A Nobel-díjas magyar fizikus, Krausz Ferenc az ukrajnai háború kárvallottjainak megsegítésére ajánlotta fel pénzjutalmát.

A móri születésű, Németországban élő Krausz az attofizika egyik úttörője. Két kutatótársával, Pierre Agostinivel és Anne L’Huillier-vel megosztva kapta az idei fizikai Nobel-díjat az ultrarövid időtartamú fényimpulzusokkal való kutatási eredményeiért.

A három díjazott összesen 11 millió svéd koronán (368 millió forint) osztozik. Krausz a Deutschlandfunk rádiónak elmondta, hogy

a díjjal járó pénzjutalmat nem tartja meg magának, hanem a másfél éve általa alapított Science4People egyesület javára ajánlja fel

írta a Portfolio. Az egyesület célja, hogy összefogja a tudományos élet képviselőit, hogy együtt segítsenek az orosz–ukrán háború által sújtott nehéz sorsú embereknek.

Ukránok megsegítésére ajánlotta fel pénzjutalmát Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus

Krausz Ferenc alapítványt tett a háború áldozatainak javára. Forrás: Science4People

A magyar fizikus hozzátette, hogy az utóbbi időben elnyert díjainak anyagi részét is ennek a kezdeményezésnek a javára különítette el, és nem lesz ez másképp a Nobel-díj esetében sem

írja a Telex.

Az egyesület honlapja szerint a Science4People célja az Ukrajnán belüli helyi közösségek és projektek támogatása. Olyan tevékenységeket segítenek, amelyek azonnali szükségleteket elégítenek ki, és tartós értéket teremtenek. Első projektjeikkel mintegy 30 gyereknek segítettek, akik elvesztették otthonukat Kelet-Ukrajnában, és a kárpátaljai Nagybakos általános iskolájában találtak menedéket. Az iskola több mint 300 tanulóját digitális tanulást segítő eszközökkel támogatják.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
orbáncék! Egyáltalán fel tudjátok ti ezt ép ésszel fogni?? (s@ggfejek!)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Szevasztok
A kárpátaljai magyarok (akiket a művész úr lelövetett vagy elüldözött de minél kevesebb külhoni magyar annál kevesebb Orbán szavazó ez jó az itthoni antimagyaroknak.) helyére betelepített ukránok biztosan megköszönik.
balos
@Szevasztok: Ni csak!Beszél a kultúrha!Netán fáj,hogy nem a kitartód kapott a léből?Panaszoddal fordulj a fal felé!Lahetőleg sebesen,de ne a máv legyen a fuvarozód,mert akkor mire oda érsz már nyugger leszel!
namihami
Na, ez se lesz ""magyar"" Nobel díjas!
Kormányelvárás szerint a Putyinnak illett volna---ha már...
balos
@Szevasztok: nedveske!magával ellentétben nem az apám faszán kaptam a "tejet"!Szóval mehetsz a geci faszára ,csak fogvédővel!
Szevasztok
@balos: Te nyomorék balfasz idióta, te fejvédő nélkül is mehetsz az anyádba.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.