Csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség Magyarországon, a Duna Budapestnél csütörtökön tetőzik – tájékoztatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője kedden az MTI-t.

Hatalmas az árvízvédelmi készültség Magyarországon
Fotó: Árad a Duna Neszmélynél 2023. december 26-án. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot. MTI/Bodnár Boglárka

Siklós Gabriella ismertette:

a csapadékos időjárás miatt a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál hétfőn 18 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással, Gönyűnél pedig 19-22 óra körül 558 centiméterrel. Az árhullám tetőzése Komárom közelében jár.

A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó, amely Komáromnál folyik bele a Dunába, a vártnál több vizet hoz, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várható.

Esztergomnál kedden 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, szerdán várható a tetőzés 580 centiméter körüli szinten.

Budapestnél kedden 10 órakor 636 centiméteres vízszintet mértek, a tetőzés 680 centiméter körül várható csütörtök hajnalban, reggel. A rakpart magasságát (645 centiméter) kedden napközben, délután éri el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá pénteken kerülhet a vízállás.

Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható pénteken-szombaton.

Szintén árhullám vonul le a Lajtán, Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdai, a másodfokú szinthez közeli tetőzéssel – jelezte az OVF.

A Rába Körmendnél vasárnap, december 24-én este tetőzött 365 centiméterrel, Sárváron előreláthatólag kedden napközben tetőzik a folyó, készültségi fokozat alatti szinten.

Győrnél jelenleg első fok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedés itt már nem valószínű.

Hatalmas az árvízvédelmi készültség Magyarországon
Fotó: Árad a Mosoni-Duna Győr belvárosában 2023. december 26-án. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot, a folyó ezen a napon hajnalban tetőzött Győrben. MTI/Krizsán Csaba

Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, amely jelenleg Nógrádszakálnál tetőzik 279 centiméteres vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél előreláthatólag szerdán, kevéssel a másodfok felett tetőzik.

A Tiszán folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást vízszintemelkedések törik meg, döntően a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Így a Közép-Tiszán újra első fok fölötti vízállások várhatóak.

A Tisza több mellékfolyóján is vízszintemelkedések indultak meg a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására. Ezért a következő napokban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén – közölte az OVF.

Forrás: MTI

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
... már Orbán elvtársra is feladták a felemás gumidorkóját...Biztos " megtekinti " a zárvizet,tanácsokat ad,megvéd,stb.
jáger laszló
Úgy csinálnak,,mintha özönvíz törne Budapestre
Pedig ez csak 1 kis árhullám!!
Ennél a tavaszi árvizek is jóval nagyobbak szoktak lenni
megnyugtatásul...
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
Nem kell túllihegni ezt az árvizet. A 2006-oshoz képest ez molyfing lesz.
vizmerce.blog.hu/2022/04/06/a_2006-os_tavaszi_arviz
Sztyepospista
A főnök már készül személyesen irányitani a védelmet, merthogy ez lenne a dolga. A TV stábok majd elkisérik, és tájékoztatnak a védelmi megoldásairól...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.