Így akarják bevasalni a vadásztársaságokon a gazdálkodóknak járó kártérítést.

Jó néhány vadásztársaság „le fog térdepelni”, ha a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) átvállalja a gazdálkodóktól a vadkárkövetelések behajtását, és a korábbinál hatékonyabb eszközökkel lép fel a pénz beszedése érdekében” – értesült vadászoktól a Népszava.

Behajtókat küld az agrárkamara a vadásztársaságokra

Illusztráció: Pixabay.com

Az érintettek a kamara azon bejelentését kommentálták, miszerint saját behajtó céget alapít és így próbálja elérni, hogy a vadásztársaságok kifizessék a vadkárok ellenértékét.

A NAK szerint ugyanis évente mintegy 21 milliárd forintos vadkár keletkezik Magyarországon, ám ennek csak a töredékét, alig hárommilliárd forintot térítenek meg a vadásztársaságok a gazdálkodóknak.

Forrás: nepszava.hu

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
@Horizont: ...civil alapból civil szervezet kap...hol ebben a pláne ?
Amúgy ma a vadgazdákodás is ugyanolyan spekulációs alapon működik mint minden, így egyre nehezebb kártérítést követelni, sőt sokszor lehetetlen leginkább a kis területen gazdálkodóknak.
Csizmás Kond
@Horizont: A végrehajtó csak ott jelenik meg ahol az adósságot eladják nekik...és nem hiszem hogy Semjénnél ez előfordulna.
Tunes1106
Az autómban csinál kárt a vad akkor nekem is jár a kártèrítès. Vagy tegyenek ki a földekre is vadveszèly táblát az leveszi róluk a kártèrítèsi felelőssèget.
Sámannus
erdőket kivágni mocsarakat lecsapolni állatokat leölni, a sigílyot meg adni senkalfonzsemilyanzsoltnak
Csizmás Kond
@Horizont: Az aki az adósságát nem fizeti ki időben, aki mindig kibújót keres az mind csaló. A vadkáros biztosításnál meg rettenetesen nagy hézagok vannak, ugyanis a magántulajdont keretek között kell tartani, tehát az útszélli tábla hogy vigyázz mert őz vagy disznó ját csak figyelmeztető jelzés és nem hatalmazza fel a vadgazdaságot (persze megengedett sebesség mellett) a károk megtérítése alól...csak ezt majdnem mindenki figyelmen kívül hagyja és marad a kárral.
Lendkerék
@Tunes1106: Szerintem nem, ha az autódban a kár a közút olyan szakaszán következik be, amelyen a vadveszély a szabvány KRESZ-táblán jelezve van. Ilyenkor úgy tudod némileg ellentételezni a károdat, hogy fogod az elütött vadat és gyorsan berakod a csomagtartóba, majd egy ismerős hentessel feldolgoztatod. Ez még pl. rókával is működik, mert annak a prémje is jó áron megy, ha szépen ki van dolgozva. Csak a rókánál vigyázni kell, csak gumikesztyűben nyúlj hozzá és valami zsákba vagy fóliára rakd a csomagtartóba.

A vadászok, de a dörzsöltek is számos trükköt ismernek. Pl. ha egy elütött vad nem pusztult el, de szemlátomást nem sokáig húzza, akkor utána mennek ét átsegítik a szerencsétlent a másvilágra. Ez még viszonylag állatbarát intézkedés, mert mire ott eljutsz egy vadászhoz, az kijön, hogy lelője, addig talán ki is szenvedne.

Az fontos, hogy a vad a vadásztársaságé elütve is, és a tetem is. Tehát ha elviszed, akkor lehetőleg ne lássa meg senki. Ha a vadásztársaság emiatt beperel, el fogod veszíteni.

De az ügyek nem egszen fekete-fehérek. Én egy időben hivatalos erdészeti engedéllyel fát szedtem az erdőn, és találtam egy szép agancsot. Amikor legközelebb jött az erdész, hogy ellenőrizze a faszedést, odaadtam neki az agancsot (pedig azt feketén igen jó áron lehet eladni). Az erdész úgy nzett rám, mint egy földönkívülire. Mondtam, hogy ez a szabály. Egy ideig még nézett, aztán rádobta a terepjáró platójára, megköszönte és elhajtott.
human
Minden vadásztársaságot oda kell adni Lázár vagy Semjén hűbéruraknak és még a vadkár fogalmát is el kell törölni. Csend és béke lesz.
Csizmás Kond
@Horizont: ...na s akkor most mi a baj...intézi mert van lehetősége...más is ezt tenné sőt ezt teszi kisebb nagyobb eredménnyel.
Csizmás Kond
@Horizont: ...ilyen a mai világ...igaz ezt már késő megérteni de ma minden így működik...ezt hozta a demokrácia...lehet ítélkezni, lázadozni, értetlenkedni de szerintem inkább ha nem tud valaki változtatni rajta akkor a legjbb beigazodni.
Csizmás Kond
@Horizont: ...akkor elmagyaráznád hogy mi hozta ?...és persze lehet bármit ...ha annyira rájön az emberre ...:)
Csizmás Kond
...és apropó kép, ami ugyan illusztrációként szerepel de ki mit lát rajta amit kifogásolna ?
Csizmás Kond
@Horizont: Nem kell leírd csak a figyelmedet akarom felhívni a gondolkodásra...ma nem az számít ki mit érez, hanem az hogy ki kivel tud kitolni minél jobban...mert ez a demokrácia.
Csizmás Kond
@Horizont: ...nem tudom mit akarsz kifejezni a fideszes alatt viszont a demokrácia az amit leírtam...ha nem hiszed olvasd végig a demokratikus országokban működő törvények szabta alkalmazásokat.
Csak Norisz és senki más
... ahol puskával várják a vendéget!

(Képünk csak illusztráció)
Csizmás Kond
@Horizont: ...ez lehet igaz...nem mindenki szereti a spekulációt...
Csizmás Kond
@Csak Norisz és senki más: ...nézd meg jobban a képet..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.