Hogy egy klasszikust idézzünk: „Mi folyik itt Gyöngyösön?”

Botrány Gyöngyösön: kirúgták a magyar dolgozókat, filippínó vendégmunkásokra cserélték őketillusztráció, MTI/Mohai Balázs

Tizennyolc takarítónőt küldtek el a B. Braun orvostechnológiai gyártó gyöngyösi üzeméből közvetlenül karácsony előtt – jutott a hang.hu tudomására. A lap információi szerint 2023. december 24-e előtt pár nappal húsz filippínó vendégmunkás állt munkába a gyöngyösi orvostechnikai eszközöket gyártó üzem tisztasági és karbantartó részlegén. És ez csak a jéghegy csúcsa: 

ezzel együtt elbocsátották azokat a magyar takarítónőket, akik betanították őket. 

A lapnak a kirúgott takarítószemélyzet tagjai nyilatkoztak is. A név nélkül megszólaló egyik érintett azt mondta:

Hét elején reggel hat előtt bementünk, a délelőttös műszakot kezdtük volna. A szokásos gyülekezőhelyen, a mosókonyhában beszélgettünk, akkor bejött két biztonsági őr. Mondták, szedjük össze a szekrényünkből a cuccokat, mert ide bizony nem jöhetünk vissza. Nem értettük: ki vagyunk rúgva? Az egyik biztonsági őr bólogatott. Átkísértek a gyáron, úgy mentünk elöl-hátul őrrel, mint akik loptak. Egyesével engedtek be az irodára, ott benn is őrök vigyáztak – akiket az előző műszakból ottfogtak. Elém tették a papírokat. Mondtam, én ugyan nem akarok felmondani. Erősködtek, hogy ilyen nincs. Azt mondták, ha nem írom alá, nem fizetik ki a decemberi béremet, de még a papírjaimat sem adják ki. Azok nélkül meg munkanélkülit sem kérhetek. Mit csinálhattam volna, családos asszony vagyok, rá lettem kényszerítve, hogy mindent aláírjak.

Azt is elmondták, hogy panasz eddig egyszer sem érkezett a munkájukra, látszólag teljesen elégedettek voltak velük. A december utolsó napjaiban eléjük tett felmondásban „közös megegyezés” szerepelt, indokként létszámleépítést jelöltek meg. Ez persze indokként sántít, hiszen épp bővülés alatt van a gyár.

Mi tanítottuk be őket. Mire betanultak, minket elzavartak

– tették hozzá a nyilatkozók.

Forrás: hang.hu

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
@KisTehen: Legalább ne bizonygatnád minden nap,,(!) ,hogy mekkora barom vagy... Tudjuk,,látjuk..!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
percsi
@Horizont: GYÖNGYÖSI GYÁRBŐVÍTÉS 2011-2013
átadás: 2013. április 22.
Faragó László 2014-ig volt polgármester
Kétszeresére bővül a B. Braun gyöngyösi gyára
Sikeresen befejeződtek a bővítési munkálatok a B. Braun gyöngyösi gyárában, amely a cégcsoport hazai történetének legnagyobb szabású beruházása volt. A közel négymilliárd forintos bővítésnek köszönhetően a gyár területe és kapacitása megkétszereződött, ami évente mintegy százmillió orvosi eszköz gyártását teszi lehetővé. A beruházás eredményeként több mint 100 új munkahely is létesült, így a térség második legnagyobb munkaadójaként jelenleg 755 dolgozónak biztosít stabil, kiszámítható munkahelyet a vállalat.
A B. Braun 1991-ben talált otthonra Gyöngyösön.
Sámannus
A legvérlázítóbb az egészben, hogy ezt olyanok intézik akik a büdös életben nem dolgoztak egy kalap szar értéket sem
percsi
@vacsi: "@Pálinkás Pál: Hülye vagy! Orbánnak ehhez semmi köze! Ezt velem 2008-ban akarták megcsinálni, írjam alá, hogy én mondok fel, vagy addig nem mehetek haza... Simán felálltam, és ott hagytam őket,..."

Igen, sajnos régen is volt, hogy a nagyurak csak úgy elzavarták a dolgozót, bár rá is fáztak, mint a te esetedben!
Ez már a múlté!

De, abban az időben nem alkalmazhattak helyettük csak úgy vendégmunkásokat!
Mielőtt a cégek (állami v. maszek) idegen országból (2004-től EU-n kívüli országból) vendégmunkást alkalmaztak volna, a helyi munkanélküli központba be kellett jelenteni, hogy milyen szakmában-munkakörben van szükség munkaerőre. A munkanélküli hivatalnak egy-két hónapon belül magyar munkanélkülit kellett küldenie a céghez. A cégnek alkalmaznia kellett!
Nem mellesleg, a munkanélküli hivatalból kivett munkanélküli után kedvezményt kapott a cég, pl. 1 évig a kivett munkanélküli dolgozók után kifizetett járulékokat havonta visszakapta az államtól: cég befizette, igazolta, és pár nap múlva megérkezett a pénzt!
Amennyiben nem tudott a munkanélküli hivatal küldeni, nem volt bizonyos szakmára alkalmas munkanélküli, akkor lehetett idegen országból vendégmunkást felvenni, azt is szigorú feltételekkel, havonta jelentést kellett tenni a munkaügyi központba, hogy még ott dolgozik, mennyi volt a jövedelme (meg tud az országban élni belőle) stb., a vendégmunkásnak meg személyesen kellett megjelennie, igazolni a lakhelyét is!!! Ha nem tette, ki kellett mennie az országból!
Ha létszámleépítés volt, akkor még szigorúbb feltételek voltak, olyant nem lehetett megcsinálni, hogy elküldenek 10-20 munkavállalót és felvesznek helyette 10-20 másikat, pláne idegen országból! Ez még 2010-ben is így volt!
Vitya ezt is töröltette, mert ugye megvédi a magyar dolgozókat!
Yoda69
@KisTehen: Gyagyás marha. Ha a multik próbálnának behozni igy migránsokat az kimerítené az embercsempészés fogalmát.
A magyar kormány adott zöld utat a migránsoknak, sőt a Fülöp szigeteken kifejezetten reklámozzak, hogy jöjjenek ide.
O1G maga mondta, hogy a cél 500 ezer migráns behozása. Gondolom te erre se emlekszel.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.