Ha úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy közben valakinek a markában van, azzal az ország szuverenitását veszélyezteti – mondta a Fidesz frakcióvezetője a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Kocsis Máté olyat mondott, hogy azt maga sem hiszi el

Kocsis Máté tájékoztatása szerint a szuverenitásvédelmi törvényjavaslat hátterében az áll, hogy 2022-ben a magyar politikai baloldal külföldi pénzből kampányolt. Erre 1990 óta nem volt példa, sőt íratlan szabály volt az, hogy külföldről nem lehet kampányt finanszírozni, és a pártok számára eddig is törvényi tilalom állt fenn – mondta.

Ezt a megállapodást és tilalmat a jelenlegi szabályokat kijátszva a baloldal felrúgta, és külföldről fogadott el pénzt

- hangsúlyozta a politikus.

Úgy fogalmazott: szuverenitási kérdés, hogy ne külföldi államok, tőkés csoportok, vállalati érdekközösségek vagy a pénzügyi világ finanszírozza a politikát. Ha ezek a csoportok tesznek szert befolyásra a magyar közéletben, és úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy mindeközben valakinek a markában van, az az ország szuverenitását veszélyezteti – jelentette ki.

Kocsis Máté arról is beszélt, hogy gyanúja szerint a baloldal nem fogja támogatni ezt a javaslatot. Fontosnak nevezte, hogy ezentúl minden választáson induló jelölőszervezetre és jelöltre ugyanazok a szigorú elszámolási és finanszírozási szabályok vonatkoznak.

A javaslat elemeiről szólva elmondta: az alaptörvény módosítása alapozza meg, hogy létrejöhessen a Szuverenitásvédelmi Hivatal. A büntető törvénykönyv módosítása pedig azt tartalmazza, hogy aki tiltott külföldi finanszírozást használ fel a választási kampányban, akár három évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A harmadik szabály az, hogy minden jelölőszervezetre ugyanazok a szabályok érvényesek, a negyedik része a törvényjavaslatnak pedig a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrehozása

- ismertette.

Ez a hivatal minden olyan külföldi beavatkozási kísérletet figyel, amely veszélyezteti az ország szuverenitását – mutatott rá Kocsis Máté. Hozzátette, hogy a hivatal nem rendelkezik majd hatósági jogkörökkel, ugyanakkor számos adatot és információt megismerhet, bekérhet, és eljárást kezdeményezhet.

Fő feladata az lesz, hogy monitorozzon, észleljen és nyilvánosság elé tárjon minden olyan külföldi beavatkozási kísérletet, amely az alaptörvény rendelkezése szerint Magyarország szuverenitását sértheti

- jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője.

Kocsis Máté szerint a Szuverenitásvédelmi Hivatal működése borítékolhatóan komoly támadás alatt fog állni, nemcsak a magyar baloldaltól, hanem a "mikroadományozóktól" is, akik arra törekedtek, hogy pénzzel befolyást szerezzenek a magyar közéletben.

Régóta ismert ténynek nevezte a magyar belpolitikában azt, hogy külföldről spekulánsok, milliárdosok, sőt más állam bizonyos szervei beavatkoznak a magyar közéletbe, szerinte elég csak arra gondolni, hogy jó ideig a magyar média több mint 50 százalékát külföldről finanszírozták, vagy az ngo-k mennyi úgynevezett civil pénzt kapnak külföldről.

Nem az a kérdés, hogy médiát finanszíroz-e valaki külföldről. Az a nem mindegy, hogy ha valaki közhatalom gyakorlására tör, és őt vagy a szervezetét külföldről finanszírozzák

- mutatott rá a különbségre.

A frakcióvezető szerint a törvények talán kellő visszatartó erőt jelentenek majd. Megjegyezte ugyanakkor, ismerve a magyar baloldalt és a nemzetközi baloldal finanszírozási rendszerét, minden szabályt megpróbálnak kijátszani a jövőben is.

