Budapest lakosságának drasztikus csökkenése miatt 2024-ben kevesebb önkormányzati képviselői mandátumot osztanak majd ki a város több kerületében – írta meg a Telex.

Nagy léptekkel csökken Budapest lakossága – át kell rajzolni a választókerületeket?

Fotó: Pixabay

A Belügyminisztérium szeptember 1-i lakosságszámadatokat továbbított a Nemzeti Választási Irodának, és ennek alapján a helyi választási irodák vezetőinek október végéig kell meghatározniuk a képviselő-testületek létszámát a 2024. júniusi önkormányzati választás után.

A törvények szerint a képviselői mandátumok számát meghatározza a lakosságszám. A fővárosban a nagyobb kerületekben egyéni választókerületben vagy kompenzációs listán kaphatnak mandátumot a képviselők.

25 ezer lakosig 8 egyéni választókerületi és 3 kompenzációs listás mandátumról,

50 ezer lakosig 10 egyéni választókerületi és 4 kompenzációs listás mandátumról,

75 ezer lakosig 12 egyéni választókerületi és 5 kompenzációs listás mandátumról,

100 ezer lakosig pedig 14 egyéni választókerületi és 6 kompenzációs listás mandátumról dönthetnek a választók.

A Telex által megszerzett dokumentumok szerint öt budapesti kerületben változás történt a mandátumok számában 2019-hez képest. Budapesten összesen 11-gyel kevesebb képviselő fog szolgálni 2024 októberétől. Ezen kívül az is kiderült, hogy idén szeptemberben 63 ezerrel kevesebb lakos élt Budapest területén, mint 2019-ben. Egyedül Budafok-Budatétény kerületben nőtt a lakosság az elmúlt négy és fél évben.

A I. és V. kerületben a lakosságszám 25 ezer alá csökkent, és ennek következtében jövő júniusban 8 egyéni választókerület lesz, valamint 3 kompenzációs listás mandátum kerülhet kiosztásra, ami hárommal kevesebb képviselőt jelent.

Hasonlóan a XV. kerülethez is, ahol szintén három képviselővel kevesebb lesz a jövőben. Az XI. és XIV. kerületben is 1-1 mandátummal kevesebb oszlik majd ki. Újbudán 17 helyett csupán 16 egyéni választókerület lesz, míg Zuglóban a korábbi 15 helyett csak 14 választókerület marad. Ezek a változások az önkormányzati választások után lépnek majd életbe.

Forrás: Telex

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
@Pegero: Szinte minden városban csökken a lakosok száma .sőt soha nem látott mértékben fogy a magyar ember ! Ehhez nem kellett más mint 13 év fideszes országbitorlás .
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
...

Mert 2006-ban Mikola előre látta a bajt!
/ irónia..mielőtt még pár idegbajos beszól :P /

index.hu/belfold/mik0323p/
Clavigo
Még ráhangoljuk a választási szoftvert B- pestre,,,,,oszt jó napot..
izéke
@simmering73: ahogy mondod,csak kell ráhúzni egy csinos köntöst,amivel eltakarják a disznóságaikat. Megint megmagyarázzák,hogy végülis csak nekünk akarnak jót. " Nem miattad jövünk elvtárs hanem érted! "
Péter2
@KisTehen: És a többi magyar város ? Mer másutt is ez a helyzet ? De miért is fogy a nép ? Mert a Magyar emberek az orbáni infláció , a kilátástalanság miatt menekülnek el, nem csak a városból hanem a falvakból és az országból is , Karácsonynak semmi köze magyar árképzéshez , az inflációhoz , az áfához a gyenge forinthoz , ez a ti káros országot romboló termékeitek egyike a sok közül , a választási körzeteket meg nem kellett volna a átírni , akkor most nem volna gond ! Megint a saját szarotokba lubickoltok , csak megpróbáljátok másra kenni , csak a normális ember nem hiszi el !
ómió
"Efftársi időkben" ott, ez, bizony gyakori!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.