Sőt, úgy tűnik, azt is megoldják, hogy tényleg érdemes legyen majd betáplálni áramot a rendszerbe.

Három fontos hírt kaptak a napelemesek – Újabb 35 ezer háztartás kerülhet a kedvezőbb elszámolási rendszerbe

Kép: Energiaügyi Minisztérium / Facebook

A felek egybehangzóan sikeresnek értékelték a legutóbbi tárgyalási fordulót

írta az Energiaügyi Minisztérium a Facebook-oldalán. A tárgyaláson részt vett Steiner Attila energetikaért és klímapolitikáért felelős államtitkár, Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke és Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke.

Az eredményeket így foglalták össze:

Az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes, így például vállalkozások és önkormányzatok napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak

– írták elsőként. A Portfolio.hu ennek kapcsán rámutat, a háztartási méretű kiserőmű (hmke) szegmens 50 kW-ig terjedő rendszereket takar, amibe a sima háztartási méretnél (átlagosan 7 kW) jóval nagyobb méretű naperőművi kapacitások is beletartoznak.

A folyamatban lévő pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át. Az Energiaügyi Minisztérium elkezdte újratárgyalni azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt az Európai Bizottsággal, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba

– írták másodszor. A Portfolio.hu ezt úgy értelmezi, hogy az a 35 ezer háztartás, amelynek a helyreállítási programos EU-s pályázatában kötelezően a bruttó elszámolási rendszerbe kellett volna kerülnie, mégsem kerül át oda.

A bruttó elszámolás kapcsán közös nevezőként fogalmazódott meg, hogy az adminisztratív átvételi ár szintje mellett lényeges szempont az is, hogy a napelemes termelők piacra lépése lehetővé váljon

– áll a minisztérium posztjában harmadikként. Ez azt jelenti, a bruttó elszámolási rendszerbe tartozó leendő hmke-tulajdonosok számára az öt forintos árambetáplálási ár mellett lesz olyan ösztönző (piaci ár alapú értékesítési lehetőség) a rendszerben, hogy tényleg érdemes legyen majd betáplálni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
Utolérjük Ausztriát. A ,,Marshall bottól a kódis' botig..."! Marsel lesz az a cigányvajdával együtt!
giphy.com/gifs/of0wcHvZ97xQEBlYlh/fullscreen
Eladott Ország
@Maccska: ma, 12:47 ♦ Szociális Fórum adatai szerint 3 millió magyarnak kellett megélnie a minimálbér felénél kisebb, egy főre eső jövedelemből. Magyarország megint hárommillió koldus országa lett, Utolértük nem Ausztriát, hanem a Horthy rendszerre "felcsökkentünk". Hajrá Magyarország b@sszátok meg magyarok!
NKF
Bunkókáim a szarakodáson kívül tudtok még valamit? A napelemről.
Hogy a büdös picsába lehetséges,hogy veszem az áramot 36 vagy 70 ft kWh-ért viszont ha én a saját napelemes hálózatról adok elektromos energiát 5 ft-ot kapok kWh?
Németországban másként működik! Most akkor bent is vagyunk meg kint is ebben a kibaszott Unióban?
csak úgy....
@NKF: próbáltál már 0rbánnál reklamálni? a hibbant fideszesek szerint ,lásd @Maccska: ,ez így a faxa!
örülök mikor a megszállott nagy fideszesek is,mint pld. te, kezdik kapizsgálni a dolgokat,hogy ti fideszileg piszoku át vagytok baxva!
NKF
@csak,úgy:ha már megkóstoltál! Közlöm veled nem járok szavazgatni,nagy ívben leszarom az egészet! Mármint a politikát! Én csak azt látom,hogy az az egész baloldal egy semmi! Van már vagy 12 párt,egyik szarabb mint a másik!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.