Az Európai Unió bővítésének "meg kell történnie", ugyanakkor a bővítés pozitív megítéléséért harcolni kell az EU-ban – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Budapesten, a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. Konferenciáján.

A kormányfő hangsúlyozta: a visegrádi négyek, a közép-európaiak immáron az unión belülről, a balkáni irányú bővítést egy energia- és erőforrásnak, egy lehetőségnek tekintik.

Orbán harcra buzdít

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Délkelet-európai Országok Parlamenti Elnökeinek 11. konferenciáján Budapesten, az Országházban 2023. november 17-én. Jobbra Kövér László, az Országgyűlés elnöke. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Görögország és Magyarország között "egy geopolitikai luk" van uniós tagság tekintetében, márpedig, mivel kitöltetlen tér nincs, így ha mi ezt a térséget nem integráljuk, akkor erre a térségre vonatkozóan másoknak is lesznek tervei – mondta.

Orbán Viktor hozzátette: a magyar-szerb határ a kínai szabadkereskedelmi övezet és az Európai Unió közös piacának találkozási pontjává vált, s noha a szerb-kínai szabadkereskedelmi megállapodás nyilván nem férne össze az európai uniós tagsággal, a szerbek jól teszik, ha több vasat is benne tartanak a tűzben, mert ha máshogy nem, így lehet Európát cselekvésre sarkallni.

A miniszterelnök kiemelte:

az orosz-ukrán háború "jól összezavart mindent", mert "elbizonytalanítja magát az Európai Uniót", amely addig egy összeurópai biztonsági architektúrát és az olcsó orosz energia és a magas színvonalú európai technológia összekapcsolását irányozta elő.

Ez a biztonsági architektúra összeomlott – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, miközben a szankciók lényegében ellehetetlenítették ezt a modellt, ma nem világos a válasz arra, milyen szerződésrendszerrel akarjuk garantálni Európa biztonságát.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Péter2
Az unió bővítését majd eldönti a többség , nem fogják orbán elvtársai vezette országokat felvenni , nem adnak " fegyvert a kezébe " hogy szövetségest szerezzen az unió bomlasztására , erre mérget vehetnek . A többi meg harc a saját elméjével , beteg ez az ember mentálisan, nem kicsit ! ' Egy bolond százat csinál Magyarországon milliókat "
vitriol
Feléledt az "utcai harcos", nem fogja fel, mi lenne a dolga, kormányozni képtelen a rendelkezésére álló tolvaj bandával, az infláció letörését sem tudta jól kezelni, a többi úniós országhoz képest kirívóan rossz helyzetbe kerültünk, végső soron csak a rendeleti kormányzást erőlteti elismerve ezzel a tehetetlenségét, talán megérett a helyzet a kormány lemondására!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.