A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint 2023 harmadik negyedévében látványos, 12,1 százalékos visszaesés tapasztalható a beruházások terén az előző év azonos időszakához képest – írta meg a hvg.hu.

Jelentős visszaesés a beruházásokban: szinte minden ágazat érintett

Budapest 1910-es állapotát bemutató makett, jobbról a Szent István-bazilika tornyai, a tíz éve indult, eddig több mint 7,5 millió látogatót vonzó Liget Budapest projekt fejlesztéseit bemutató tárlaton a megnyitó napján a Néprajzi Múzeumban 2023. november 24-én. A kiállítás a múzeumban, a Liget Budapest Látogató Központban látható. Fotó: MTI/Lakatos Péter

A beruházások volumene szezonálisan kiigazítva 2,2 százalékkal mérséklődött az előző negyedévhez képest.

Az építési beruházások 2,4 százalékos csökkenése és a gép- és berendezésberuházások 0,7 százalékos növekedése egyaránt észrevehető volt.

A beruházási teljesítményérték azonban csak a feldolgozóiparban, a közigazgatás nemzetgazdasági ágban, és néhány másik, kisebb súlyú területen emelkedett.

A hvg.hu szerint az építési beruházások 22 százalékos csökkenése jelentős részét adta az általános visszaesésnek, ami az összteljesítmény mintegy 60 százalékát teszi ki. Ezzel szemben a gép- és berendezésberuházások 6,8 százalékkal nőttek, különösen az import gépek és járművek 7,8 százalékos volumennövekedésének köszönhetően.

A beruházások csökkenésében a nagyobb vállalkozások is részt vesznek, ahol a fejlesztések volumene 9,1 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a költségvetési szerveknél 10 százalékkal növekedett, elsősorban technikai okok miatt.

A legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult a beruházások általános visszaeséséhez. 

Az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye például 29 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest. A szállítás és raktározás területén is 27 százalékos visszaesés tapasztalható, főként az állami infrastrukturális fejlesztések visszaesése miatt.

A kereskedelem terén 11 százalékos volumencsökkenés regisztrált, míg a mezőgazdaságban a beruházások 21 százalékkal estek vissza.

Mindezek eredményeként a beruházások első félévi volumene összességében 9,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Forrás: hvg.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
"piros lett a paradicsom nem sarga
elore megyunk nem hatra"
Hat ugy tunik a paradicsom megrohadt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yoda69
"piros lett a paradicsom nem sarga
elore megyunk nem hatra"
Hat ugy tunik a paradicsom megrohadt.
Eladott Ország
Annyira "jól" állunk, hogy az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ) honlapján egy üres excel táblát lehet csak letölteni . Az elmúlt 20 hónapban átlag 300 milliárd/hó volt az adósság növekedésének üteme a HIVATALOS, de ellenőrizhetetlen adatok alapján. Ja meg van az MNB-nél is 2000 milliárd mínusz a tavalyi 400 után. De Vargamityike’ adósságcsökkentésről hallucinál. Valóban. Már kirakni sem merik az adatokat. Ez is azt támasztja alá, hogy a Lölö meg néhány Orbánközeli NER-társ nélkül holnapra mindmekhónánk'. „Az orosz–ukrán háború és a brüsszeli szankciók káros hatásai továbbra is kedvezőtlen külső környezetet teremtenek”, meg a nyugati kommunisták. Szerintem a román kormány tehet róla, mert ellopta a magyar növekedést és megelőzte a magyar csodát. Amennyit mi rogyunk, ők annyit emelkednek. Hirtelen kívülről nézve ѕᴢаrnak látszik a forint, meg a magyar gazdaság egésze, de ezt csak a nyugati spekik gondolják így. Mimagyarok érezzük, hogy eljött a kánaán. Ez a mondat bármely NER oligarcha szájából teljesen igaz és legitim. Orbán! Eljött a te időd, ruszki haverjaid belátták, hiba volt kivonulni Magyarországról, vetkőzd le gátlásaidat és hívd vissza őket. Lesz olcsó gáz, olaj, rezsicsökkentés és megalapíthatod az orbáni dinasztiát Lukasseg’ mintájára.
Eladott Ország
@KisTehen: Tekintsünk inkább előre, bízzunk a jövőben, sokkal jobban állunk, mint 13 éve, például ha Kupakos Lajos most hasonlítaná a görög helyzethez az itthonit, lehet erősödne egy kicsit a forint. No comment!
uploads.disquscdn.com/images/cdb0dfe38c63dfba0ecf6a98d3fd233ae49a2a76b741c49b325bccab873a01c7.jpg?w=800&h=600
Na de mit lehet kezdeni azzal a miniszterelnökkel, aki még ebben a borzasztó helyzetben is olimpiarendezést vízionál, és keleti diktátorokkal parolázik, aki úgy gondolja, itthon már nincs dolga, hiszen a hatalmát semmi nem veszélyezteti? Na ja, a hatalom kell neki, de a vele járó felelősséget mindig is hárítja magáról. Mégiscsak 13 év teljhatalom bírtokában - hosszú évek óta rendeletileg kormányozva az országot (erről sem tesz le többé), mégis kinek van a legnagyobb tevékeny része a válságban? Más országok is szomszédosak Ukrajnával, mindenki érintett a szankciókban is, sőt a többiek segítenek is Ukrajnának, és mégis jóval kisebb problémáik vannak. Igaz, azokban nincs NER, csak a vezetőik az országukért is dolgoznak. A felcsúti ártány! De a mi gázszerelőnknek van a leghosszabb yachtja monta Monte-Carlóban. úgyhogy győztünk! Nézd Ándi, az enyém a legnagyobb! " Már a végét sem látni." - Jövőre nagyobb lesz a jachton.
Eladott Ország
@Philip Marlowe: ma, 14:25 • Filipke! „Rendszerváltás idején a 90-es években az volt a közgondolkodás Magyarországon, hogy a volt komcsi országok közül az élmezőny vagyunk, csehek, szlovákok, lengyelek, magyarok a kevésbé csóró, kevésbé nyomorgó országok, itt van kórház, iskola, Bulgária meg Románia meg a legalja. Előbbiben éheznek, meg hiperinfláció, Romániában konkrétan kolerajárvány volt, és kis túlzással utcán heverő holttestek. Magyarország Ladákkal, és Skodákkal járt, Románia konkrétan lovas szekéren 93-ban. Romániában nem volt angol WC, nem volt vezetékes víz rengeteg helyen, stb. Innen sikerült Orbánnak lezülleszteni ezt az országot Románia mögé. És nincs kint egymillió ember az utcán, sőt annyira nincs, hogy akik legjobban éheznek, szenvednek miatta, akik az éhezésre, iskola/kórház nélküli életükre kaptak akku/katód gyárat, azok tapsolnak ma is legjobban.” És kint van már egymillió ember nyugaton. Akkor megvan az Orbán által ígért 1 millió új munkahely! A GDP csak egy mutató, Amiben ugye benne van a sok elherdált (ellopott, túlárazott) pénz is. A fontosabb az állampolgár szemében a vásárlóerő-paritáson számolt egy főre jutó GDP. Ott már csak Bulgária van mögöttünk. A fidesz szavazóinak viszont van legalább egy vigasza, hogy a románoknak nincs Orbán Viktoruk. Miközben a románok ugyanennek örülnek. Nekik már volt egy Ceausescu-juk. A bolgárok 30 % -ról indultak, meg a románok is /azt a nyomort ne tudd meg/, amikor mi 60 % felett voltunk 2000-ben. Sajnos ezen az ábrán pannonputri nincs rajta. (1993 – 2020)
uploads.disquscdn.com/images/ef23d4abace1b606bb7d7e5d93e587f04655b0374147afd920cd02199e551993.jpg
namihami
A Kmalac azt mondatta, hogy jövőre 4%-os lesz a növekedés! Ejnye KSH--szabotálunk, szabotálunk? Netán átaludtátok az igehírdetést?
Ha így folytatjátok, meginog a szerény bérezés! Bőven van még ilyen kiszolgáló a ládafiában, könnyű a pixisből kipottyanni! És ez már nem is az első eset, jöhet a halmazati!
csak úgy....
@KisTehen: te egy komoly bunkó proli múltal rendelkezhetsz! :) vagy csak így véded a butuska fülöpkédet?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok