Magányosan bóklászó jávorszarvasról készült videó készült nemrégen Pácin határában.

Medvénél is hatalmasabb, soha nem látott állat kóborol a Tiszántúlon – videó

Magyarországon elképesztően ritka állat a jávorszarvas. Forrás: Pixabay

A felvételt a Bodrogköz.info osztotta meg. Magyarországon rendkívül ritka vendég. Észak-Lengyelországból vándorolt dél felé a hozzánk érkező jávorszarvas, miután átszelte Szlovákiát és a minap Bodrogköznél lépett be Magyarország területére. Utoljára 1989-ben láttak hazánkban jávorszarvast, akkor szintén Borsod-Abaúj-Zemplén megyében bukkant fel. Azt a Szuhogynál látott állatot a vadászok „természetesen” legyilkolták.

A jávorszarvas a mostani törvények szerint nem lenne vadászható vadfaj. Kérdés, hogy ez mennyire riasztja vissza a puskást a most feltűnt, gyönyörű és hatalmas jószág leölésétől.

A jávorszarvas a legnagyobb fajta a ma élők közül.

Medvénél is hatalmasabb, soha nem látott állat kóborol a Tiszántúlon – videó

Hatalmas, békés jószág. Forrás: Pixabay

240-310 centi hosszú, a nőstény akár fél tonnásra, a hím pedig hétszáz kilósra is megnőhet miközben magassága meghaladhatja a két métert is – írja a Berek.

A jávorteheneknek nincsen agancsa, a bikának viszont ez a legfőbb jellegzetessége, melynek növekedése elérheti a 7 cm-t is hetente. Az ágak már röviddel a tövük felett kiszélesednek és szétálló, hatalmas lapátokká fejlődnek, melyeknek 40-nél is több csúcsa lehet. Csaknem vízszintesen állnak a fejen, így a jávorszarvas agancsainak fesztávolsága könnyen elérheti a 2 métert. A legnagyobb fesztávolságú agancs 2,1 méteres és 36 kilogrammos volt. Ennek a fajtának nagyon jó a hallása és a szaglása, de nem túl jó a szeme.

Fotó: Pixabay

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
Mit csináljunk?
Ehhez volt kedve,különben sem járt még erre!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
szép új világ
Csak úgy eljátszottam a gondolattal, hogy Halloweenkor a kolostor malac beöltözne jávorszarvasnak, Tömjén Zsóti meg éppen arra járna...
simmering73
@KisTehen: És okosabb is nálad, fidkány.
justhpeter
@szép új világ: Mért ne bíznánk meg egy vadászt hogy járjon arra és mindkettőt lője ki. Még a kitömésüket is kifizetné a nép.
Néro2
Tömjénzsótinak már házhoz szállítják.
Hogyaragya verje ki azt a Köpnökös tetvet is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok