A fideszes kötődésű vezetőkkel kitapétázott Állami Számvevőszék (ÁSZ) 260 millióra óhajtja megbüntetni az ellenzéki pártokat.

Az Állami Számvevőszék súlyos pénzbüntetéssel befolyásolná a jövő évi választásokat

No comment. Forrás: Pixabay

Későbbiekben pártonként félmilliárd forint befizetését is kiróhatná ezekre a pártokra Windisch László elnök, akit kizárólag fideszes szavazatokkal választottak meg a hajdan független testület élére.

Az ÁSZ december ötödikén postázta a 2022-es országgyűlési választások fideszes propaganda által ismételgetett, állítólagos külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését – írja a 444.

Az ÁSZ az első körben megvizsgált 260 milliós támogatás részt illegálisnak találta, ezért annak teljes összegét kiróná büntetésként. Az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, emellett az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatartja az adott pártnak járó állami támogatásból (valójában az ellenzékre is szavazó állampolgárok adójából) így a tényleges büntetés ennek a duplája lenne.

Windisch és alelnökei, a Mészáros Lőrinc bankjától leigazolt Szomolai Csaba és a médiaügyekben bizonyító, Orbán Viktorékat a tokaji szőlőbotrányban a bíróság előtt is képviselő dr. Karas Monika még márciusban indítottak vizsgálatot az ellenzéki pártoknak juttatott külföldi, amerikai támogatások ügyében.

Júniusban arról tájékoztatták a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak.

A mostani előzetes jelentés szerint a Márki-Zay Péter szervezésében érkezett támogatás eddig átvizsgált részét teljes egészében illegálisnak találták és azt megduplázva fizettetnék meg az ellenzéki pártokkal, az összeget hat egyenlő részre szétdobva közöttük. Ez a 43,5 milliós összeg első hallásra nem hangzik ugyan ijesztőnek, de ha ez alapján feltételezzük, hogy a vizsgálat végén a teljes összeget megpróbálják kifizettetni büntetésként, akkor a pártonként jutó durván félmilliárdos összeg már “nagyon nehezen lesz kezelhető” – mondta a 444-nek a momentumos Hajnal Miklós.

Hajnal szerint a "váratlan Mikulás-csomaggal" a Fidesz-kormány folyamatosan a felszínen fogja tartani ezt a pártfinanszírozási ügyet a kommunikációjában jövő nyári önkormányzati és EP-választásig. Hajnal szerint a mostani előzetes jelentés időzítése alapján nem kizárható, hogy a terv az, hogy akár már az EP-választások előtt megpróbálják megroppantani az ellenzéki pártok anyagi helyzetét.

Az kifejezetten az ellenzéki pártok összeugrasztását célzó próbálkozásnak tűnik, hogy a büntetést egyenlő arányban osztották el, miközben az érintettek teljesen eltérő mennyiségű jelöltet indítottak és nem egyformán kampányoltak.

Az MSZP a következőt reagálta:

"Az MSZP minden vonatkozó jogszabályt betartott a 2022. évi országgyűlési választások kampányában. Az ÁSZ vizsgálata során egyértelműen visszautasítottuk a tiltott kampányfinanszírozás vádját, ezt most is visszautasítjuk. (…)Egyértelmű, hogy a Fidesz szándéka az ellenzéki pártok ellehetetlenítése a 2024-es választások előtt."

Forrás: 444, hvg
Fotó: Kormány.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Javaslom, hogy az ellenzéki pártok, a civil szervezetek össztársadalmi polgári engedetlenségre hívják a lakosságot, ha nem akarnak világ szégyenévé és áldozattá válni. Orbánékat most kell ellehetetleníteni, óriási hiba lenne megvárni, amíg megint elcsalnak egy választást. Nem is egyet!
Ferenc, Klára, Jakab Péter, Kovács Gergely , most mutassátok meg, ne csak Ákos álljon mindig a vártán!
ómió
Akkor, efftársak, igencsak kellenek majd a "guruló dollárjaitok"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.