Az egészségügy befektetés a magyar emberekbe, vagyis az országba, tehát befektetés a jövőbe, "minden egyes fillér megtérül" – jelentette ki Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, a párt árnyék-miniszterelnöke pénteken Szolnokon.

"Orbán tönkretette", de már van jelentkező, aki megjavítaná az egészségügyet
Fotó: MTI/Balázs Attila

Dobrev Klára az árnyékkormány egészségüggyel foglalkozó programbemutató rendezvényén azt mondta, hogy az "Orbán-kormány tönkretette a közös államunkat", kormányváltásra, szociáldemokrata fordulatra van szükség. Egy erős államot kell újraépíteni, egy olyan államot, amely képes vigyázni a polgárokra, mert ez a dolga egy államnak – hangoztatta.

Beszélt arról, hogy Magyarországon kórházi fertőzésben többen halnak meg, mint autóbalesetben. Jól képzett takarítókra és jó minőségű tisztítószerekre van szükség, és ezt 2023-ban, "Semmelweis Ignác hazájában" le kell írni – mondta.

Állítása szerint a Fidesz-kormány megoldása minden, egészségügyet érintő problémára az, hogy "nincs, nem beszélünk róla, nem lehet interjút készíteni kórházigazgatókkal vagy orvosokkal, nem lehet fényképeket készíteni kórházban vagy egészségügyi intézményben". A másik megoldás, hogy "kirúgnak" – jelentette ki, hozzátéve: csaknem huszonöt kórházigazgatót bocsátottak el, mert betöltötték a hatvanötödik életévüket.

Dobrev Klára azt mondta: egy szociáldemokrata kormány először is emeli az egészségügyre költött pénz mennyiségét. Az egészséges életmódot lehetővé kell tenni az embereknek, az állam feladata ezt biztosítani – fűzte hozzá.

A szociáldemokrata kormány másik alapvetése, hogy egyforma minőségű egészségügyi szolgáltatás legyen az ország minden területén. Az árnyékkormányfő arról is beszélt, hogy az egészségügyi szolgáltatás, a gyógyító megelőző szolgáltatás nyújtása a magyar állampolgárok számára a magyar állam feladata. Állami egészségügy kell, valamint hogy az állam tudja mindenkinek biztosítani a szolgáltatást, nem a magáncégek – emelte ki.

Továbbá egészségügyi minisztériumra és egészségügyhöz értő miniszterekre van szükség, ez a következő programja az árnyékkormánynak – sorolta.

Szociáldemokrata fordulat esetére Dobrev Klára azt ígérte, azon fog dolgozni, hogy jobb legyen az egészségügy, az oktatás, magasabbak legyenek a bérek, a nyugdíjak.

Komáromi Zoltán egészségügyi árnyékminiszter azt mondta: az árnyékkormány arra készül, hogy kormányváltás után a nyilvánosság bevonásával, az önkormányzatokkal együttműködve, egy önálló egészségügyi minisztérium felállításával újrafogalmazza az egészségügyi ágazat területén az állami szerepvállalást.

Megállítják a tömeges pályaelhagyást az egészségügyben, a kormányváltás után a lehető legrövidebb időn belül többletforrásokat irányítanak a szektorba, valamint 50 százalékos béremelést ígérnek a szakdolgozóknak és a nem egészségügyi végzettségű, de az ágazatban dolgozó szakembereknek – hangoztatta.

Az esemény elején Györfi Mihály, Szolnok egyik alpolgármestere "történelmi bűnnek" nevezte, hogy Rudner Ervint, a Szolnoki MÁV Kórház és Rendelőintézet vezetőjét is elbocsátották.

Forrás: MTI

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Proktor
Milyen igaza van, csak ez nem fér bele a virtuális tudatú emberek agyába...
Ugye Maccska és Nagy Marha?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@Horizont: Az ilyen rendszerek meghatározásakor mindig kikérik az illető intézmény képviseletét akik az ott dolgozók érdekei szerint adnak javaslatot...szóval ez olyan mintha pl a te munkahelyeden azt mondanák, hogy ezután sokkaltöbbet kell teljesíts mert nagy az igény a munkádra...akkor volt az egész elcseszve amikor a párhuzamos magánorvosi praxist bevezették és nem szabtak határt hogy ki mit szabad elvégezzen, és azt sem szabadott volna megengedni, hogy ugyanaz a személy mindkét helyen rendelőt tartson fel.
A rendbetétel...hát az kemény dió...és "demokratikusan " el sem lehet kezdeni, mert maga az ember az aki ismét sikítani kezdene, épp az aki ma azért sikít hogy csináljanak valamit.
csak úgy....
@Horizont: én yazo64 ,volt komment társunk esetéböl indulok ki ,aki nekem privátban elmesélte az ö "élményeit"..., még 60 sem volt mikor meghalt!
hónapkig várt mire kiderült,hogy rákos! kezelést is kapott, - sajnos a szövödményeknek nem néztek utánna,ill. túl késön ami végzetes hiba volt!
gratulálok férjednek és jó egészséget, én 23 éve estem át ezen a rohadt nyavaján, tudom miröl beszélek!
csak úgy....
@Horizont: nem általánosítok, pld. a volt iskolatársami közül a 29 es létszámú osztályból 7 en maradtunk, a többiek 55-65 éves koruk között ,viszonylag fiatalon elpatkoltak!
Nessy
Minden tiszteletem Takácsé, de a medikus évei alatt kötelező gyakorlatot kivéve beteget csak a kórház udvaron látott kórház igazgató korában. Ő politikus a kezdetektől fogva! Komárominak azért több ismerete van a betegellátás különböző lépcsőfokairól! Úgy mellékesen a szakmai egyeztetés manapság nem divat! Minisztereink, államtitkáraink mindenhez jobban értenek, mint akik ott dolgoznak!
Lepényleső
Talán van valaki közöttünk bárki is beszélő viszonyban a jó Istennel,bár ezek
szemrebbenés nélkül őt is kikezdenék,- ahogy szokták; keresztényi szeretettel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.