1500 diák versenyez januárban a Szakma Kiváló Tanulója Verseny fővárosi előválogatóján.

Elképesztő versenyen mérik össze tudásukat a diákok, itt vannak a részletek!

Ugrásszerűen nőtt a szakképzés iránti érdeklődés az elmúlt 10 évben.

Idén is nagy érdeklődés övezi a szakképzésben részt vevő tanulók számára indított megmérettetéseket:

csak Budapesten 55 szakmában mintegy 1500 diák méri össze tudását a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen és Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen, amelyek célja a magyar szakképzés színvonalának növelése, és a szakmatanulás további népszerűsítése a fiatalok körében.

Az elmúlt évtizedben jelentősen nőtt az érdeklődés a szakmatanulás iránt: csak Budapesten 2013 óta 5 ezerről 10 ezerre nőtt a szakképzésbe jelentkezők száma a gazdaság és a munkaerőpiac változásai, valamint a Szakképzés 4.0 stratégia bevezetése nyomán.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által 2008 óta évente megrendezett Szakma Kiváló Tanulója Verseny és Országos Szakmai Tanulmányi Verseny hozzájárul a szakképzés minőségének biztosításához, hiszen a versenyen induló diákok már a felkészülés során rengeteg ismeretet és tapasztalatot szereznek, ami által magabiztosabban léphetnek ki a munkaerőpiacra.

A szakmai tanulmányi versenyek előválogatóit a területi kamarák szervezik és bonyolítják le. A fővárosi fordulóért felelős Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, Csókay Ákos elmondta:

A kamaránál évek óta azon dolgozunk, hogy megmutassuk a fiataloknak, hogy a szakmatanulás biztos megélhetést és stabil jövőt biztosít számukra. A jól képzett, elhivatott szakemberek iránt óriási a kereslet, az ő tudásukat pedig a szakképzés során lehet megalapozni. Éppen ezért van nagy szükség azokra a versenyekre, ahol a résztvevő diákok megmérethetik saját tudásukat, és olyan tapasztalatot szerezhetnek, amelyet a későbbi munkavállalás során is jól hasznosíthatnak

Az idei előválogatók különlegessége, hogy a legtöbb szakma esetében online környezetben rendezik a verseny első, írásbeli fordulóját. A diákok már az első fordulóból is komolyan profitálhatnak, hiszen a legalább 60 százalékot elérők részben vagy egészben felmentést kapnak a májusi szakmai vizsga alól.

Az előválogatók után kerül sor azokra a válogatókra, amelyeken már a gyakorlati tudást mérik, majd a legjobbak áprilisban mérkőzhetnek meg a Szakma Sztár Fesztiválon. Az itt legjobban teljesítő tehetségek pedig akár a nemzetközi EuroSkills és WorlSkills versenyeken is számot adhatnak tudásukról.

Forrás: BKIK

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Reméljük, hogy olvasási-szövegértési és helyesírási tesztek nem lesznek benne!
Azokban az Orbáni oktatás néhányszor igencsak beégett már!
szép új világ
Az esélyegyenlőség jegyében indítanak hengerzár törés, rigli húzás és markecolás szakokon is versenyt az etnikum részére?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.