A Sió-csatornába engedik a vizet, amely az ugyancsak áradó Dunába vezeti azt – éppen ezért vártak mostanáig.

A Balaton is árad, elkezdték leereszteni a vizét

Illusztráció: Pixabay.com

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését a tó magas vízállása miatt – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön. Azt írják:

A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.

A Balaton átlagos vízállása – a siófoki vízmércéhez viszonyítva – csütörtök reggel 122 centiméter volt, miközben a tó téli üzemi vízszintmaximuma 110 centiméter körül lenne.

Az OVF közlése szerint szerdán 13 órakor kezdték meg a víz eresztését a Sió-zsilipen keresztül a Dunába torkolló Sió-csatornába. Zsilipnyitásra az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen lehetett előre jelezni a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok szintjét.

Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek.

Forrás: MTI
Fotó: Pixabay.com

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Bezzeg a nyáron minden cseppjére égető szükség lenne!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sztyepospista
A TERMÉSZET már csak ilyen. Volt idő, nem is olyan régen, amikor minden hir arról szólt, hogy KISZÁRAD a Balaton...A Duna medrében is láthatóvá vált sokminden, ami korábban süllyedt el. Hát, most kissé megváltoztak a dolgok. A természet teszi, ami a dolga...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.