Nem véletlen, hogy a tantervben kerülik a kifejezést.

Megmagyarázták: Ezért nincs „rendszerváltás” a Nemzeti alaptantervben

Illusztráció: AFP

Kérdéses, hogy van-e támogatandó szóhasználat az 1989-1990 rendszerváltás / rendszerváltozás / rendszerváltoztatás eseménysorozat megnevezésére, mivel a hatályos Nemzeti alaptanterv (Nat) és kerettanterv csak a rendszerváltoztatás megnevezést használja

– idézi a Történelemtanárok Egyletének (TTE) októberi állásfoglalását a Telex. A kérdés tisztázásáért szakvéleményt kért a TTE a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetétől (TTI). Novemberben érkezett a válasz, amiből kiderül:

Nem véletlen, hogy kerülik a rendszerváltás szót.

Az állásfoglalás felidézi, hogy a rendszerváltás kifejezés 1989-ben robbant be a közbeszédbe, az SZDSZ által kiadott „A Rendszerváltás programja” című dokumentummal. Mindazonáltal már 1988 véfe előtt is előfordult a kifejezés. Ezzel szemben a Nat által használt kifejezés, a rendszerváltoztatás csak 1990-től jelent meg a közbeszédben, főleg jobboldali lapokban.

A TTI-állásfoglalás szerint a rendszerváltás egy folyamatot ír le, mellőzve az értékítéletet, a rendszerváltoztatás pedig egy történelmi pillanatra utal. De idézik Kiss Gy. Csabát, az MDF egyik alapítóját is, aki szerint a rendszerváltás kifejezés egyenlőségjelet tesz a diktatúra és a parlamentáris demokrácia közé.

Forrás: Telex

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sakk Matt
Remélem, azért a Fülkeforradalom fogalma mielőbb bekerül a Nemzeti Alaptantervbe! Ahogyan a nindzsa és utcai harcos szavak is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
@Pegero: nemzethy alaptanterv,,Mahmoud.. (!) Fel sem fogod,miről van szó..,,mi ? a cipőméretnyi iq- dal...
rakitics41
Magyarország változatlanul a ku.vák országa!Változatlanul működik ma is a kupleráj, csak a madám és a lányok nem ugyanazok, ők cserélődtek!
Sakk Matt
@Pegero: Látod, ezért sem kedvelik sokan a focit! Ez nem sport hír, de ide kell böfögnöd.
Csizmás Kond
...mert igazából akkor ténylegesen nem leváltották a régi rendszert hanem csak megváltoztatták annak nevét, és ment minden tovább a régi mederben...
Sakk Matt
Tény: Azokat a természetes számokat, amelyeknek pontosan két osztójuk van, prímszámoknak (vagy másképp törzsszámoknak) nevezzük.
Az 1 és a 0 nem prímszámok, mert az 1-nek egy darab, a 0-nak pedig végtelen sok osztója van. A 2 a legkisebb prímszám, egyben ő az egyetlen páros prímszám.

De ez qrvára nem ehhez a hírhez való, ahogyan a válogatott sikere sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.