Izraelben ragadt egy 15 fős magyar turistacsoport.

„Hajózzanak el Ciprusra” – ezt tanácsolta a tel-avivi konzul egy magyar turistacsoportnak
Fotó: GIL COHEN-MAGEN / AFP

A csoport zömében 60 év feletti idős, beteg tagjai pánikba estek, csütörtökig van szállásuk. 

Tizenöten rekedtünk itt. Senki nem foglalkozik velünk, miközben Magyarországon azt kommunikálják, hogy mindenkit kimenekítettek.

Erről beszélt a 24.hu-nak egy magyar turistacsoport egyik tagja, aki többedmagával a háború sújtotta Izraelben várja, hogy hazahozzák őket. A neve elhallgatását kérő nő a lapnak elmondta, múlt pénteken utaztak ki, és elvileg csütörtökön reggel kellene visszarepülniük Budapestre, de erre nincs esély, mert a Ryanair – más légitársaságokhoz hasonlóan – az összes izraeli járatát törölte.

Ők a Tel-Avivtól körülbelül 30 kilométerre északra található Netánja városában szálltak meg, de már csak két éjszakát tölthetnek a szállodában, utána valahova menniük kell, csak azt nem tudják, hova.

A csoportunk tagjainak körülbelül a fele 60 év feletti idős, beteg ember. Csütörtökre elfogynak a gyógyszereink, nem lesz élelmiszerünk, pénzünk, és a telefonokat sem tudjuk majd hol tölteni. Tilesch Gábor tel-avivi konzulnak az volt az összes tanácsa, hogy kereskedelmi hajóval menjünk Ciprusra, vagy repüljünk Jordániába

– mondta a lapnak kétségbeesetten a nő, aki hozzátette, elfogadhatatlannak tartják ezt a hozzáállást.

A cikk megjelenése után a 24.hu-nak reagált a külügyi tárca, ahonnan azt a választ kapták: hazugság, hogy semmilyen segítséget nem kapnak a kint rekedt turisták, sőt nekik is felajánlották, hogy hazajöhetnek a mentesítő járatok egyikével.

Paczolay Máté külügyi szóvivő közölte: az érintett turistacsoportnak felajánlották, hogy ingyen hazahozzák őket a magyar kormány által Izraelbe küldött mentesítő járatok egyikével. Az eredetileg 18 fős csoportból hárman éltek is ezzel a lehetőséggel, ők már biztonságban itthon vannak.

A turistacsoport fennmaradó része végül nem vette igénybe a konzulok által felajánlott mentesítő járatokat, és tegnap többen is még szervezett kiránduláson vettek részt az országban. Jelenleg is folyamatosan kapcsolatban állunk a csoport tagjaival, érdeklődünk a helyzetükről, és tájékoztatjuk őket a legfrissebb információkról. Konzulunk ennek megfelelően tanácsolta számukra a közelükből induló kompjáratot, amely helyzetüket tekintve a leggyorsabb és legbiztonságosabb módja lett volna az ország elhagyásának

– írta Paczolay. A szóvivő szerint hazugság, hogy az Izraelben tartózkodó magyar állampolgárok magukra lennének hagyva.

Minden, a Konzuli Szolgálatnál regisztrált magyar állampolgárral kapcsolatban állunk, és folyamatos tájékoztatást nyújtunk részükre. Konzuljaink pontos listát és adatbázist vezetnek arról, hogy kikkel, mikor, mennyit beszéltek, valamint milyen tanácsokkal, segítséggel látták el őket. A budapesti központ és a tel-avivi nagykövetség jelenleg is 0–24 órában fogadja a hívásokat

– írta a 24.hu megkeresésére.

Folyamatosan elemezzük a biztonsági helyzetet és tájékoztatást adunk a Konzuli Szolgálatnál regisztrált magyar állampolgárok részére. A reptér területét tegnap rakétatámadás érte, ezért minden további döntés nagyon széles körű óvatosságot igényel

– zárta válaszát a külügyi szóvivő.

Forrás: 24.hu, Népszava

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
jáger laszló
Válogatnak és vádaskodnak!!??
Demencia!?
csak ennyi
barátilag
J.L.
Yoda69
Csutortokig van szallasuk, utana pedig meg lehet hosszabbitani a hotel foglalast par napig mig helyreall a rend. Uj repjegy se fog kelleni, mert a Ryanair hazahozza oket miutan a TelAvivi repter biztonsagos lesz.
Yoda69
@Maccska: Viszont a migrancsok tovabbra is onzonlenek be a deli hataron. Foldon, vizen, tuzon at, levegoben es a fold alatt is. Legalabbis a fideSSes agymoso propaganda szerint.
vacsi
"az érintett turistacsoportnak felajánlották, hogy ingyen hazahozzák őket a magyar kormány által Izraelbe küldött mentesítő járatok egyikével. Az eredetileg 18 fős csoportból hárman éltek is ezzel a lehetőséggel, ők már biztonságban itthon vannak.
A turistacsoport fennmaradó része végül nem vette igénybe a konzulok által felajánlott mentesítő járatokat, és tegnap többen is még szervezett kiránduláson vettek részt az országban." - na, akkor hogy is van ez?!
vacsi
@Yoda69: Ha ez csak a Fidesz agymosó propagandája lenne, én boldogan kibékülnék vele. De azt hiszem, itt másról van szó: ezek a migránsok - szinte kivétel nélkül fiatal, arab, néger férfiak - Európát is megcélozták...
C_3PO
Néma gyereknek anyja se érti a szavát!
Sakk Matt
Leszarom az ilyen hülyéket. Pofátlan senkiháziak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.