Kocsis Máté várakozásai szerint a kettős mérce alkalmazásával Magyarországgal szemben megint hangos lesz a brüsszeli liberális elit, "mindenféle eljárásokat fognak kilátásba helyezni", de tudni kell mindenkinek, hogy a magyar szabályozás nem lesz kirívó más országokéhoz képest. Számos uniós tagországban léteznek szabályok a szuverenitás védelme érdekében – jegyezte meg.

Egy országnak ha tetszik, ha nem, mégiscsak joga az, hogy senki, sehonnan – az Egyesült Államokból vagy Brüsszelből, vagy a Föld bármely részéről – ne avatkozzon be a belügyeibe – vélekedett. Hozzátette:

végképp ne vásároljon meg senki magyar baloldali politikusokat, ne pénzeljen olyan szervezeteket, amelyek az országra nézve döntéseket hozhatnak, mert ez sérti Magyarország szuverenitását.

Kocsis Máté úgy fogalmazott: a vitában szívesen részt vesznek, magabiztosan állnak az álláspontjuk mellett, és minden eszközt bevetnek azért, hogy érvényt is tudjanak szerezni mindannak, amit a szuverenitásvédelmi törvény tartalmaz.

Forrás: MTI

61 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kulabombaafityiszre
Akkor már mehettek is a sittre csokis,a 30 évre titkosított kinai jelzáloghitel miatt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 17:17
Igen igazad van 4228341413 dollár és 28 cent volt pontosan.
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 17:17
Trianoni kiárusítás egy kicsit korábban volt az olyan hülyéknek köszönhetö idióta barmoknak mint te,akik vergődtek az ezeréves állammal a trianoni tárgyalásokon.Kaptak a pofájukra rendesen,mint te is nemsokára.Te barom.
simmering73
"Nem tudom, mikor fog legközelebb beütni annak az emelkedett pillanata, amikor maximálisan egyet fogok érteni egy olyan lények a kijelentésével, akivel tíz kérdésből tizenegyben soha nem tudnék egyetérteni, és aki sokan másokkal nagy versenyben biztosan benne van a legkártékonyabb, legtoxikusabb állampárti politikus még el nem készült, de bármikor elkészíthető toplistáján. Pedig. Kocsis Mátéról, a Fidesz deklaráltan heteroszexuális frakcióvezetőjéről beszélek, akit tegnap bezavartak az egykori közszolgálati rádió helyén működő pártmédiába magyarázkodni. Miközben a főnöke egész pályás letámadást hirdetett az Európai Unióval szemben, Kocsis nertárs, a Fidesz Szoboszlai Dominikja egyebek mellett azt mondta tegnap a Kossuth rádióban – szerintem jegyezzék meg jól azok, akik ezek után még mindig úgy gondolják és ígérik a választóiknak, hogy most már aztán tényleg leváltják a Fideszt, csak még egy kis időre van szükségük -, hogy ha úgy jut valaki közhatalomhoz, hogy közben valakinek a markában van, azzal az ország szuverenitását veszélyezteti."
kolozsvaros.com/2023/11/27/a-hazug-bizonyitvany-elore-menekulo-magyarazasa/
ómió
@kulabombaafityiszre: Már annyi se baj nálad, hogy anno még az "efftársaid nagysága" rohasztotta le egyharmadára az országunkat - de csak, hogy legalább katonáink ne maradjanak - igaz!? Így könnyebb rablóbolsi magatokat másokra hazudnotok!? A legutóbbi 4 milliárdért mire kaptatok fix ígéretet!? A maradékért!?
kulabombaafityiszre
@ómió: ma, 08:44
Igazad van.Hú,de nagyon igazad van.Ilyen nagy igazságokat amit leírsz,az csak a fideszes zsenik kiváltsága.Végre személyedben mag van írva a minden érvet elsöprő igazság,sőt az igazságok igazságának az igazsága.Te hülye.
ómió
@kulabombaafityiszre: Nem baj, gyagyás! Told a kreténségeidet! Mátok úgyse maradt már!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.