Hiába a támogatás – írta meg a hvg.hu.

A kórházi fertőzések nem csökkennek – az eszközökön spórol a vezetés

Fotó: Pixabay

Az Európai Unió által nyújtott jelentős támogatások ellenére Magyarországon a kórházi fertőzések számának növekedése figyelhető meg, ami részben a költségvetési források nem megfelelő felhasználásának tudható be.

A GKI Gazdaságkutató friss kutatása szerint

a hiányos infrastruktúra, az alacsony alkoholtartalmú kézfertőtlenítőszer-használat, és a pénzügyi korlátok mind hozzájárulnak a probléma mértékének növekedéséhez.

Az adatok azt mutatják, hogy bár 2010 és 2019 között a GDP 5 százalékáról 4,3 százalékra csökkent az egészségügyi kiadások aránya, az ezt követő években jelentős emelkedés tapasztalható, amely részben az orvosok és szakdolgozók béremelésének, valamint a koronavírus-járványhoz kapcsolódó beruházásoknak köszönhető.

Ugyanakkor a kórházi fertőzések növekedése ellenére az egészségügyi intézmények takarítási és fertőtlenítési szolgáltatásaira fordított költségei nem emelkedtek arányosan.

A kutatás rávilágít arra, hogy a jelenlegi rendszerben a kórházi adósságok folyamatosan újratermelődnek, és a kórházak hosszú távon nem képesek biztosítani a fenntarthatóságot. A kórházi fertőzések terjedése mögött számos tényező áll, beleértve a kórházi infrastruktúra hiányosságait, a kevés laborvizsgálatot, a nővérhiányt és az alacsony alkoholtartalmú kézfertőtlenítőszer használatát.

A Magyar Orvosi Kamara számos javaslatot tett a fertőzések megelőzésére, beleértve az infrastruktúra fejlesztését, az ápolószemélyzet növelését és a kórházi fertőzések statisztikájának rendszeres nyilvánosságra hozatalát.

Forrás: hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Világos, inkább a beteg haljon meg, minthogy elköltsék azt a pénzt, amit az eredményes gyógyítás érdekében kaptak. Na de hová lesznek az adóforintjaink, ha nem ruháznak be belőle, ellenben a kórházak adóssága már a Himalája csúcsait verdesi?
jáger laszló
Klórtartalmú fertőtlenítés helyett 2024 jan.1-től alkoholos kézfertőtlenítés lesz a kórházakban!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
lampa laz
Erre nem jut pén, mert orbán erdélyben kultúráltatja a millióinkat egy maffiózónál.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.