Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezett a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A kormányfő a beszélgetés elején közölte, korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez, de mégis beszélni kell erről. Magyarország nem vétózik, de meg fog akadályozni döntéseket – tette hozzá.

Korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez, de kénytelen vagyok ezzel kezdeni

- nyitotta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli interjúját a Kossuth Rádióban.

Orbán Viktor a közrádióban: "Korán van filozófiai kérdések áttekintéséhez, de kénytelen vagyok ezzel kezdeni"

Orbán Viktor miniszterelnök. MTI/Máthé Zoltán

A miniszterelnök szerint Magyarország Ukrajna EU-tagságával nem vétózik, mert ilyen nem létezik az uniós alapszerződésben. Csak akkor jön létre döntés, ha minden tagállam egyetért vele.

Nem mindegy, hogy úgy tekintünk az Unióra, ahol döntéseket hoznak, vagy úgy, hogy mi vagyunk az Unió. Mi tagállamok, ha egyetértünk, akkor van uniós álláspont, ha nem, akkor nincs. Nem szoríthatnak bele egy olyan helyzetbe, hogy lelkiismeretfurdalásunk legyen, hogy mi megakadályozunk egy mások által meghozott döntést

– mondta.

Ukrajna uniós tagsága ma nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel. A kormány azt javasolja, hogy ne is tűzzék ezt napirendre, hozzá se kezdjenek a csúcsértekezleten a megvitatásához.

Azt javaslom, hogy Ukrajna EU-tagságának tárgyalása ne is kezdődjön meg – fogalmazott. Magyarország elég jó állapotban van ahhoz, hogy ezt el merje mondani.

Akkor tűzzük napirendre Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalását, ha megfelelő előkészítés van, és a különféle érdekeket összehangoljuk – ismertette a kormányfő.

Orbán: Százezrével tenné tönkre a magyar gazdákat az ukrán mezőgazdaság beengedése

Ukrajna háborúban áll, ezért másként működik a politikai és jogrendszere, mint egy békés országnak. Nem lehet megmondani Orbán szerint, hogy mekkora a területe Ukrajnának, amit fel akarnak venni, mert katonailag Oroszország állomásozik rajta, és a népességét se lehet megítélni, mert menekülnek onnan.

Azt sem tudni, folytatta, hogy az ukrán mezőgazdaság beengedése milyen hatással lenne a szabad piacra.

Beszéltem a magyar gazdákkal, a képviselőikkel, és azt mondták, hogy az ukrán mezőgazdaság beengedése százezrével tenné tönkre a magyar gazdákat

– jelentette ki.

Nem lehet választ adni arra a kérdésre, hogy milyen következményekkel járna Ukrajna EU-tagsága, ezért nem kell róla tárgyalni sem, ismételte meg Orbán Viktor.

Hosszú-hosszú évek múlva lenne lehetséges erről tárgyalni

- tette hozzá.

Orbán Viktor: az uniós költségvetésen kívül kell támogatást nyújtani Ukrajnának

Magyarország álláspontja szerint Ukrajnának az uniós költségvetésen kívül, transzparens módon kellene támogatást nyújtani – jelentette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, külön kormányközi megállapodással olyan pénzügyi alapot kellene létrehozni Ukrajna támogatására, amelybe minden ország saját belátása szerint fizet be.

Most nagyon sok pénzt, 100 milliárd euró felett – részben fegyverzet, részben készpénz formájában – odaadtunk az ukránoknak. Ha ezt Európa fejlesztésére fordítottuk volna, akkor az európai gazdaságok jobb állapotban lennének – hangsúlyozta a kormányfő.

"Európának gazdasági bajai vannak, és közben szórja a pénzt, vagonokban küldi a fegyvert és a pénzt Ukrajnába" – fogalmazott Orbán Viktor.

Leszögezte, háború helyett tűzszünetre van szükség. "Nem a háborút kellene finanszírozni, hanem a tűzszünetet, utána pedig a békét" – tette hozzá.

Forrás: 24.hu, Origo

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Tisztelt hallgatóink. Egy őrült naplóját hallják.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
"Százezrével tenné tönkre a magyar gazdákat az ukrán mezőgazdaság beengedése"
Hmmm... örüljenek a magyar gazdák, hogy a nyugat-európai politikusok nem ilyenek...
Cherry
Tiszta "Mein Kampf,", ez egy nagyon beteg elme
nemkati
Nem lehet megmondani Orbán szerint, hogy mekkora a területe Ukrajnának, amit fel akarnak venni, mert katonailag Oroszország állomásozik rajta, és a népességét se lehet megítélni, mert menekülnek onnan.

Ilyen ország már van egy az únióban. Nem lehet megmondani, mekkora a területe, mert a költségvetéséből a környező országokban is úgy költ beruházásokra, mintha az ország területén tenné, és mert egyébként egy maffiapárt állomásozik rajta, és a népességét se lehet megítélni, mert menekülnek onnan.
justhpeter
@simmering73: Az őrült naplója sem volt ilyen hosszú. A kolostormalac péntek reggeli miséjéből már több rész ment le mint annak idején a Szabó családból.
Másol
@Dr. Proktor: orbán meg a talpasai annyira érdekelnek hogy minden regel lehúzom a retyón
Dr. Proktor
@Cherry: "Mein Kampf" csak lovári nyelven...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.