Azerbajdzsáni kiruccanásáról osztott meg képeket a Facebook-oldalán Orbán Viktor.

Orbán Viktor itt érzi igazán jól magát – nézze csak a fotóit!
Fotó: Facebook/Orbán Viktor

A miniszterelnök láthatóan jól érezte magát "testvérnépünk" otthonában.

"A keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot"

A nemzetgazdasági stratégiánk arra épül, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az azerbajdzsáni Bakuban pénteken.

A kormányfő gratulált az ENSZ Közép-Ázsia Gazdaságainak Különleges Programja (SPECA) kezdeményezés újraélesztéséhez.

Kifejtette: 33 éve van a nemzetközi politikában, és ezért megoszthatja azt a tapasztalatát, hogy az utolsó 10 év egészen különböző volt a megelőző 20 évhez képest. Volt egy pénzügyi válság, Európát nyolc éve sújtja egy bevándorlási válság, jött a világjárvány, kitört a háború Ukrajnában, most pedig itt a közel-keleti biztonsági válság – sorolta.

Kiemelte: "arra kell készülnünk, hogy a jövőben is viharos ügyek között kell megtalálnunk az országaink fejlődését elősegítő megoldásokat". A SPECA felélesztése ebben a helyzetben sokat segíthet – tette hozzá Orbán Viktor.

Azt mondta: az említett kihívásoknak Európa belekerült a frontvonalába, Európában háború van, a versenyképessége romlik, egyre több európai országban vannak párhuzamos társadalmak, és folyamatosan nő a terrorfenyegetettség.

Az európai gazdasági növekedés az elmúlt három évtizedben biztos alapokon nyugodott, az ötlet egyszerű volt, de zseniális: a fejlett nyugati technológiát kötötték össze a könnyen és olcsón hozzáférhető keleti, alapvetően orosz energiahordozókkal – mutatott rá. Hozzátette: azonban a háború miatt és az arra adott válaszok következtében ez az együttműködés szétesett, ráadásul úgy, hogy közben semmilyen új stratégia nem jött létre.

A miniszterelnök arról beszélt, ezért van az, hogy egy nagy vita zajlik most Európában arról, hogy miként kapcsolódjon Európa a tőlünk keletre lévő világhoz. Ebben a vitában két iskola van: az egyik inkább leválni akar, a másik pedig összekapcsolódást akar – mondta Orbán Viktor.

Megjegyezte: az európai gazdaság gerincét a járműgyártás adja, és most, hogy át kell térni a zöld korszakra, a nagy nyugati gyártók keleti beszállítóktól függnek.

Felidézte: korábban egész Közép-Európa rengeteget vesztett a blokkosodáson, úgyhogy "mi azt akarjuk, hogy a most formálódó világgazdasági korszakot az összeköttetések és a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés határozza meg". Közép-Ázsia és Európa összeköttetése nélkül "nem tudunk alkotni új sikeres európai gazdasági stratégiát" – jelentette ki.

Elmondta: Közép-Ázsia szerepe ezért jelentősen megnőtt európai nézőpontból, és ahhoz, hogy a következő időszakban összeköttetések és civilizált keleti-nyugati együttműködés legyen, kellenek közvetítők. "Mi Európából Közép-Ázsiára olyan területként tekintünk, amely összeköti az európai és keleti szállítási, kereskedelmi és digitális útvonalakat" – fogalmazott.

Orbán Viktor megjegyezte: az Európa és Ázsia közötti biztonságos, kiszámítható, modern szállítási útvonal megléte alapvető magyar nemzetgazdasági érdek is.

A mi nemzetgazdasági stratégiánk arra épül – mondta –, hogy a keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot. Magyarországon a legmagasabb az ázsiai befektetések aránya, és a Közép-Ázsiából érkező energiahordozók szerepe a gazdaságunk működtetésében egyre nagyobb – fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: ezt a folyamatot erősíteni akarják a jövőben, ezért támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely Közép-Ázsiát erősíti és támogatja a térség országainak az együttműködését. Ezért Magyarország nemcsak támogatta, hanem társszerzőként jegyezte is az együttműködést méltató ENSZ-határozatot, és hétfőn, amikor az ENSZ ezt elfogadta, Magyarország külügyminiszteri szinten képviseltette magát – emlékeztetett.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Azerbajdzsánnal nem "gázbarátságot", hanem testvéri barátságot építenek. "Testvéri nemzetek vagyunk", de a két ország között az elmúlt időszakban sikerült létrehozni egy erős energetikai együttműködést – jelentette ki.

Azt mondta: az azeri-magyar kereskedelmi forgalom idén rekordot dönt, egyre több magyar vállalat jön ide, hogy beruházásokat hajtson végre, és megérkeztek az első földgázszállítmányok is Azerbajdzsánból Magyarországra.

Magyarország a jövőben is örömmel vesz részt a közép-ázsiai országok gazdasági együttműködését fejlesztő munkában – emelte ki Orbán Viktor.

Forrás: MTI, Facebook

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
izéke
Remélem oda is költözik,bár lakva ismerni meg a másikat...hamar át akarná venni az ottani irányítást is
simmering73
@KisTehen: Előkerültél te is hétvégére, gyagyás? Téged utalt ki a pártiroda?
Eladott Ország
A román cigány geci másik testvéri népe a kínai elvtársak, ott is jól érzi magát. Ezt is megéltük: Orbán Viktor a Tienanmen téren koszorúzta meg a kommunisták hősi emlékművét. TESCOS szatyorban, mert az gazdaságos...
uploads.disquscdn.com/images/0de54ed754889e6ea4a8097509260284fb3fe5720494446527938dcd8a265b35.jpg?w=800&h
Csizmás Kond
Újabb begubózott nézet. Amíg a demokrácia azt hirdeti hogy mindenki egyforma mindenkit el kell fogadni addig a valóságban épp a szöges ellentétét csinálják. Egy államelnök, miniszterelnök első sorban a hazája érdekeiért próbál kapcsolatokat teremteni a látogatásaival és az ott szükséges protokoll szerinti megjelenéseket közvetítik.
justhpeter
Igazán maradhatna. A nyugdíját minden hónapban átutalnánk. Már csak azért is, mert ha itt bukik biztosan másként emlékezünk majd rá.
jáger laszló
Ha jól érzi magát,maradjon ott továbbra is!!
Nem vagyunk a jónak az L rontója...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nyírfa
@Eladott Ország: 07.59

Igen, az a Tesco-szatyor mindent elmond Orbán Viktor magyar miniszterelnök szocializációjáról.
Nyírfa
Hát, nem tudom, mennyien osztják Orbán testvéri érzelmeit az azeri nép iránt, én maradok a finnugor-elméletnél, és köszönöm, jól vagyok európaiként. Hogy ez a szegény ördög minek érzi magát, az már legyen az ő problémája vagy öröme, nekem semmi közöm hozzá.
Azonban sürgős leváltását szorgalmazom, kedves nép, mint munkáltató.
Nessy
A keleti és nyugati legfejlettebb cégek találkozási pontjává tesszük Magyarországot" mondja Orbán, Azerbajdzsánban.
A nyugati építőanyag ipari cégek adják el a cégeiket magyar vállalkozóknak, vagy az államnak, és szépen menjenek haza! Mondta tegnap Lázár János, itthon. Mint ahogy a GYESEV részére is ez az ajánlata!
Hogy lesz ebből "kelet - nyugati találkozás"? Kinek kell éppen hinni?
namihami
@Maccska: 06.44: Pedig embert próbáló ferladat volt ennyi vattaembert összeszedni! Ott az 5 kg krumpli és a 2.000 ft már nem hívószó! A borsodi, stb fajtájának még tétel, de az ottani ""ünneplő tömeghez"" már melyebben kell zsebbe nyúlnia a költségvetésnek!
telegdilaci
@Eladott Ország:Sajnos már olyan régen van a politikában ennyi több mint elég volt belőle,mehet melegebb éghajlatra vagy az akkugyárba dolgozni!
Nyírfa
Az a Tesco-szatyor olyan nonszensz , hogy nem bírom feledni. :)))
Kínában ez minden bizonnyal a tisztelet jele.
Eladott Ország
@Nyírfa: A kínai kommunista párt mintegy 200 halottról számolt be, ugyanakkor a kínai Vöröskereszt ennek több mint a tízszeresét említi. A pontos számot valószínűleg soha nem tudjuk meg. Tienanmen tér ’89 (18+!) 2018.09.21. Hullahegyek a hűtőkamrában, a halottak gúlába "hányva."
m.cdn.blog.hu/ri/ritkanlathatotortenelem/image/Tienanmen%20t%C3%A9r/Finals-3%5B1%5D.jpg
Halottak az utcán...
m.cdn.blog.hu/ri/ritkanlathatotortenelem/image/Tienanmen%20t%C3%A9r/0_66022_26b597cc_orig%5B1%5D.jpg
Ezt kellett megkoszorúzni Orbánnak, aki jelenleg konzervatív- kersztény...
Nyírfa
@Eladott Ország: És ezt a kínai nép meg tudta bocsátani?
Ha ez a nép egyszer méltóvá válik a régi hírnevéhez, akkor az emberiség nagyot fog előrelépni.
De ugyanez vonatkozik az arab térség társadalmaira is. Mondanám, hogy a múlt kötelez, de nem mondom, mert a fejlett, vagy az átlagnál fejlettebb államok haladása mindig lelassul, sőt, veszítenek erejükből, annak érdekében, hogy ne nyíljon túl nagyra az olló. Ez lehetőséget ad arra, hogy többen felzárkózzanak, és ne boruljon az egyensúlytörvény. Vannak országok, népek, amelyek , bár , valamikor az idők során nagyot alkottak, de akár évezredekre, - századokra negatív irányt vesznek, és lemondunk róluk. De valójában soha, semmi nem veszik el, csak átalakul.
Meggyőződésem, hogy Kína fel fog hagyni a csendőr-szereppel, mert az evolúció fejlődésre fogja kényszeríteni. Mint minden országot, minden embert. Az egyetlen bizonytalansági faktor az idő.
namihami
@Maccska: 10.58: Ameddig a Kmalac kirándultatta a bérpolyákjait, addig azok is ""egyszivű"" rajongói voltak! Amikor már nem fizette, etette, utaztatta őket rögtön elmúlt a rajongás! Miként az országon belüli utazócirkuszai is közpénzen, az ""önkéntes és krumplis"" közmunkásaikból és a ""bözsizsugás"" nyuggerekböl verbuválódnak!
A különbség annyi, hogy a svájci ""rajongók"" saját kocsival mennek! Annyival drágábbak is!
colibri
@Maccska: Nem kell agitálni és másra rátukmálni orbán beszédét! Pl nekem nem tudnál annyit fizetni, hogy meghallgassam! Egyszerűen nem vagyok vevő rá, soha, semmilyen szónoklatát meg nem hallgatom. Tőlem mások (pl te is) csünghettek a szavain, nonstop hallgathatjátok, visszahallgathatjátok, nem érdekel. Csak ne ajánlgasd másoknak! Minden nagykorú el tudja dönteni, hogy érdekli, vagy netán hányingere van tőle.
NKF
Balos,balfaszok! Hol a baj? Nem értem?
Lepényleső
...s ha még az is kiderül,hogy a baltás gyilkos vendégszeretetét élvezte,a kisebbségben lévők felébrednek-e,
hogy sorsközösséget vállaltak vele,- abban is,hogy a többség akarata el legyen temetve,- mint mára sok
honfitársunk,- akik elvesztésében volt igen nagy szerepe,pl. hivatkozva a vírushelyzetre a kórházi ellátottak
60% - ának hazaküldése,ez vajon hány ember élete,- s még számos nagy álmának eredménye,mérlege?
Ftomi
@Maccska: Nem a mondanivalójával van baj, hanem amit csinál/csináltat!
Na, az a GÁZ!
Nanya
@simmering73: A fotón én csak egy gyökeret látok,aki a gyökereinél nyal . Maradjon !
Ezodabasz
@Csizmás Kond: november 25., 08:01 Látod milyen okos vagy? Jókat írtál..." Egy államelnök, miniszterelnök első sorban a hazája érdekeiért próbál kapcsolatokat teremteni a látogatásaival " Ez így lenne szép és jó! Csak a mi mini miniszterelnökünk nem a hazája és a népe , hanem a saját érdekeit képviseli! Testvéri barátság? Ja nem gáz! Azok az azeriek is cigányok? Mi lesz az örményekkel? Mi lesz az ukránokkal akik szintén a függetlenedésért küzdenek? Egy államelnök, miniszterelnök első sorban olyan kapcsolatokat teremtsen ami nem okoz háborút, nem folyik a vér a semmiért...
Csizmás Kond
@Ezodabasz: ...tudtommal azeribe szintén gáz ügyben járt...és nem tudok róla hogy háborút robbantott volna ki...de biztos te tájékozottabb vagy ha ilyesmiket is tudsz...
Nyírfa
@Ezodabasz: 18.39

