Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a családok és a gazdaság védelme érdekében a Mol vezetőivel tárgyalt – erről a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) kedden tájékoztatta az MTI-t. 

Nagy Márton a Mol vezetőivel tárgyalt a „családok védelmében”MTI/Balogh Zoltán

A közlemény szerint a tárcavezető az üzemanyagkereskedelmi ágazat szereplőivel egyeztetett, melynek során közösen áttekintették a hazai és globális gazdasági folyamatokat, különös tekintettel az energia- és üzemanyagellátás területére.

A felek megvizsgálták az elmúlt időszak üzemanyagár emelkedésének okait és az árak várható alakulását, továbbá elemezték és konkretizálták az elmúlt időszakban felmerült problémákat, kockázati tényezőket.

Megállapították: az üzemanyagellátás Magyarországon stabil és biztonságos, az üzemanyagárak emelkedése azonban nemzetközi és országspecifikus tényezőkre vezethető vissza.

Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán, míg az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős megemelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag három és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt.

Nagy Márton kiemelte: a kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt a családok és a gazdaság védelme érdekében.

"Ez a cél egy pillanatig sem került veszélybe, azonban az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására. Ez tetten érhető volt az augusztusi inflációs adatokban is, hiszen a növekvő üzemanyagárak miatt a kormányzati várakozáshoz képest 0,4 százalékponttal ért el magasabb szintet az infláció" – mondta Nagy Márton.

A kormányzatot képviselő gazdaságfejlesztési miniszter az ágazat résztvevőinek világossá tette, hogy minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növelését. Teszi mindezt annak érdekében, hogy a lakosságot érintő terhek csökkenjenek, és a kormány úgy folytassa tovább az infláció elleni küzdelmet, hogy az ország ellátásbiztonsága sem sérül.

A miniszter továbbá jelezte, hogy havi rendszerességgel kér jelentést az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról, illetve az árak minél hamarabbi moderálására tett ágazati lépésekről – áll a közleményben.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) érti a kormányzat szempontjait és az aggodalmakat. A MÁSZ tagvállalatai és minden piaci szereplő érdeke az, hogy a hazai üzemanyag piac stabilitása megmaradjon – közölte a szövetség az MTI-vel.

"A hazai üzemanyagkereskedelem versenyen és a piaci kereslet-kínálat szabályain alapulva működik. A MÁSZ tagvállalatai és az iparág egyéb szereplői a versenypiaci szabályok betartásával, saját eszközeikkel mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a piaci egyensúly ne sérüljön, az egészséges verseny érvényesüljön és hogy ne lépjen fel ellátásbiztonsági kockázat" – áll a közleményben, amelyben leszögezik: a magyar kormányzat számíthat ebben a MÁSZ-tagvállalatok együttműködésére.

A Mol mint a hazai üzemanyagkereskedelem legnagyobb szereplője részt vett a kormányzattal történt egyeztetésen és jelezte, hogy érti a kormányzat szándékait és erőfeszítéseit az üzemanyagárak moderálására – közölte az olajipari cég az MTI-vel.

A Mol leszögezte, hogy az iparágat sújtó jelentős terhek ellenére továbbra is eltökélt a regionális viszonylatban is versenyképes üzemanyagárak biztosítása mellett – írták.

A vállalat évek óta olyan versenyen alapuló kiskereskedelmi árpolitikát folytat, amelynek keretébe a hazai ügyfeleket maradéktalanul kiszolgálja, a lakosság teherbíróképességét maximálisan figyelembe veszi, és a nemzetközi átmenő forgalom számára is versenyképes árakat biztosít – tették hozzá.

A regionális verseny alapú árazásban a Mol a közép-európai országok középmezőnyben helyezkedik el, és továbbra is törekszik a relatív árpozíció fenntartására. Ez az egyik garancia arra is, hogy a regionális piaci egyensúly stabil maradjon – áll a közleményben.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
Nagy Idióta Márton a családvédő. te figyelj haver a családok akkor lennénk védve ha a fitymakrotáliás Élnökasszony vászoncseléddel együtt eltakarodnátok valami általatok éltetett faxisztánba.
Vagy a gulágra Putydinkátok ölelő baráti karjaiba.
Nessy
Mi lenne, ha az üzemanyag árának majd felét kitevő adók egy részét csökkentené Orbán? Ha nem lenne dupla adózás? Ugyanis az a dókat is terheli a+ 27% ÁFA!
Néro2
Nagy Idióta Márton a családvédő. te figyelj haver a családok akkor lennénk védve ha a fitymakrotáliás Élnökasszony vászoncseléddel együtt eltakarodnátok valami általatok éltetett faxisztánba.
Vagy a gulágra Putydinkátok ölelő baráti karjaiba.
jáger laszló
Marci győzködte Hernádiékat,hogy az idén már ne emeljenek,mert ez növeli az inflációt
+látjuk milyen sikerrel!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
justhpeter
@jáger laszló: Marcinak lehetne esze felmérni, hogy egy Hernádival folytatott vitában ki nyerhet. De Marcinak semmi esze nincs.
Toller Béla
Az állami politika megszabja a lehetőségeket majd azok meghaladására kéri a cégeket, sőt, majd még kényszeríti is! Ha van káosz, akkor ez az !
ómió
Pedig, hát, a családok védelmében tárgyalni, az igazán nem efftársi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.