A magyar kormány nemzeti hatáskörben meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmat – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalán közzétett videójában szombaton.

Hivatalos: a kormány meghosszabbítja és kiterjeszti az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó behozatali tilalmatMTI/Czeglédi Zsolt

Nagy elmondta, a korlátozás kiterjed az ukrán gabona mellett a repce- és napraforgómagra, a lisztre, az étolajra, a mézre, az egyes húsfélékre és a tojásra, a tranzitszállítmányokat viszont továbbra is engedélyezik.

A tárcavezető közölte, szeptember 15-én lejárt az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékekre vonatkozó uniós behozatali korlátozó intézkedés, a piaci zavarok kezelése érdekében azonban a moratóriumot a továbbiakban is fent kell tartani.

Az olcsó ukrán import újra eláraszthatja a szomszédos tagállamok piacait, az októberi és novemberi időszakban betakarított magyar kukorica és napraforgó elől foglalja a szabad tárolási kapacitásokat, ebben az esetben pedig még nagyobb nehézségekkel kell a gazdálkodóknak szembenézniük – mondta a miniszter.

Nagy István megjegyezte, a magyar kormány az utolsó pillanatig várt a tilalmi rendelkezés fenntartásával kapcsolatban az Európai Bizottság döntésére.

Kifejtette, az ukrán termékeknek el kell jutniuk a hagyományos, azaz afrikai és arab-félszigeti vásárlóihoz, mivel ott várják és keresik. Ha nem jut el oda, akkor "éhínség jön, akkor migrációs hullám is lesz, annak pedig beláthatatlan következményei lehetnek" – mondta.

Hozzátette, ennek elkerülésére a magyar agrárkormányzat tranzittámogatási alap létrehozását javasolta, amellyel az ukrán mezőgazdasági termékeket ki lehet juttatni Európából az északi vagy a déli szabadkikötők felé.

A nemzetközi nagytőke tulajdonában álló nagy ukrán mezőgazdasági cégek célja már nem a harmadik világba történő értékesítés, hanem az EU piacainak uralása, amely nemcsak a határmenti, hanem valamennyi tagállam mezőgazdasági termelőinek komoly gondot fog okozni

– hangoztatta a tárcavezető, megjegyezve, a multinacionális tőke, a még nagyobb extraprofit érdekében el akarja foglalni az EU piacát, ezzel tönkreteszik az európai gazdák százezreit.

Hangsúlyozta, minden európai polgárnak az az érdeke, hogy ellenőrzött körülmények között előállított termékek kerüljenek az asztalra. Szavai szerint szomorú látni, hogy ezt a folyamatot Brüsszel nem érzékeli, és az európai gazdák helyett az ukrán termelőket támogatja.

Ahogy eddig, ezután is, minden körülmények között és minden eszközzel megvédjük a magyar gazdák érdekeit

– mondta Nagy István, aki szerint a magyar kormányra a gazdálkodók mindig számíthatnak.

Forrás: MTI
Ide ne utazz, mert veszélyes!
Nagyvilág - 2024. March 4., 20:13
Ide ne utazz, mert veszélyes!

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Hát, ha már a korruptbolsi brüsszeliták erre is képtelenek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kereső
Mekkora nagy átvágás ez! A magyar kormány=orbán a gazdák ( mészáros, csányi,-mint legnagyobb mg. földerülettel rendelkező "gazdák") érdekében kárt okoz az ország 9,7 millió lakosának. Kárt, mert igy az "olcsó ukrán" mg termékek behozatali tilalma miatt- nem lehet olcsóbb a kenyér, a tej-és tejtermékek, a húsárú, napraforgó olaj Magyarországon. A zöldságfélék elhanyagolható mennyisége nem számit. Gondoljunk bele, tavaly az aszályos évben is, amikor nem teremett elegendő gabona- búza, kukorica semennyi, naprafogó alig - akkor is ezt "játszotta" a magyar kormány a gazdák érdekében- akik aztán jól felverték az áraikat. Qrvára megvédenek bennünket! Arról már nem is beszélve, hogy tavaly a takarmány búzát is szállitották a malmokba lisztnek- most is ez lesz???
ómió
Hát, ha már a korruptbolsi brüsszeliták erre is képtelenek!
Nessy
Hurrá! Biztos, hogy így drágább lesz sok minden! Állam bácsinak meg nő az ÁFA bevétele!
Nessy
@Shikari: "Vasfüggöny" Nyugati utazás 3 évente. Utazni lehet Oroszország, Kína, Türkök, Törökország. KGST???
Nessy
"Menekülök" ( migránsok fogadása jó pénzért, illetve jól fizetett toborzó irodákon keresztül. Úgy mellékesen a migránsok számára mi csak tranzitország vagyunk! Az embercsempészek viszont jől megélnek a bizniszből, hiszen nem sok retorzió fenyegeti őket kis hazánkban!
namihami
Újabb csapás az imp...az egyszámjegyű inflációnak?
Fog ez sikerülni az év végére...csak még az év kérdéses!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.