Orbán kijelentéseit eddig csak pehelysúlyú zsarolásnak tekintették, ami érdemben nem fenyegetheti a közelgő EU-csúcsot.

Egyre jobban zavarja az uniós diplomatákat Orbán vétó-handabandája

Orbán pácba kerülhet, ha így folytatja. Forrás: Facebook

Mostanában viszont egyre komolyabb fenyegetésként élik meg a kirohanásait.

Eddig úgy tűnt, hogy Orbán bárdolatlan kijelentései csupán az az EU-pénzek megkaparintásának szóló „politikai színház” részei. Mostanra viszont attól tartanak, hogy egy esetleges politikai alku is ellehetetlenülhet, mert ebből a hangnemből egyre nehezebb visszavenni. A diplomaták mostanra reális veszélynek tartják, hogy Orbán megvétózza Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalásainak megkezdését, ha az napirendre kerülne – írja a Politico.

Múlt hétfőn Budapesten tárgyalt Charles Michel, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, hogy megpróbáljon dűlőre jutni Orbánnal, aki figyelmeztető levelet küldött a testületnek.

Ezután pár nappal Orbán mégis így beszélt:

Ha nem tudjuk, akkor nem kellene elkezdeni a tárgyalásokat. Ezért azt az álláspontot fogom képviselni, hogy az EU előbb írjon alá egy stratégiai partnerségi megállapodást Ukrajnával.

Charles Michel gyorsan meg is üzente Budapestre, hogy ilyen stratégiai partnerség már létezik. Orbán vétót is kilátásba helyezett, ha Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdése mellett akarnának dönteni:

Ukrajna uniós tagsága, a csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdése ma nem esik egybe Magyarország nemzeti értekeivel. Ezért ezt nem is kell csinálni. Ezért nem azt javasoljuk, hogy vitassuk meg, utána pedig állapítsuk meg, hogy nem értünk egyet, hanem azt, hogy ne tűzzük napirendre. Előre lehet látni, hogy nem lesz egyetértés és akkor megbontjuk az európai egységet. Az egységet úgy lehet megvédeni, ha azokat a kérdéseket, amelyekben nincs egyetértés, azokat nem tűzzük napirendre.

Facebookon is megerősítette álláspontját:

Ukrajna uniós tagsága nincs megfelelően előkészítve. Napirendre sem szabad tűzni!

Twitteren pedig törzsszavazóinak, a magyar gazdáknak azt írta, hogy „Le akarják nyomni a torkunkon Ukrajna uniós csatlakozását”. A kommunikációs offenzíva szombaton is hasonló mélységeket ért el, a jól ismert fideszes hangnemben.

Ezek után uralkodott el az aggodalom és a kétségbeesés az uniós vezetők között, mivel ez a hozzáállás alapvetően kérdőjelezi meg a december közepi EU-csúcs legfontosabb napirendi pontját, az ukrán csatlakozási tárgyalások megkezdését.

Forrás: Politico
Fotó: Facebook

67 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
Úgy beszél a dagadt, mintha már holnap fel akarnák venni Ukrajnát. Bele telhet 10 évbe, vagy még többe, mire alkalmasak lesznek.
Montenegro 2008-ban adta be a kérelmét, 2010-ben lett tagjelölt, 2012-ben kezdődtek meg a tárgyalások, és még mindig nem tag, pedig a geci nagyon szorgalmazná.
Csakhát ott is problémák vannak a (i)gazságszolgáltatással, véleménynyilvánítás és a média szabadsággal, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem hiányosságaival.

Kéne Montenegrónak az eu segítsége, mert a kínai autópálya építésbe sz@rrá adósodtak.
Az eu meg úgy gondolja, élősködőből már van elég, nics szükség többre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
A zuniós diplomatáknak nem a különböző irányzatok ránk kényszerítésé volna a feladatuk hanem éppen a védelme a bármilyen áramlatok ellen amit valaki nem akar...de hát mit várj egy velejéig romlott buzitársaságtól ?
Aki Én
@verőce21: ...jesszusom, de értetlen buta vén lúzer vagy...
Aki Én
@verőce21: ...buta a Feri, de te ebben is ráversz köröket.
Béla333
Az Uniós politikusokat zavarja, a normális gondolkodású magyarokat zavarja, de a hülyemagyar maffiahívőket nem zavarja.
Sőt! Ők még büszkék is erre a mocsokra...!!!
balos
@Béla333: Sőt!Egyik másik nácifideSSes már annyira depech,hogy összekeveri a csútit a hitlerrel!Pedig az nem is nyalta le a szart a szája széléről!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.