Abszolút egyetértek vele! El kéne indítani egy országon átívelő petíciót- aHang -és párszázezren, annyian, hogy ne legyünk a karhatalommal feloszlathatóak, vonuljunk a Kossuth térre, de nem egy röpke délután erejéig. Sztrájkot kell hirdetni, és megbénítani az országot, kikényszerítve a kormány lemondását. Az uniónak látnia kell, hogy nem akarjuk ezt a förmedvényt, ami ma uralja az életünket. Petíció, a Kossuth tér megszállása, sztrájk...sikerülne!
Ezodabasz
@Csizmás Kond: Testvériséget ígért...lehet hogy gázért? Fegyveres segítséget nem ígért az örmények legyőzéséért? Ki tudja? Nem nagy gáz a szélkakas...tudjuk hogy működik az 0rbán rezsim! Nem az ország és a népe érdekeit nézi csak a saját és a slepjének gazdagodását támogatja, azért hogy a hűbéresei őfelségét támogassák! Ez egy ördögi kör! Majd rájössz te is hamarosan...bár neked egy élet lehet hogy kevés lesz hozzá:))
Ezodabasz
@Nyírfa: :))) Aranyos vagy! A covid leállásnál vettem észre, hogy ha mindeki otthon merne maradni egy,két hónapig akkor lehetne változtatni. Senki sem mer már , semmit csinálni. A félelem vezérli az életünket. Kirúgnak, elveszítjük a rabszolgamunkáért járó nevetséges fizetésünket? Ha mindenki egyszerre tisztában lenne vele, hogy nem mi szorulunk rájuk, hanem nekik sokkal nagyobb szükségük van ránk...A kulcsszó: Egyszerre, egy időben egy helyen...ahogy mondtad!
Sajnos arra nagyon figyel az 0rbán rezsim, hogy sose legyen egy időben egy helyen a szar helyzetbe kerülő kilakoltatott a fémkereskedői engedélyétől megfosztottal, vagy tanárokkal, az új vasútvonal nyomvanalát érintő megalázó kisajátítási tiltakozás, viziközmű/csatorna beruházásokkal átvert lakók,..stb és még sorolhatnám, de nem férne ide.
Nyírfa
@Ezodabasz: 20.10

