Azerbajdzsáni kiruccanásáról osztott meg képeket a Facebook-oldalán Orbán Viktor.

Orbán Viktor itt érzi igazán jól magát – nézze csak a fotóit!
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A miniszterelnök láthatóan jól érezte magát "testvérnépünk" otthonában.

"A keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot"

A nemzetgazdasági stratégiánk arra épül, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az azerbajdzsáni Bakuban pénteken.

A kormányfő gratulált az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) kezdeményezés újraélesztéséhez.

Kifejtette: 33 éve van a nemzetközi politikában, és ezért megoszthatja azt a tapasztalatát, hogy az utolsó 10 év egészen különböző volt a megelőző 20 évhez képest. Volt egy pénzügyi válság, Európát nyolc éve sújtja egy bevándorlási válság, jött a világjárvány, kitört a háború Ukrajnában, most pedig itt a közel-keleti biztonsági válság – sorolta.

Kiemelte: "arra kell készülnünk, hogy a jövőben is viharos ügyek között kell megtalálnunk az országaink fejlődését elősegítő megoldásokat". A SPECA felélesztése ebben a helyzetben sokat segíthet – tette hozzá Orbán Viktor.

Azt mondta: az említett kihívásoknak Európa belekerült a frontvonalába, Európában háború van, a versenyképessége romlik, egyre több európai országban vannak párhuzamos társadalmak, és folyamatosan nő a terrorfenyegetettség.

Az európai gazdasági növekedés az elmúlt három évtizedben biztos alapokon nyugodott, az ötlet egyszerű volt, de zseniális: a fejlett nyugati technológiát kötötték össze a könnyen és olcsón hozzáférhető keleti, alapvetően orosz energiahordozókkal – mutatott rá. Hozzátette: azonban a háború miatt és az arra adott válaszok következtében ez az együttműködés szétesett, ráadásul úgy, hogy közben semmilyen új stratégia nem jött létre.

A miniszterelnök arról beszélt, ezért van az, hogy egy nagy vita zajlik most Európában arról, hogy miként kapcsolódjon Európa a tőlünk keletre lévő világhoz. Ebben a vitában két iskola van: az egyik inkább leválni akar, a másik pedig összekapcsolódást akar – mondta Orbán Viktor.

Megjegyezte: az európai gazdaság gerincét a járműgyártás adja, és most, hogy át kell térni a zöld korszakra, a nagy nyugati gyártók keleti beszállítóktól függnek.

Felidézte: korábban egész Közép-Európa rengeteget vesztett a blokkosodáson, úgyhogy "mi azt akarjuk, hogy a most formálódó világgazdasági korszakot az összeköttetések és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés határozza meg". Közép-Ázsia és Európa összeköttetése nélkül "nem tudunk alkotni új sikeres európai gazdasági stratégiát" – jelentette ki.

Elmondta: Közép-Ázsia szerepe ezért jelentősen megnőtt európai nézőpontból, és ahhoz, hogy a következő időszakban összeköttetések és civilizált keleti-nyugati együttműködés legyen, kellenek közvetítők. "Mi Európából Közép-Ázsiára olyan területként tekintünk, amely összeköti az európai és keleti szállítási, kereskedelmi és digitális útvonalakat" – fogalmazott.

Orbán Viktor megjegyezte: az Európa és Ázsia közötti biztonságos, kiszámítható, modern szállítási útvonal megléte alapvető magyar nemzetgazdasági érdek is.

A mi nemzetgazdasági stratégiánk arra épül – mondta –, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot. Magyarországon a legmagasabb az ázsiai befektetések aránya, és a Közép-Ázsiából érkező energiahordozók szerepe a gazdaságunk működtetésében egyre nagyobb – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: ezt a folyamatot erősíteni akarják a jövőben, ezért támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely Közép-Ázsiát erősíti és támogatja a térség országainak az együttműködését. Ezért Magyarország nemcsak támogatta, hanem társszerzőként jegyezte is az együttműködést méltató ENSZ-határozatot, és hétfőn, amikor az ENSZ ezt elfogadta, Magyarország külügyminiszteri szinten képviseltette magát – emlékeztetett.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Azerbajdzsánnal nem "gázbarátságot", hanem testvéri barátságot építenek. "Testvéri nemzetek vagyunk", de a két ország között az elmúlt időszakban sikerült létrehozni egy erős energetikai együttműködést – jelentette ki.

Azt mondta: az azeri-magyar kereskedelmi forgalom idén rekordot dönt, egyre több magyar vállalat jön ide, hogy beruházásokat hajtson végre, és megérkeztek az első földgázszállítmányok is Azerbajdzsánból Magyarországra.

Magyarország a jövőben is örömmel vesz részt a közép-ázsiai országok gazdasági együttműködését fejlesztő munkában – emelte ki Orbán Viktor.

Forrás: MTI, Facebook

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@Nyírfa: ..de van egy csomó szende,tudor,morgó,szundi,hapci és kuka!
Nyírfa
@csak úgy...: 10.24

Jó reggelt! :)) A szendéknek még örülnék is, de, sajnos, tudorból , morgóból és kukából van a legtöbb. :)
Míg én aludtam, senki nem vívta ki a szabadságunkat? Miféle magatartás ez?
csak úgy....
@Nyírfa: néked is jót! :) - pathó pálos, a XXI. sz. béli forradalmárok késön kelök!
Nyírfa
@csak úgy...: Na de későn is fekszünk! Ez smafu?
csak úgy....
@Nyírfa: mert egyedül nem érdemes korán lefeküdni ! ;)
Nyírfa
@csak úgy...: 11.03

Vagy, mert éjjeli bagoly az ember? :)
Szeretem a csendet, a késő estével járó nyugalmat, amikor már semmi nem zavarja a gondolatok áramlását. Amikor még kisebbek voltak a gyerekek, minden nap fél órával előbb keltem, hogy nyugodtan felkészülhessek az előttem álló teendőkre. Kimentem a teámaért, amit előző este már elkészítettem, vittem a szobába a kávémat, leültem az ágyamra, magamra terítettem a paplanom, és bámultam ki az ablakon. Ugyanazt a csendet, nyugalmat élveztem, amit a család nyugovóra térése után. Ma énidőnek hívják, amit én napi gyakorlatommá tettem évtizedekkel ezelőtt.
No, amikor letelt a félóra, mentem tisztálkodni, öltözni, aztán irány a gyerekszoba, jöhetett a reggeli mese a kicsimnek. Volt egy ének, amit kimondottan neki találtam ki, ki nem maradhatott az ébresztésből! Mi már úton voltunk az oviba, amikor a nagyfiú, a komoly iskolás megdörzsölte a szemét. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.