Mennyibe kerülne Ukrajna uniós csatlakozása és kinek kellene ezt kifizetni – tette fel a kérdést a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebook-oldalán szombaton közzétett videójában.

Szinte toporzékol a fideszes államtitkár: Ezt nem gondolhatják komolyan
Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára beszédet mond a nemzeti konzultációt és a szuverenitásvédelmet érintő, fiataloknak szervezett zalaegerszegi fórumon 2023. november 25-én. MTI/Katona Tibor

Dömötör Csaba szerint ez egy fajsúlyos kérdés, amire eddig semmilyen választ nem kaptunk.

Hozzátette, hogy a napokban Kijevben tárgyalt egy uniós biztos és az Európai Bizottság elnöke azt is megállapította, hogy szinte minden feltételt teljesítettek ahhoz, hogy megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások.

Rendben, de növekszik a szoba közepén egy nagy kérdőjel: mennyibe fog ez kerülni?

- tette fel a kérdést Dömötör Csaba. Hozzátette: azért lényeges ez a kérdés, mert Ukrajna egy óriási ország, viszont a fejlettségében jóval az uniós átlag alatt van, és ezért – a jelenlegi szabályok alapján – óriási támogatási összegekre számíthat.

Hangsúlyozta: azt, hogy mekkora összegeket kell kifizetni, senki nem árulja el, és így akarnak döntést hozni a csatlakozásról.

Szólt arról is, hogy Financial Times egy nemrégiben megjelent cikkében részletesen levezette, hogy milyen pénzügyi következményekkel járna Ukrajna csatlakozása. A lap egy olyan brüsszeli dokumentumra alapozta az állításait, amely egyébként nem nyilvános – tette hozzá, kifejtve, hogy a cikk szerint minden mostani tagországnak többet kellene fizetnie az uniós költségvetésbe és kevesebbet kapnának belőle.

Ukrajna 61 millió eurót kapna a kohéziós alapból, s mivel a kohéziós forrásokat a fejlettségi szint alapján számítják ki, s mivel Ukrajna lejjebb húzná az EU fejlettségi átlagát, ez egyben azt is jelentené, hogy legalább 9 tagállam már nem lenne jogosult a támogatásokra – emelte ki Dömötör Csaba.

Az államtitkár szerint nem mellékes a csatlakozás agrártámogatásokra gyakorolt hatása sem: a Financial Times által idézett tanulmány szerint Ukrajna a maga 41 millió hektárjával az EU legnagyobb kedvezményezettje lenne az agrárkifizetésekben, még Franciaországot is megelőzné.

Ennek az lenne a következménye, hogy más országokban, így például Magyarországon, 20 százalékkal csökkenne a hektáronként kifizetett összeg – tette hozzá, azzal együtt, hogy az ukrán gabona lenyomná az árakat, és jó eséllyel génmódosított importot jelentene.

Mi, magyarok egyébként feltehetünk egy külön bejáratú kérdést is, azt, hogy hogyan várhatják el, hogy plusz pénzeket adjunk bármire, ha mi évek óta egyáltalán nem kapjuk meg a nekünk járó forrásokat? Ezt nem gondolhatják komolyan

- fogalmazott Dömötör Csaba.

Úgy folytatta, hogy a Financial Times cikkében megszólal egy londoni kockázatelemző csoport vezetője is, aki szerint az ukrán csatlakozással kapcsolatos számok senkinek nem fognak tetszeni. "Ez biztosan így is van, ezért nem hozzák nyilvánosságra az erről szóló tanulmányt" – fűzte hozzá az államtitkár.

Azok, akik állandóan demokráciából oktatnak, egy pindurka jelét nem adják most annak, hogy esetleg megkérdeznék az európai embereket arról, hogy mit is gondolnak az egész csatlakozásról: egy egyébként hadviselő ország uniós tagságáról. Ők nem kérdezik meg, de mi megtesszük! Egy ilyen horderejű ügyben nem lehet előzetes párbeszéd nélkül dönteni

- hangsúlyozta Dömötör Csaba.

Forrás: MTI

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Dömötör! Szerinted Magyarország csatlakozását ki fizette ki? Szóval ezt hagyjuk, ok?

Ez a duma a pénzről szól. A műkörmös, ügyvéd földtulajdonosok kevesebbet kapnak? Felháborító. Bezzeg a katások alól lazán kihúztátok a szőnyeget egyik hónapról a másikra. Mondván oldják meg, alkalmazkodjanak. Alkalmazkodjanak az új földesurak is!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@ómió: ma, 10:14 ☻ Te kereszténybolsevik! Orbán üzenete: ... „ ne engedjük, akiket mi kitettünk az ajtón, azok most visszajöhessenek az ablakon.” Agyfrissítő...
twitter.com/i/status/1732038870898774222
A román cigányod már nem az ukrajnai magyarok helyzetére hivatkozik, az uniós csatlakozás ellen, azóta már változott az üléspontja. Egyébként mindig is leszarta a magyarok helyzetét, nem csak ott, itthon is, hogy szakadt volna az anyjába a nyomorult féreg!
Eladott Ország
@NKF: december 3., 14:52 ☻ Segítek! Magyarország nem jogállam! „Az embereket mindig könnyű a vezérek uralma alá hajtani … Csak annyit kell tenned, hogy elhiteted velük, hogy támadás alatt állnak, el kell ítélned a pacifistákat, amiért hiányzik belőlük a hazafiság és mert veszélyeztetik az országot. Ez minden országban éppúgy működik.” (Hermann Göring) De most valami elb@szott módon a dagadték a "pacifisták", és a "háborúpárti" ellenzéket ítélik el, és mégis működik a náci propaganda. Kib@szott fogyatékos bohóc, kertitörpe.
uploads.disquscdn.com/images/53465f03ef1cd0ab90f9c9e62676cc497d94c9dd29380adcb1675c3a66a56e8b.jpg?w=800&h=1695
Átírták kétharmaddal a választási törvényt egyfordulósra, hogy a többpárti ellenzék a büdös életbe ne nyerhessen, utána meg elbábozzák, hogy nekik milyen nehéz, meg hogy az ellenzék is nyerhet, tessék, lehet próbálkozni, demokrácia van, drukkolnak, ilyesmi. Ótvaros cinikus mocskok. Egy bukott , öreg spicli hattyúdala. A valóság a boltokban található meg a pénzváltóknál, amikor kenyeret akarsz venni meg tejet a gyerekeidnek. Mindig majd. Holnap. A holnap mindig holnap lesz és nem ma. Egy rossz vicc ez az ember. Kifakult udvari bohóc. Gyorsabban veszti el az arcait, mint ahogy az újat felpattintaná. Valahogy sohasem közeledik a cél. Valami kis alamizsnát kell adni, kell a belógatott répa a szamárnak.
a.disquscdn.com/get?url=https%3A%2F%2Fwww.shutterstock.com%2Fimage-vector%2Fdonkey-following-carrot-tied-back-260nw-282473300.jpg&key=ASTybvWETsP1lzFYkZYDNw&w=800&h=280
csak úgy....
ezért nem toporzékol ? Száz fiatal közül csak hat képzeli el biztosan a jövőjét Magyarországon egy kutatás szerint - "derül ki az OTP Fáy András Alapítvány új, reprezentatív kutatásából." -tehát még csak nem is egy libsi anyag!

444.hu/2023/12/06/szaz-fiatal-kozul-csak-hat-kepzeli-el-biztosan-a-jovojet-magyarorszagon
ómió
@Eladott Ország: Most meg már a tetves bolsiságotokat kennéd a keresztényekre, szarkupac efftárs!? Már hazudozás közben "elfelejtetted" , hogy azok az irtottjaitok voltak!? Tán még azt is "elfelejtetted", szarkupac efftárs - kulminál az agyhúgyköved - hogy 2004. dec. 5-én minden határon túl "trianonizált" magyart a szar bandád volt az, amelyik őket egy az egyben kitagadott!? Ezt hazudnád a "leszarta a magyarok helyzetét" másokra a saját tetvesbolsi fajtátok helyett, szarkupac efftárs!? Fekálkirály! Legalább hazudozni se vagy képes, hogy azt legalább a tetvesbolsi önmagadéi elhiggyék!?
Eladott Ország
@ómió: ma, 09:32 ○ Az egyszerű ostobától, abban különbözik a társadalmilag ostoba, ( pl. fidesznyik, közömbös), hogy ő átverőnek, győztesenek hiszi magát, miközben átvert, vesztes. Olyan erős az ostobasága és a balhite, hogy száz bizonyítékkal sem lehet meggyőzni az igazságról. Nem lehet meggyőzni, mert a legtöbbje nem is akarja tudni az igazságot. Ha mégis valós információ jut el hozzá, akkor azt sem hajlandó alaposan átgondolni.
twitter.com/janos_hary/status/1732358974450679841/photo/1
Én már látni sem bírom amit a fidesz művel!
scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/327101734_1808418989557414_7492427945922407142_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-7&_nc_sid=dd5e9f&_nc_ohc=EsLX53fVOekAX_W19vP&_nc_ht=scontent-vie1-1.xx&oh=00_AfA0DgfQrctoanzxjoSL6CHa5PSpVz48o2q2LD_mj4HFGw&oe=65770C28
ómió
@Eladott Ország: Látom, bolsi idióta! Csak ahhoz közelíteni se bírsz, amit a bolsi mocskotokról olvashattál!? Totális már a bolsi agyfogyatkozásod!? Akkor meg mit erőlködsz itt!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.