Hát, fel tudok lelkesülni, mint a gyerekek. :) A félelem minden jónak, újnak a gátja. Pedig, ha együtt és egyszerre mozdulnánk, tehetetlenek lennének velünk szemben. Az biztos, hogy egymástól várjuk az első lépéseket, és másokra hagyjuk az utolsót. Nem minden nép ilyen. Vannak valóban büszkék, akiket nem lehet így megalázni, mint minket.
Ezodabasz
@Nyírfa: Azt mondod hogy a magyar népből valami hiányzik? Igen jól látod! Másoktól várjuk a megoldást...azoktól akik erre lettek felhatalmazva(mint kormány). Felhatalmaztuk öket hogy helyettünk döntsenek a minket érintő kérdésekben,hogy mi tudjunk nyugodtan dolgozni, békében éldegélni, és ne nekünk kelljen politizálni! Ezt a "hatalmat" arra használják, hogy kizsákmányolják, és megkopasztják a dolgozó embereket épp azok akikre rábíztuk a jövőnket és már az unokáink unokáinak adósságait költik?
Csizmás Kond
@Ezodabasz: ...hááát...erre mit mondjak...vannak akik direkt doktorival születnek, és okosak mint a feketefene, még azt is látják amit majd csak a jövő fog feltalálni...vagy mégsem ?
Nyírfa
@Ezodabasz: tegnap, 23.15

A magyar mentalitás egyik alapeleme a fogjuk meg, és vigyétek. Nem véletlenül lett belőle filmcím.A másik a hallgatni arany, a harmadik a jobb beállni a sorba, mint kilógni belőle. Ezek ugyan nem egy szabadságharcos nép ismérvei, mégis magukra nyalták ezt a címkét a magyarok.
Az ember legyinthetne, mondván, köhög a bolha, de, amikor a magyar emlékezet még hősi eposzokat is gyárt önnön kiválasztottságának, küldetésének bizonygatására, akkor jobb, ha a környező népek elkezdik kijelölni a határokat: eddig és ne tovább.
Egyszer, kíváncsiságból utána jártam, hány echte magyar található a hírnevet szerző , méltán nagynak tartott emberek között. Aztán feladtam, mert sorban jöttek elém a szláv, osztrák származásúak. Sehol egy Álmos, egy Ond, egy Kond.
csak úgy....
orbán egy kényszeres diktátor függö és imádó,akinek az minden vágya,hogy föllógathassa , eltetethesse láb alól az ellene szegülöket!
csak úgy....
@Nyírfa: ..de van egy csomó szende,tudor,morgó,szundi,hapci és kuka!
Nyírfa
@csak úgy...: 10.24

Jó reggelt! :)) A szendéknek még örülnék is, de, sajnos, tudorból , morgóból és kukából van a legtöbb. :)
Míg én aludtam, senki nem vívta ki a szabadságunkat? Miféle magatartás ez?
csak úgy....
@Nyírfa: néked is jót! :) - pathó pálos, a XXI. sz. béli forradalmárok késön kelök!
Nyírfa
@csak úgy...: Na de későn is fekszünk! Ez smafu?
csak úgy....
@Nyírfa: mert egyedül nem érdemes korán lefeküdni ! ;)
Nyírfa
@csak úgy...: 11.03

Vagy, mert éjjeli bagoly az ember? :)
Szeretem a csendet, a késő estével járó nyugalmat, amikor már semmi nem zavarja a gondolatok áramlását. Amikor még kisebbek voltak a gyerekek, minden nap fél órával előbb keltem, hogy nyugodtan felkészülhessek az előttem álló teendőkre. Kimentem a teámaért, amit előző este már elkészítettem, vittem a szobába a kávémat, leültem az ágyamra, magamra terítettem a paplanom, és bámultam ki az ablakon. Ugyanazt a csendet, nyugalmat élveztem, amit a család nyugovóra térése után. Ma énidőnek hívják, amit én napi gyakorlatommá tettem évtizedekkel ezelőtt.
No, amikor letelt a félóra, mentem tisztálkodni, öltözni, aztán irány a gyerekszoba, jöhetett a reggeli mese a kicsimnek. Volt egy ének, amit kimondottan neki találtam ki, ki nem maradhatott az ébresztésből! Mi már úton voltunk az oviba, amikor a nagyfiú, a komoly iskolás megdörzsölte a szemét. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.