A 19-29 éves fiatalok 38 százaléka tekinti magát többé-kevésbé elégedettnek az életével; ekkora arányban nyilatkoztak úgy, hogy teljesen vagy inkább elégedettek, mint elégedetlenek – derül ki a K&H Bank ifjúsági indexből.

A K&H Bank felmérése szerint a magyar fiatalok bő harmada elégedett az életével
Fotó: Pixabay

A bank MTI-nek küldött szombati közleményében azt írja, a fiatalok 71 százaléka látja úgy, hogy az élete a közeljövőben többé-kevésbé pozitívan változhat. A nők és az inaktívak optimistábbak: ebben a két csoportban 79, illetve 90 százalék ez az arány.

A magyar fiatalok hangulatát tükröző indexe az elmúlt két évben alig változott, 11 pont körül volt, az évtized elején azonban még elérte a 20 pontot

– ismertették.

A jelenlegi helyzetük és a jövőjük megítélése szempontjából négy csoportba sorolhatók a magyar fiatalok:

- 35 százalékuk elégedett a mostani helyzetével, és úgy érzi, hogy nem lesz rosszabb;
- 40 százalékuk most még nem mondja magát elégedettnek, de javulásra számít,
- a válaszadó huszonéveseknek pedig több mint ötöde – 22 százaléka – bár jelenleg elégedetlen, ám úgy véli, pozitív változást hoz a jövő.

A legpesszimistábbak aránya 3 százalékos, ők azok, akik a jelenlegi kedvezőtlen helyzetük további romlását várják.

A fiatalok elégedettségét egyértelműen befolyásolja az anyagi helyzetük is. Személyes jövedelmük átlagosan 193 ezer forint volt, ami lényegében megegyezik az előző negyedéves eredménnyel, egyúttal meghaladja az idei első negyedévre jellemző 182 ezer forintot, és jóval felülmúlja a múlt év utolsó három hónapjára vonatkozó 142 ezer forintot. A legalacsonyabb és legmagasabb jövedelmeket elfelező medián jövedelem 169 ezer forint, szemben az egy negyedévvel korábbi 158 ezer forinttal

– áll a közleményben.

A legújabb felmérés szerint a megkérdezett fiatalok tizedének nincs semmilyen jövedelme, míg 26 százalékuk 100 ezer forint alatti összegből gazdálkodhat havonta. Havi 100-249 ezer forint közötti jövedelemre tesz szert 28 százalékuk, további 32 százalék sorolható a 250-500 ezer forintos sávba, négy százalékuk pedig félmillió forintnál magasabb jövedelemről számolt be.

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely a K&H Egészséges Társadalomért Alapítvány megrendelésére készült. A minta összetétele reprezentálja a magyarországi 19-29 éves városi lakosság összetételét nem, korcsoport, régió, településtípus, befejezett iskolai végzettség, gazdasági aktivitás alapján. Az adatfelvétel szeptember 1-14. között történt.

Forrás: MTI

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
namihami
Kaja, mosás, pénz a mamahozelen meresztül!
Némi elégedetlenség csupán a kocsmaajtóig vagy a belövésig tapasztalható! Aztán szép az élet!
És máris megvan a 38%!
Clavigo
@namihami: ..plusz a " gyárilag kretén " fidelitasz- brigád .
csak úgy....
az a büvös fideszes 2/3 ad! :) - föltételezem,hogy a külföldön élö és dolgozó fiatalokat kérdezték többnyire, akik még papíron otthon az anyunál élnek...
verőce21
Az a helyzet, hogy a fidesz által nyújtott pénzügyi kedvezményeket, az ellenzéki fiatalok tudták kihasználni elsősorban, a tapasztalatok szerint...! (CSOK, Babaváró, kocsivásárlás, vállalkozói hitelek, stb.)

A nők és az inaktívak még optimistábbak: ebben a két csoportban 79, illetve 90 százalék az elégedettségi arány...!

Elenyésző, 3% a "legpesszimistábbak aránya"
verőce21
@csak úgy...: 19:16) te a világon semmihez sem értesz, és mint mindig ebben is tévedsz...!
csak úgy....
@verőce21: ezt pont te mondod, veröcei jósdás ,aki az ukránoknak 3 napot adott és már azt is vizionáltad,hogy 0rbán fogja vezetni az eu.-t!? :) te mihez értesz göthös, persze mióta fideszék kilopták a maradék agyadat , azóta csak a gondolkodás nélküli nyaláshoz a hülyeségeket pofázáshoz ,no meg a hazudozáshoz!
csak úgy....
@verőce21: 19:35 a fiaid és a menyeid is ellenzékiek?
az inaktívak alatt a hozzád és a vacsihoz hasonló gondolkodásuakat érted? :) - mert ti minden szarral elégedettek...,csak dícsérhessétek az uratokat!
rakitics41
Mi ez a szervezet egy felméréseket végző szervezet vagy banki tevékenységet végző intézmény?És mennyire hiteles?
Béla333
Szűk 2/3 meg nem elégedett a helyzettel...!!!???
Nézőpont kérdése, hogy hogyan adunk címet egy cikknek!
verőce21
@csak úgy...: te is elégedett vagy Magyarországon mindennel...! :)
szép új világ
Ennek a bő harmadnak csak bő harmada rendelkezik általános iskolai végzettséggel. Így érthető az elégedettségük.
Ha időben jön a segíly és még némi krumplit is osztanak időnként a fideszses képviselők, akkor igazán nem lehet okuk panaszra!
Béla333
Egy bank mióta végez közvéleménykutatást?
Szerintem hazugság, csak manipuláció az egész!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.