Pár napja egy oktatóvideót tett közzé a rendőrség, amiben a gyalogosoknak adnak tanácsot a zebrán való átkeléshez. Több állítás is megosztó véleményeket váltott ki. Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár is kritizálta egy kommentben a rendősrég videóját.

Egy rövid, megosztó oktatóvideót tett közzé a héten rendőrség, amiben a gyalogosoknak adnak tanácsot a zebrán való átkeléshez. A „nyomj egy lájkot, ha átenged” az egyik állítás, ami olyan vitát kavart, hogy még a volt közlekedési államtitkár, Vitézy Dávid is beszállt – szúrta ki a Telex.

Az oktatóvideó szerint a gyalogátkelőn három szabály:

ha érkezik egy jármű, és el tudod olvasni a rendszámát, akkor közel van,

ha látod, hogy férfi vagy nő vezet, akkor nagyon közel van,

egész addig nem lépsz le elé, míg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe

– sorolják a szabályokat. Majd azzal zárják a videót, hogy

ha átengedett, akkor nyomjál neki egy lájkot, lehet legközelebb is át fog engedni

A többség épp az utóbbi mondatot találja problémásnak, mivel a KRESZ előírja az autósnak, hogy a zebrán átengedjék a gyalogost.

Vitézy Dávid beleszállt a rendőrségbe, kiverte a biztosítékot a zebraetikettről szóló oktatóvideó

Vitézy Dávid. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Létrehozás dátuma

Vitézy Dávid korábbi közlekedési államtitkár egy kommentben azt tette szóvá, hogy „a jogszabályokban nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne ”lájkkal„ köszönnie”. 

A rendőrség dolga a jogszabályok betartatása. Azokban pedig nem szerepel olyasmi, hogy a gyalogosnak a kijelölt gyalogátkelőhelyen az érkező gépjármű rendszámáról, a vezető neméről vagy haja színéről meg kéne győződnie, végképp nem olyasmi, hogy meg kéne “lájkkal” köszönnie, hátha akkor az autós máskor is betartja a szabályokat.

A rendőrség menjen ki a zebrákhoz és tartassa be a KRESZ-t, ne a szabálytalankodáshoz igazodó magatartásra nevelje az embereket Facebook-videókban – ez ugyanis teljes szereptévesztés és mivel a szabálytalankodást tekinti alapnormának, ezáltal rendkívül káros is.

- írta egy kommentben a videó alá Vitézy Dávid.

Kiakadt az oktatóvideón a Magyar Kerékpárosklub elnöke is

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke pedig azt írta a videó alá, hogy

ezért felelős a magyar balesetek nagy részéért a rendőrség is. Ezért a videóért egy kevesebb közlekedési halottat termelő országban repülne a kommunikációs vezető, a baleseti számok miatt pedig a főkapitány is

Forrás: Telex

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SÍva
A zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van és ez tiszta és világos! Viszont a zebrára csak akkor léphet le ha meggyőződött arról, hogy az átkelés biztonságos! Ezt a tényt kellene tudatosítani és nem hülyeségekre oktatni a gyalogost!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Pálinkás Pál
jár a pofátok...azokkal van tele a temető,akik nem néztek körül...a biciklis meg főleg fogja be a pofáját, majd akkor ugasson ha a bringások is szabálykövetők lesznek...barmok, nem vígasztal hogy elsőbbségem van, azért nem kanyarodok ki a kamion elé...a gyalogos balesetek jórésze pont azért van., mert azt sulykoljátok, minden körülmények között elsőbbsége van, pedig az erőviszonyokat nézve, csak hha megadják...!
tothjani
Mondjuk maximálisan igaza van a rendőrségnek, mindenkinek figyelmesen kell(ene) közlekedni.
Vitézy pedig egy büdös fasiszta bunkó aki a birkaagyú szavazóira hajt.
SÍva
A zebrán a gyalogosnak elsőbbsége van és ez tiszta és világos! Viszont a zebrára csak akkor léphet le ha meggyőződött arról, hogy az átkelés biztonságos! Ezt a tényt kellene tudatosítani és nem hülyeségekre oktatni a gyalogost!
SÍva
Biztosan sok kommentelő találkozott már azzal az elhibázott megoldással mely szerint amikor a kanyarodó autó útvonalán egyszerre kap a gyalogos és az autós zöldet. Azt is tudatosítani kellene a kerékpárosokban, hogy a zebrán tolniunk kell a kerékpárt a kresz szerint.
jáger laszló
Annyira kardinális s kérdés ,hogy lehet vitézkedni az 1et nem értés reményében!!!
Ez a hülyeség tényleg ennyit +ér!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sakk Matt
@SÍva: Alapvetően egyetértek veled, hiszen mindkét állításod valós. Viszont ezek ütik egymást, mint hirdetésben az "árban minden benne van" és a "felmerülhetnek plusz költségek" szövegek.

