Az Átlátszó vizsgálta meg, mi lesz, ha a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően évek múlva visszakerülnek Magyarországra a hazai gyárakból származó használt autó-akkumulátorok? 

Az akkumulátorokat ugyanis a gyártó országban kell kezelni, miután hulladék válik belőlük.

Ez joggal lehet időzített bomba a hazai hulladékkezelésben, hiszen az Átlátszó.hu cikke szerint még a mostani helyzet is veszélyes. Nincsenek alapvető elvárások állami szinten a hulladék akkumulátorok kezelésére. 

Beláthatatlan mennyiségű veszélyes hulladék lesz az akkumulátorgyárak miatt

Illusztráció: 123rf.com

Itthon környezetvédelmi szabályozás megdöbbentően laza, szemben más európai országokkal: a levegő, a talajvíz minőségének rendszeres ellenőrzését nem írják elő, az évi több ezer tonna akkumulátor feldolgozását nem kötik környezetvédelmi engedélyhez.

Ráadásul a hatóságok csupán néhány millió forintos bírságot szabnak ki a jogsértéseket elkövető cégekre, aminek nincs visszatartó ereje. A működés felfüggesztésére, korlátozására szinte soha nem kerül sor.

Az Átlátszó.hu filmje:

Forrás: Átlátszó.hu

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Mondanám, hogy az összes fideszest, a szavazóikkal egyetemben a hulladékkezelők kellős közepébe telepíteném, de az országra nézve ez nem jelentene megoldást. Egy felelős kormányváltás, még idejében, azonban, igen.
Kutya Párt, Klára, húzzatok bele, miért csak Ákos és Kriszta viszi a vállán a terheket?! Azt a hét meg a nyolcát , most már, de tényleg!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@Nyírfa: Pedig intő példa lehetett volna számukra a dupla Recski sárlavina,aminek csak az időjárás a felelőse! Azt meg nehéz lesz kártérítésért perelni!
rücsü41
Nem olyan régen volt.Emlékszünk még a Budapesti Vegyiművek szennyezettségére?Silerült már mentesíteni a területét a veszélyes anyagoktól?Na erre készüljön az ország, ha mi tároljuk az akkumulátorgyárak veszélyes anyagát.Ezt z országot Orbánnal és Szíjgyárónak sikerült úgy el szennyezni, mint még itt senkinek sem, pedig voltak már elődeink között is nagy szennyezők!Szennyben , piszokban, veszélyes környezetben élni élvezet?-kérdezem az ország vezetőit.Már azoknak sem akik nem ma barnultak le a nap alatt!
Nyírfa
@Nessy: Intő példa? A magyaroknak? Ezer év távlatából sem képesek konzekvenciákat levonni. Nem is akarnak!
balos
@Nyírfa: Inkább a vánkos alatt tartsd,mert ezeknek a bank beavatott a lopásba!Azért vannak olyan sokan,hogy a pénz úton útfélen kopjon közben!Sokan azt jiszik,hogy a bank jótékonysági intézmény!Amióta kitalálták azóta csak a betett pénznek kel a lába!A kamat meg röhög a markába!
Nyírfa
@balos: 18.56

Amikor bevezették, hogy a fizukat kártyára utalják, semmi készpénz, irtó pipa lettem. Nem akartam a banknak adni egy fillért sem, mégis rákényszerítettek, nem volt választási lehetőségem. Na de a nyugdíjnál már én döntöttem el, hogy kit gazdagítok: nem bankot! Jól megmutattam nekik! :)
ómió
@gina: Mi van, bolsiék elmebetege!? Ennyi a "legújabb emótok"!? További hazugságinnováció meg sehol!?
@izéke: Részleteiben is hazudd má' meg nekünk, "lécci"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.