A magát környezetvédőként emlegető Áder János korábbi köztársasági elnök a mezőgazdaság változásáról mondott el néhány közhelyet hétfőn.

Hatalmas közhelyeket mondott Áder János a mezőgazdaságról

Egyre több ember él egyre rosszabb termőföldből. Forrás: Pixabay

Áder Kék bolygó című podcastjának hétfői adásában értekezett a mezőgazdaságra váró kihívásokról. Áder felidézte: egy évszázada még az emberek 70 százaléka dolgozott a mezőgazdaságban, míg ez az arány ma már csak 5 százalék. A Föld akkor 2 milliárdos összlakossága a négyszeresére nőtt, eközben a termőföld egyre rosszabb minőségű, a felhasználható víz pedig egyre kevesebb.

Maróti Miklós, az AgroVIR ügyvezetője elmondta: változnak a fogyasztási szokások is. Egyre több húst, tejterméket fogyasztanak az emberek, ám az állattenyésztés is növeli a környezetterhelést – idézte a növekedés.

Maróti szerint sok esetben egy mezőgazdasági termelő bonyolultabb környezetben dolgozik, mint egy pénzintézet. Van, amikor 800 változót kell figyelni egy jó döntéshez. Ma már robottraktorok, robotfejőgépek is működnek Magyarországon, ám az évezredes technikákon nehéz változtatni és bizonytalan, mi lesz a következmény. Az AgroVIR szoftvereivel hiánytalanul leképezik egy cég virtuális mását, így lehet jó döntéseket hozni.

Az AgroVIR Kft. részt vesz a 2021 után idén másodszor sorra kerülő Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón. A rendezvény szeptember 27-étől október 1-jéig zajlik.

Forrás: Növekedés
Fotó: Pixabay

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Miért nem tudja élvezni a pecázást ez az ingyenélő?
Mit akarja még oktatni az embereket ez a tökfej?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
@Béla333: Abban a gumicsizmában akar a karmellittasnál vizitálni?Hogy nem szakad rá a hazai ponty készlet!
Dr. Proktor
Azt nem említette hogy az akkumulátorgyárak termőföldre épülnek?
namihami
Azért, mert paraszt még nem biztos, hogy a mezőgazdasághoz ért!
Vegyük pl a Gazdáját...na, ugye! Az a tökéletes példa, mert az szinte(!!!) semmihez---persze a ""családi vagyonon"" kivül! De, ahhoz aztán...
justhpeter
@namihami: Egy igazi paraszt a Janihoz és a klostormalachoz képest akadémikus.
izéke
Ha azokat a horgokat amikkel a halakat kínozza,pl saját magába akasztaná,talán átérezné az állatok szenvedését is amit ő okoz.
ómió
Efftársias, viszont, úgy lehetne, ha "rá se rántana"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.