Ha nincs elég előadás, bemutató és néző, akkor még azt a támogatást is vissza kell fizetnie a Proton Színháznak, amit kapott.

A túléléshez is kevés működési támogatást kapott egy színházi társulat, mégis kötelező játszaniuk

Kép: Proton Theatre / Facebook

A túlélés olimpiája – ezzel a címmel vág neki új évadának a Proton Színház. Mint Facebook-oldalukról kiderül, olyan kevés működési támogatást kaptak, hogy a pályázati feltételek miatt arra kényszerültek: úgy játszanak, hogy gyakorlatilag ők fizetnek érte. Azt írják, 7,5 millió forintot kaptak, ami körülbelül a fele az eddiginek, miközben működést kiegészítő támogatást már második éve nem kap a társulat és idén külföldi vendégjátékuk, tehát egyéb bevételünk sincs.

Ahhoz, hogy a 7,5 millió Ft működési támogatást ne kelljen visszafizetnünk – hiába nem fedezi ez költségeinket –, minimum 1 bemutatót létre kell hoznunk és 15 előadást le kell játszanunk legalább 2.000 nézőnek 2024. február 29-ig, a pályázati időszak végéig

– írják teszik hozzá. Az alighanem a 6,5 milliárd forint közpénzből, Vidnyánszky Attila irányítása alatt megrendezett Színházi Olimpiára is utaló név valóban arról szól, vajon sikerül-e legalább a legminimálisabb szinten túlélnie a nemzetközi színtéren is sikeres társulatnak – jegyzi meg a hír kapcsán az arról ugyancsak beszámoló hvg.hu. A Proton Színház ügyvezető igazgatója korábban a Színház.Online-nak ezt nyilatkozta a helyzetükről:

Magyarországon csak veszteséggel tudjuk játszani az előadásainkat, a jegyeladásból származó bevétel nem fedezi azoknak költségét, ugyanis nagyszínházi díszletekkel, komplex technikával dolgozunk, adott esetben akár helyszínspecifikus színdarabokat hozunk létre.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pultosjocó
" ugyanis nagyszínházi díszletekkel, komplex technikával dolgozunk, adott esetben akár helyszínspecifikus színdarabokat hozunk létre. "...csak halkan kérdem..miért, ha nincs rá keret..?
jancsipapa
@pultosjocó: Azt mondja a z illető : Magyarországon csak veszteséggel tudnak játszani . Mert máshol hasítanának? Oda kell menni . Ha nincs előadás ,nincs elég néző ,akkor minek vannak?
namihami
Nyugi, az M1 mindig gazdaságos lesz! Hiszen igényes műsorral áll az igényes közönsége elé!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.