státuszát is, azonban továbbra sem bevett egyház, a kormány pedig nem hajlandó ismét megkötni vele a közfeladatok ellátására vonatkozó megállapodást. Ennek hiányában Iványiék nem kaphatják meg a hasonló karitatív szervezeteknek járó kiegészítő támogatásokat – miközben állami feladatokat látnak el.

A MET szervezetei nem tudták befizetni az adók és a közterhek jelentős részét. Azokat az adóhatóság a normatív támogatásaikból vonogatja le, a kinnlévőségek biztosítására pedig végrehajtási jogot jegyeztek be Iványiék templomaira és egyéb épületeire.

Így idén júliusban a Belügyminisztérium újfent levonta a köztartozásaikat az oktatási és szociális intézményeket megillető normatívákból, több mint 125 millió forintot tartva vissza, miközben az állami tulajdonú közmű szolgáltatók is szorongatták a MET-et, a szolgáltatás kikapcsolásával, kötbérrel és egyéb szankciókkal fenyegetve.

Augusztusban aztán a NAV az alapnormatívából minden addiginál nagyobb, 175 millió forintos összeget vont el.

· Így jutottunk el szeptember 8-áig, amikor is a NAV a tárgyalások ellenére 384 millió forintot vont el a MET-től.

· A MET szervezeteiben összesen mintegy ezer ember dolgozik, ők az elvonás miatt ebben a hónapban már nem kaptak fizetést.

· 20 ezer ellátottról gondoskodnak, köztük 3000 gyerekről, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

· Iskolákat, kórházakat, hajléktalanszállókat tartanak fenn (állami feladatok!), országszerte több mint 40 helyen.

„Ez egy adósságcsapda. Az állami elvonások miatt csökkent a bevételünk, emiatt adósságaink halmozódtak fel, az adókat nem tudjuk befizetni, a szolgáltatóink felé sem tudjuk kiegyenlíteni a számlákat. Közülük a legtöbben megértőek, adnak haladékot, ellentétben az állammal, ami duplán hajtja be rajtunk a pénzt: egyszer, amikor megtagadja az egyházi normatívát, egyszer, amikor a NAV a tartozásokat az alapnormatívából vonja le” – összegezte a helyzetet a 444-nek Kadét Ernő, a MET kommunikációs vezetője.

Munkatársaik közül sokan alig valamivel élnek jobb körülmények között, mint azok, akiket ellátnak. Most a legnagyobb bajban lévő kollégáknak 50-60 ezer forintokat tudnak kiadni, de összességében ez nem sokat segít a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Mindemellett oktatási intézményeikben olyan gyerekekkel foglalkoznak, akik máshonnan kihullottak, kórházaikban olyan betegeket ápolnak, akik más kórházakba be sem jutnának, hajléktalanellátó rendszerükben sokan 5-10 éve élnek, olyan emberek, akiket a rendszer képtelen volt ellátni.

„Velük mi lesz, ha nem tudunk tovább működni?” – tette fel a kérdést Kadét Ernő.Bár ő is csak tippelni tudott, hogy mi lesz a MET és szervezetei sorsa, ha nem történik érdemi változás a következő 1-2 hétben, azt azért jelezte:a végüket járják.Iványi Gábor a kiáltványában úgy fogalmazott:

Amennyiben Magyarország leggazdagabb egy százalékának minden tagja havi kétezer forinttal (kb. két kg kenyér ára) támogatná munkánkat, fennakadás nélkül képesek lennénk működni.

Levelét azzal zárta:

„Kérem, álljanak mellénk, hogy tovább segíthessünk, hogy elvégezhessük azt a nélkülözhetetlen munkát, ami népünk legszegényebb egy százalékának az életet jelenti.”

Forrás: 444
Fotó: Facebook

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"a NAV révén 384 millió forintot vonnak el tőlük"

Kell a pénz a Népstadion gyepére!...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kereső
Ez a rezsim nem "beteges", hanem aljas , embertelen és erkölcs nélküli.
rakitics41
Iványi Gábor által nevelt és oktatott gyerekeken hogy segít most ez a kormány?Csak nem úgy hogy minden pénzt visszatart abból ami jogszabály alapján járna nekik?Micsoda jóindulat , micsoda segítség? Ilyenkor Novák Katalin mit mond, hogy gyerek és gyerek között nincs különbség, mi mindenkit egyformán támogatunk.Na akkor jól néznek ki ezek a gyerekek, mert egy buznyák vasat sem kapnak a jóságos szívű, keresztény államtól már elég hosszú ideje!
Havanagi
Nem látom,hogy bármelyik ellenzéki pártocska tenne egy lépést is,vagy szolidarítana ! Hol vagytok ilyenkor,ha munka lenne???Készültök az esti hablatyra az ATV-ben???Vagy a marakodással vagytok elfoglalva?Hiába mutogattok a kormányra,legalább olyan bűnösök vagytok,azaz EGYFORMÁK!!!
Csak Norisz és senki más
Ez furcsa! A szomszéd cigány család nyáron is hordta haza ételhordóban az ebédet! Ingyen... Ezeknél tényleg igaz a mondás: a nagyját Borsos csinálta, az apraját meg a nagyja, aztán a nevelt lányból is anya lett...
ómió
Ja, hogy Iványi efftárs lenullázta az övéit!? Nem baj, efftárs! Hazudd a "Zorbánra"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.