A „hibás” számlákat kiállító cég egy budapesti önkormányzati vállalatnak dolgozik. Ez utóbbi „vagyoneltolódásnak” nevezi az ügyet, a pénzt pedig nem kéri vissza.

Közel 70 milliót számlázott teljesítés nélkül egy temetői cég, egy trükkel mégis megúszhatták a dolgot

Illusztráció: Pixabay.com

Sajátos módon rendezett egy erősen vitatható ügyletet a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapesti Közművek (BKM) Zrt. – írja a Népszava. Bár munkavégzés nélkül jutott pénzhez egy „hibás” teljesítési igazolásokat kiállító cég, továbbra is foglalkoztatják a társaságot. Sőt, még csak vissza sem kérik tőle az indokolatlanul felvett pénzt, hanem a lap szerint megengedik neki, hogy utólag dolgozzon meg érte. A jelenségre így hivatkoznak egy dokumentumban:

Vagyoneltolódás.

A Harmat Kert Kft-ről van szó a Népszava szerint, ami 2012 óta szerződéses partnere a Budapesti Temetkezési Intézetnek (BTI) – ez utóbbi később beolvadt a BKM-be. A vitatott ügyben a fővárosi köztemetők zöldfelület-fenntartására vonatkozó, 1,2 milliárd forintos keretszerződést a BKM vezérigazgatója, Mártha Imre írta alá 2022 májusában. 2023 tavaszán a BKM belső ellen­őrzési főosztálya vizsgálódni kezdett a teljesítésigazolások miatt.

A temetővezetők ugyanis sorra jelezték, hogy a vállalkozó nem vagy csak részben végzi el a munkát, amit azután kiszámláz.

A Népszava birtokába került, 2023. április 26-án felvett jegyzőkönyvből kiderül, hogy a BKM és a Harmat Kert Kft. a belső ellenőrzés által gyűjtött dokumentumok márciusi bemutatása, majd az áprilisra elkészült részjelentés után, de még a felügyelőbizottság ülése előtt megállapodást kötött. A jegyzőkönyv szerint „a felek elfogadták a vizsgálat eredményét, sőt megerősítik, hogy a szerződéses kapcsolatban 68 698 320 forint vagyoneltolódás következett be a vállalkozó javára a teljesített munka és a kifizetett díj között”. Magyarán ennyivel számláztak túl. A megállapodás értelmében a cég „a fennálló keretszerződés hatályán belül pótlólagos munkákat végez pénzügyi teljesítés nélkül”. Vagyis ledolgozza a már kifizetett pénzt.

Forrás: Népszava
Fotó: Pixabay.com

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Olyan végszámlát kiállítani, ami mögött nincs teljesítés - bűncselekmény.
Kivéve Orbanisztánban!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@Maccska: Nem gondolom, hogy ennyire tudatlan legyél. A Karácsonyhoz ilyen szerződések csak akkor kerülnek ha valaki feljelentést tesz az adott szerződöttek ellen.
A BKM Zrt egy zártköri társaság csak beszámolási kötelezettségük van.
nejlontacskó
@sgl: Sajnos ma Magyarország, nem a felelős vezetők országa, pláne, ha van ismeretség...
namihami
Csaltak, hazudtak? Meg kell mindkét érdekeltet büntetni!
Apró különbség, hogy kiderítették, nyilvánosságra hozták, megírta Népszava!
Ugyanezek az intézkedések jobboldalon és a KESMA-nál!?!?!?! Hol, mikor? Láthatjuk?
rakitics41
Azt a tény hogy a szerződő felek később egy ellenőrzés után rendezték a két cég közötti jogviszonyt, és a vállalkozó a megrendelőnek a már kifizetett pénzért majd munkát fog végezni, a polgári jogügylet lerendezték , de a csalás , az el nem végzett munka ellenértékkének a leszámlázása miatt megtörtént, és e miatt büntető eljárást kellett volna kezdeményezni a megrendelőnek, vagy az túlszámlázást felderítőnek.Ez sajnos elmaradt, úgy hogy az ügy a lovagiasság szabályai szerint nincs elintézve!
NKF
Nem csodálkozom! Le volt zsírozva minden!
rakitics41
@sgl: Azért az megfontolandó a felelősség szempontjából, hogy az aki nincs hatalmon mit is tud csinálni ami az ügyet jó , a törvényesség irányba vigye.Annál többet mint, hogy kifogásolja és feljelenti a jogellenesen eljárókat nem nagyon tud csinálni semmit, mert semmiféle hatalom nincs a kezében.Azt pedig, hogy egy rendszer megengedi, sőt azt a gyakorlatot vezeti be és eltűri hogy egy egy vállalkozás törvény ellenesen működjön szerintem a hatalom a felelőssége,mert ő tudja ellenőrizni a törvények betartását, ő tud intézkedni a szabálytalanul működők felelősségre vonása érdekében, és neki kellene a tudomására jutott ügyeket a lakosságnak tudatni.Abban viszont igazad van , hogy az ellenzéknek ezeket az anomáliákat állandóan napirenden kellene tartani!ennél több lehetősége az ellenzéknek nincs!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.