A legjobb megoldás a lámpás gyalogátkelőhely, de az autósoknak kedvező gombos lámpát is jónak tartom.

Biztosan nem akarnak rosszat a kékek ezzel a videóval. A gyalogosok szempontjából mondják el, mikor nem biztonságos a zebrára lépni és mikor az. Bízom benne, hogy nemsokára kijön a párja, amiben az autósokhoz szólnak a témában.
Sakk Matt
@SÍva: Kifejezetten nincsen olyan KRESZ szabály, amely kimondja, hogy a kerékpárt a zebrán tolni kell. Ennek sokan utána jártak riporterektől kezdve kerékpáros klubokig, de a rendőrök sem tudtak idézni szabályt! (Néha a lakott területen kívüli úton átkelést említik, ahol valóban le kell szállni és áttolni de ott szó sincsen gyalogátkelőről)
Ettől függetlenül tényleg szerencsésebb leszállni a bringáról és áttolni a zebrán. Azért fontos ez, mert akkor gyalogosnak suámítunk és elsőbbségünk van. Ugyanakkor sokkal tovább tartjuk fel a forgalmat - főleg, ha csak egyedül akarunk átkelni -, mintha átgurulnánk.
Amit ritkán hoznak szóba a téma kapcsán, hogy egyáltalán hogy jutott el a gyalogátkelőig a kerékpáros? A járdán tekert? Hoszen az majdnem mindig szabálytalan. Vagy esetleg egy észszerűtlenül táblázott bringasávról/bringaútról érkezett, de kerékpárút vége táblát tettek ki, majd a kereszteződés után folytatódik a kerékpárút? Mert lusták voltak felfesteni, egyszerűbb táblázni.
Nos, én ilyen helyeken bizony átgurulok a zebrán. Lassan, meggyőződve arról, hogy biztonságos számomra (hiszen nincsen elsőbbségem, mert nem számítok gyalogosnak) és másokat nem akadályozok vagy veszélyeztetek. Macera ám lekászálódni a drótszamárról majd visszaülni a nyeregbe.
vacsi
A 3 tanácsból az utolsó:
"egész addig nem lépsz le elé, míg bele nem néztél a vezetőnek a szemébe" - ezt én gyerekkorom óta betartom, a szüleim erre oktattak. Mondjuk, a férjem ilyenkor nagyon dühös...
Sakk Matt
@vacsi: Nem flörtölni kell a sofőrrel ;)
SÍva
@Sakk Matt: Szia! Nem tudom miért nem találják meg ezt a szabályt hiszen már többször találkoztam ezzel a közlekedési szabályok között! Értem én amit írsz hisz én is kerékpározok mozgásként a párommal és ezt igyekszünk kerékpár úton vagy olyan közúton tenni ahol gyér a forgalom. Mi ott is leszállunk ha át kell kelni az úton.
Sakk Matt
Vitézy!

Ugyanazzal tudok érvelni, mint anno a pécsi zsaruk videójára (amiben a fiatal lányoknak adnak tanácsokat bilizáshoz) - szülőként mit javasolsz a gyerekednek?
Ja azt, hogy "Fiam/lányom, a zebrán elsőbbséged van, szarj bele, jön-e autó! Álljon meg ő, mert ez a szabály!"
Aztán egy szép feliratot vésethetsz a sírkövébe: PEDIG NEKEM VOLT ELSŐBBSÉGEM!

Zudod, hülyegyerek..elsőbbséged akkor van, ha megadták!!!
Sakk Matt
@Sakk Matt: bilizáshoz=bulizáshoz, Ja=Ha :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.