Faliújságról tudták meg a makói Continental-dolgozók, hogy kirúgások lesznek a gyárban. A német gumiipari óriás makói gyárában a hazai munkavállalók elküldésével a külföldiek előtt nyitná ki a kaput – véli a szakszervezet. 

Novemberben és decemberben 25-25 munkavállalót küldenek el a német érdekeltségű Continental makói gyáregységéből, az autóalkatrészek gyártásával foglalkozó, nagyjából 1800 főt foglalkoztató ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-től

- írja a Népszava.

Külföldi vendégmunkásokra cserélnék le a magyar dolgozókat? – Faliújságról tudták meg a makói gyárban dolgozók, hogy kirúgások jönnek

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A gyárvezetés nem tájékoztatta a szakszervezetet sem az elbocsátások tényéről, sem annak mértékéről – mondta el a lapnak Hajdú Roland, a Continental makói gyárában működő Gumiipari Szakszervezet helyi titkára, ami nem törvényi kötelezettség, mert novemberben és decemberben – az információk szerint – 25-25 munkavállalót küldenek el, ez pedig nem számít csoportos létszám leépítésnek. Itt, a ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft.-nél nem autógumik előállítása folyik, hanem autóalkatrészek gyártása, közel 1800 munkavállaló foglalkoztatásával.

Az elbocsátások okairól a gyár dolgozói kizárólag a sajtóból értesültek. Értetlenségüket fejezték ki, mert amennyiben igaz a termékeik iránti keresletvisszaesésre történő hivatkozás, akkor a jelek szerint a makói gyár esetében nem számolnak a kereslet későbbi növekedésének lehetőségével, holott az autóipari beszállítóknál megszokott jelenség ez a hullámzás.

Nem ismerik az elbocsátások szempontjait, ám feltűnőnek tartják,

hogy ismereteik szerint csak magyar munkavállalóktól szabadul meg a cég, és legtöbb esetben húsz évet is meghaladó munkaviszonnyal rendelkezőknek intenek búcsút.

A gyárban elterjedt a híre, hogy külföldi vendégmunkásokra cserélnék le a dolgozókat – most közel százötven indonéz munkás dolgozik a gyárban, korábban szerbiai és ukrajnai munkások is voltak –, míg a szakszervezeti vezető azt mondta: a helyi gyárvezetésnek az a célja, hogy minél kiszolgáltatottabb helyzetbe hozza az alkalmazottakat.

Forrás: Népszava

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az lett a németekkel szembeni magyar arcoskodás/harcoskodás vége, hogy kiváltják ázsiai munkásokkal a magyar dolgozókat, aki 500 euróért is hajlandók dolgozni havonta, és hírből sem ismerik a szakszervezeteket. A magyar szakemberek pedig értelemszerűen itt hagyják Orbanisztánt. Ez egyben a magyar államnak is jó, mint legnagyobb munkáltató , mert lenyomják a magyar béreket. Hajrá Magyarország, ezeket választottátok , most szopjatok!
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 09:13 ☻ Mit gondolsz az akksigyárakban mennyit fogna fizetni? Megmondom 500 euró körül, sőt még kevesebbet. Nem csak a melósokat hozzák ázsiából, hanem a vezetőket is, nekünk meg maradnak a nehézfémek a talajokban, néha egy kis robbanás, az infrastruktúra kiépítése és a munkásszállók megépítése, no meg az orvosi ellátás, etc... A dél-koreaiak, meg üdülőépületbe költözhettek, a velecei tó partján.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.