A Hiventures állami befektetéskezelő az elmúlt években 35 milliárd forintot osztott szét több mint háromszáz induló vállalkozás között.

500 millió forint közpénzből fél év alatt sikerült csődbe vinni egy pékséget a Nyugatinál

Százmilliókat lopnak el tőlünk egy-egy mutyijukkal. Forrás Pixabay

Az Empanada Story kapta a legnagyobb egyösszegű befektetést, 500 millió forintot, amelyért cserébe az állam 40 százalékos részesedést szerzett – írja a G7.

A vállalkozás 2018-ban jött létre, eleinte házhoz szállításban utazott, majd egy évvel később megnyitott az első üzlet a budapesti Nagymező utcában. A Hiventures az uniós támogatás értelmében kevésbé fejlett régiókban – tehát Közép-Magyarországon kívül – megvalósuló projektekbe fektethet be.

A befektetés idején ennek megfelelően az Empanada Story a Heves megyei Kerecsendre volt bejegyezve, ezen kívül azonban semmi nem utalt arra nyilvánosan, hogy ne Budapesten működne.

A befektetés további feltétele volt, hogy a felkarolt vállalkozások kutatás-fejlesztéssel is foglalkozzanak, előnyt élveztek a technológiailag innovatív vállalkozások.

A portál szerint a befektetés egyetlen nyilvánosan észlelhető hozadéka az lett, hogy az időközben bezárt Nagymező utcai üzlet helyett nyitottak egy új pékséget a budapesti Nyugati téri aluljáróban, az egykori Burger King helyén.

A tavaly nyáron átadott üzlet azonban nagyjából fél évig működött, 2023 elején bezárták. A pékség korábbi üzlethelyisége a Nyugati aluljáróban jelenleg is kiadó. A cégnek 2022-ben 182 millió forintos árbevétele volt, és 170 millió forintos veszteséget termelt.

Forrás: G7
Fotó: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
A szélesebb tulajdonosi kör nyilvánossátétele is megérne pár sort! Biztos vagyok benne, hogy igen érdekes nevekkel találkozhatnánk (itt is)!
balos
@namihami: Ha ha ha!Ez komoly?Nem hülyék ezek a maffiúk!Olyan jogi útvesztőt kreáltak a lopásaikhoz,hogy még a osztap bender is nyomkövetőt kérne a "BEJÁRAT" megtalálásához!Mint ismert a folt úr gereblyézi el a nyomokat!
lusta
Már Lenin elvtárs is megmondta, tanulni, tanulni, tanulni. A mostani példa is kiváló bizonyíték arra az apróságra, mi történik olyankor, amikor az állam is tulajdonos lesz egy vállalkozásban.
Qqberci
"élveztek a technológiailag innovatív vállalkozások."

Hogyan lehet eltüntetni fél év alatt fél milliárdot?...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.