A magyar miniszterelnök kínai utazása elsősorban a Vlagyimir Putyinnal tartott, megbeszélés miatt sikerült igazán emlékezetesre a hazai közvéleményben, pedig Orbán Viktor nem akármilyen eseményen járt: a kínai csodaprojekt Egy út, egy övezet világfórumán – írja a Privátbankár.

Sötét felhők vetnek árnyékot az Orbán-kormány kínai pénzből épülő álmára

Az egyértelműnek tűnik a nemzetközi példákat megnézve, hogy az ambíciók sokszor megelőzik a gyakorlati megfontolásokat:

ezt Kína különösen a délkelet-ázsiai nagysebességű vasutak építésével kapcsolatban tapasztalhatta meg.

A 2015-ben bejelentett, a dél-kínai Jünnan tartományt a laoszi fővárossal, Vientiane-nal összekötő 414 kilométeres nagysebességű vasútvonal 2021-ben nyílt meg, a projekt nagyjából 90 százalékos készültségi állapotban van – csakhogy ez nem az a része a vasútvonalnak, amely miatt aggódni kellett. A nagyszabású elképzelés ugyanis az volt, hogy Jünnant összekössék Szingapúrral, így létrehozva egy új gazdasági ütőeret.

A kifejezetten a délkelet-kelet ázsiai ügyekkel foglalkozó The Diplomat cikkébenemlékeztet, hogy az indonéziai Jakarta-Bandung nagysebességű vasúti projekt hasonló tanulságokkal szolgál.

További részletek a Privátbankár írásában olvashatóak! 

Miután 2015-ben Indonézia sokak számára meglepő módon Kínát választotta Japán helyett a Jakartát és Bandungot, Nyugat-Jáva tartományi fővárosát összekötő, 4,5 milliárd dolláros, 150 kilométeres nagysebességű vasútvonal megépítésére, a vonal szükségességét is megkérdőjelezték.

Bár nagy nehezen, de sikerült eljutni odáig, hogy október elején megnyílt a nagyközönség számára a vonal, a kivitelezést több furcsa ügy is övezte. Egyrészt a szükséges földterületek megszerzésével is akadtak problémák, másrészt egy hatalmas 2020-as árvíz is keresztbe tett az építkezésnek, ráadásul a koronavírus-járvány is komoly gyomrost vitt be.

Nem véletlen tehát, hogy az idén 10 éves BRI-t a kínai állam szeretné kicsit átformálni a nemzetközi megfigyelők szerint:

az Economist cikke szerint a jövőt a „kicsi és gyönyörű” beruházások jelentik.

Zhu Yongbiao, a Lanzhou Egyetem BRI-kutatóközpontjának elemzője szerint az ilyen projektek gyorsabban megtérülnek, és a helyi lakosság számára is megfoghatóbbak, ráadásul a kínai közvélemény is szívesebben fogadja ezeket, hiszen az átlagpolgárok közül sokan „külföldieknek adott ingyenpénznek” tartják az Új Selyemút által nyújtott finanszírozást.

A nemzetközi példákat elnézve hazai szemmel azonban aggasztó tendenciát látunk összességében, hiszen a 2014-ben indított Budapest-Belgrád vasútvonal története egyre csak húzódik, az építkezés viszont méregdrága:

a becslések szerint kilométerenként 4,5 milliárd forintba kerülő vonalfelújítás pedig gyanúsan kezd hasonlítani a laoszi szerencsétlenkedésre, vagy az egy rövidke autóúttal megkerülhető indonéz szupervonatra.

Forrás: Privátbankár

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Budapest- Belgrád vasútvonalat egy magántőke sose építette volna meg. A kínaiak a bíztosító és vonatbefolyásoló rendszert a szakértők szerint nem tudják kiépíteni az EU-s szabvány szerint , ami tovább növelheti az egyébként is túlárazott költségeket. Nem ment bele Hszi Csin-ping kínai elnök Orbán javaslatába, amely szerint a kínai alvállalkozó helyett egy nyugati cég telepíthette volna a Budapest-Belgrád vasútvonal biztosítóberendezéseit és vonatbefolyásoló rendszerét – írja a VSquare friss hírlevele egy kormányközeli forrásra hivatkozva. Eszerint a következő időszakban Orbánnak kell majd kilobbiznia az EU-nál a kínai technológiájú berendezések engedélyeztetését...
twitter.com/GalaxisElnoeke/status/1717804529021047233/photo/1
Szijjártó Péter napok óta Moszkvában van. Viktor Pekingbe utazott. Csak azért mentek, hogy elmondják: Nem leszünk gyarmat
uploads.disquscdn.com/images/17ecc5b79413358fe616b79ee83a5ac3aaa5eceecc3977c711b1fdefadccb5de.jpg?w=800&h=533
Magyarország Kínának a kilencedik legjelentősebb kereskedelmi partnere, de ez túlnyomórészt egyirányú, mi alig exportálunk oda valamit. Orbán kb. olyan jelentős mint egy kínai polgármester valahol vidéken. Ez mindig kötelező program a Tienanmen téren...a keresztény-konzervatív gecinek
uploads.disquscdn.com/images/d7bb92928f4c4a3bf69733080ef31ebe35e4c4e5bcb92f08507cc8c3e44a08a3.jpg?w=800&h=506
verőce21
Szeretnék egyszer eljutni Szingapúrba. Állítólag gyönyörű város, Ázsia középpontja.
Minden ázsiai kereskedelem központja. Az Európából Kínába tartó hajók itt fordulnak észak felé. Itt mindenki megáll, mindenki megfordul a kikötőkben, berakodik, átrakodik, kereskedik...!
Nem csoda hát, ha a kínaiak ide szeretnének kiépíteni egy nagysebességű tehervonat közlekedést, jóval meggyorsítaná a Kína-Európa összeköttetést...! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.