Az ügy pikantériája az, hogy az NKA indoklás nélkül utasította el több erdélyi irodalmi lap és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) támogatási pályázatát – írta meg a 444.hu.

Kérdéses kulturális támogatások: az összes irodalomra szánt közpénz milliárdos üzletember romániai érdekeltségére megy el

Orbán János Dénes Babérkoszorú és József Attila-díjas költő, prózaíró, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, miután átvette a Kossuth-díjat a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek ünnepélyes átadásán, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen a Parlament kupolacsarnokában 2023. március 14-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az online elérhető információk szerint a Nemzeti Kulturális Alap Szépirodalmi Kollégiuma jelentős támogatást nyújtott az aradi Irodalmi Jelennek, amelyet Böszörményi Zoltán, Monacóban élő milliárdos üzletember-költő érdekeltségébe sorolnak.

Az Irodalmi Jelen mintegy 62,75 millió forintnyi magyar közpénzhez jutott a támogatáson keresztül.

Az aradi lap két különböző pályázóval és három különböző pályázattal sikerült a támogatás hatodát elvinnie. Emellett az egy pályázatra adott legnagyobb és második legnagyobb összeget is a Irodalmi Jelen kapta meg. Az Occident Media, amely a lap kiadójához tartozik, 2022-ben 136 ezer euró árbevételt generált, és az adózás utáni nettó nyeresége az elmúlt három évben mintegy 118 ezer euró volt.

Felmerül a kérdés, hogy miért részesül az Irodalmi Jelen ilyen jelentős támogatásban, miközben más erdélyi irodalmi kezdeményezések elutasítást kaptak.

Az NKA Szépirodalmi Kollégiumának vezetője Orbán János Dénes, aki a földhivatali dokumentumok alapján 2010-es években több tízmillió forinttal tartozott Böszörményi Zoltánnak. A 444.hu által fellelt dokumentumok szerint Orbán János Dénesnek legalább két olyan lakása volt, amelyekre korábban jelzálogot jegyeztek be Böszörményi Zoltán javára. 

Forrás: 444.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Mi van??!!!
Ez nemezeti kulturális alap??? Ez??
A magyar nép adójából???
Vagy Brüsszel állta a szuverén magyar állam "jóténykonykodását"??
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
balos
Aki a "kicsit"(csúti_gECI) nem becsüli az a nagyot megérdemli!
Nessy
A cikket olvasva, egyértelmű, hogy ez az Orbán János nevű hapsi közpénzből "fizeti ki az adósságát"Van még pénz k kormány és pénz közeli "Orbán" kis hazánkban??
namihami
Vajon az ilyen hírek miért nem jelennek meg a jobber médiumokban? Vagy csak a betűk túl kicsik és a kép/hang közvetítése hibás?!?!?!
És a jobbosok reakciója is .. ...valamiért...?
Persze, a libsi sajtó hazugságai, ugye? A végén kiderül, hogy (tán) még a Kossuth díj (és a pluszlóvé) se igaz?
verőce21
A Nemzeti Kultúrális Alap emlékei közé tartozik, hogy október 28-án átadták az egyik legrégebbi erdélyi nemesi família bonyhai (Maros megye) Bethlen kastélyát. "A Bethlen név megint szép lesz" - az átadás kapcsán Verőce volt polgármestere, Bethlen Farkas elmondta, "az ellentéteket mindig a politika szítja"...!

Betlen Farkas pártsemleges ember, legelsősorban magyar. Annak örül, hogy ősének a volt magyar miniszterelnöknek emlékét a magyar kormány méltóképp őrzi.
Maga sem tétlen, ügyködik a Bethlenek számára, hagyatékát őrzi, templomot, magyar kálváriát emelt, legújabb terve egy hazafiságra nevelő nyári tábor gyermekeknek. "Gyökereinket vigyázni kell; Európának a gyökereit elvágták, nekünk a magunkét vigyázni kell Magyarországon, és kiváltképp Erdélyben"

mandiner.hu/kulfold/2023/11/a-bethlen-nev-megint-szep-lesz
izéke
@verőce21: na látod,mehetsz vissza a szülőföldedre,ott sokkal jobb lenne már neked...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.