Megvan az is, hogy mennyi lesz a betéti díj a kötelezően visszaváltandó termékeken.Megjelent a rendelet: Itt a kötelező palackvisszaváltás, minden nagyobb üzletbe kell majd hozzá egy automata is

Illusztráció: Pixabay.com

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben a kötelező visszaváltásról szóló rendelet – vette észre a 444.hu. Ebből kiderül az is, hogy az érintett termékek csomagolásának mennyi lesz a betétdíja:

A kötelezően visszaváltási díjas, nem újrahasználható termék után darabonként 50 forint visszaváltási díjat kell majd fizetni.

A kötelezően visszaváltási díjas, de újrahasználható termék darabonként fizetendő visszaváltási díját a gyártó határozza meg. Ebbe a kategóriába – a tej és tejalapú italtermék kivételével – minden üveg-, fém- és műanyag palackos és dobozos, 1 deciliter és 3 liter közötti űrtartalmú italtermék csomagolása tartozik majd.

Emellett a szabályozás nem vonatkozik az egyedi formájú, automatával nem visszaváltható üvegekre, amennyiben ezt a koncessziós társaság – a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. – az előzetes termékregisztrációs eljárás során megállapítja.

A jogszabály átmeneti időszakot biztosít 2024. június 30-ig.

Az átmeneti időszakban nem kell kivezetni a még jelölés és visszaváltási díj nélkül forgalomba hozott, kötelezően visszaváltási díjas terméknek minősülő italcsomagolásokat, ezek korlátlan ideig a boltok polcain maradhatnak.

A visszaváltást kötelezően gépi úton, visszaváltó automatákkal kell biztosítani a 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező élelmiszerüzleteknek, valamint kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken. Az automata működtetésére kötelezett kiskereskedelmi egységek hamarosan regisztrálhatnak a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-nél. A kisebb eladótérrel rendelkező üzletek a rendszerhez önkéntes alapon csatlakozhatnak.

Forrás: 444.hu
Fotó: Pixabay.com

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro2
valamint kötelező visszaváltási helyeket kell kialakítani az 1000 főnél nagyobb népességű településeken.
A MOHU-nak ? Mert akkor rendben.
Egyébként meg a palackpénz valahogy sosem fog megjelenni a kiadónyílásban csak egy felirat fog világítani helyette NINCS Píííz !
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@KisTehen: Feltéve, ha éppen működik! Ilyen már volt! Igaz akkoriban pár éve, csak az üvegekre vonatkozott, és 5 forint volt a betéti díj. Ja, akkor még nem volt MOLHU koncesszió! Most a tízszerese.
Csak Norisz és senki más
@KisTehen: Az jó! Ja, én biztos nem, mert kidobom a szelektívbe!
tothjani
Vagyis minden italtermék 50 forinttal többe fog kerülni, és egy faluban élő mamikának esélye sem lesz, hogy visszaváltsa a flakonokat vagy dobozokat.
tothjani
Ja igen és a másik a gyártónak, termelőnek, a legyártott flakonok után a MOHU felé be kell fizetni az 50 forintot, függetlenül attól, hogy a vevő majd mit kezd a csomagolással.
jáger laszló
Így máris garantált a MOL-nak a szemért biznisz
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.