Jól startolt a Napenergia Plusz Program, folytatódhat a megújuló energia térnyerése Magyarországon – mondta az index.hu hírportálon szombaton közzétett interjúban az energiaügyi miniszter.

Lantos Csaba közölte, hogy a 75 milliárd forint keretösszegű pályázatra már az első héten több mint 21 ezren jelentkeztek. A háztartások napelemes beruházásainak mintegy kétharmadát fedező, legfeljebb 5 millió forintos összeg 8-10 éves megtérülést biztosít. Jól alakult a napelemeket és akkumulátorokat telepítő vállalkozók jelentkezése is, eddig már majdnem 700 cég kapott jóváhagyást a regisztrációra – tette hozzá a tárcavezető.

Aki saját termeléssel váltja ki a hálózatból érkező villamosenergiát, az minimum 36 forintot takarít meg kilowattóránként – indokolta a miniszter a napelemtelepítés ösztönzését, míg a tárolási kapacitások kiépítését azért szorgalmazza, mert "az a legjobb energia, amit helyben használnak fel"

- fogalmazott. Véleménye szerint elsősorban nem is az a fontos, hogy a saját energiatermelésből a hálózatra táplálásért mekkora összeg jár, hanem az, hogy az áramot a megtermelés helyén fedezze a szükségletet.

Kiterített lapjait az Orbán-kormány – Ez vár a napelemesekre

Fotó: Pixabay cco

Lantos Csaba elégedett a megújuló áramtermelők eddigi térnyerésével, hiszen már most több mint 250 ezer háztartási méretű erőmű működik Magyarországon, vagyis csaknem negyedével több, mint amit korábban 2030-ra vártak. 

Az ipari és lakossági napelemes rendszerek összes kapacitása meghaladja az 5600 megawattot, ami körülbelül az évtized végére várt szintnek megfelelő, a következő évtized elejére annak duplája, 12 gigawatt is meglehet – tette hozzá.

Közölte egyúttal, hogy a magyarországi hálózat 93 százalékán újra lehet naperőműveket telepíteni, csupán 11 áramkörön kell fenntartani a korábban elrendelt korlátozást. Az intézkedésre azért volt szükség, mert az áramhálózatot nem úgy tervezték, hogy sok kis napelem, hanem néhány nagy erőmű állítsa elő a szükséges összenergiát. Az idén újabb fokozatba kapcsoló hálózatkorszerűsítésnek köszönhetően hamarosan további területeken szűnhet meg a korlátozás – mondta Lantos Csaba.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Maccska: te egy ritka buta emberszabású majom, nálad még egy gorilla is okosabb!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
@KisTehen: ennél még le pen is többet kapott...
csak úgy....
@KisTehen: @Maccska: = a két gyogyós viktoriánus! :)
Clavigo
@Maccska: A rézbőrű Gazdád mégis oda jár tarhálni,,Safranek... Hát hugyan van ez ...?
csak úgy....
@Maccska: te egy ritka buta emberszabású majom, nálad még egy gorilla is okosabb!
Clavigo
@Maccska: Hu bazd meg,,,,de hülye vagy te,,öreg..!!
Eladott Ország
Újabb sikertörténet, győzelmi jelentés. A “túlterheléses támadás” teljesen váratlan volt. Kellett pár óra, amíg a csókosokat beregisztrálták belülről. Most jöhetnek a többiek. Imádni valóak ezek a pályázati rendszerek. Vajon ki állnak mindig a win oldalon? „Az új pályázatban ugyanazoktól a kivitelezőktől várják, hogy megint saját pénzüket kockáztassák, és beláthatatlan időre, kamatmentesen és árfolyamkockázattal hitelezzenek, akik a korábbi pályázatokból sem lettek kifizetve.”
api.hvg.hu/Img/b2dea50f-cee1-4f6e-b810-034566fbfb2e/5b387f78-e243-4539-8aa9-7f771d3ea9b7.jpg
Minden csődbe ment vállalkozót nyugtasson meg a tudat, hogy a reptér ki lesz fizetve időben. Meg a kínai vasút, a Mészáros összes cégével egyetemben. Ugyan kérem a Mészáros Napelem Holding majd átveszi bagóért ezeket a melókat, akkor már aznap ki lesz fizetve. Gondoljunk bele a maffiának miért is lenne érdeke, hogy csökkenjen a villamos áram fogyasztók száma, hiszen a háztartásokban minden (is) árammal működik, főleg, hogy a napelemmel a fűtés is kiváltható, sőt mivel a gyakorlatban a napelemes rendszerrel annyi megtakarítás érhető el, hogy még vissza is táplálnak a rendszerbe amiért az állami szolgáltatónak fizetnie kellene, így a fizetni nem akaró maffiának pláne, hogy nem éri meg, inkább taccsra vágja a napelemes rendszer kiépítésével foglalkozó vállalkozásokat.
Eladott Ország
A magyar állam ígérete, szerződése egy kifújt tojáshéjat sem ér. Ki van ez találva lépésről, lépésre! Minek az olcsó áram a balgáknak, ha eddig nem értették meg, hogy esze ágában nincs Orbánnak olcsó, energiatakarékos, környezetkímélő megoldásokat támogatni, akkor így majd csak elmegy a kedve a jónépnek a napelemektől, pláne ha nem lesz aki telepítse. Ha nagyon ugrálnak kiderül gyorsan egy salátatörvényben hogy ők tartoznak Orbán Viktornak. El kell költözni Marbellára. Ott nem kő’ napelem. De kell a légkondihoz, medence forgatáshoz. Gázszerelőt viszont ott nem láttam. A NER-es cégeket kisegítik, a többit kivéreztetik. A cégeknek pert kell indítaniuk, kamatostul és sérelemdíjjal növelve be kell hajtaniuk az államon a követelésüket. Mehetnek a fizetési meghagyások tömegével. Az emberekkel mit művelnek fordított esetben a behajtócégek?! Csak a szokásos kipcsak sikertörténet. "Csődközelben a napelemes cégek" Semmi baj, majd a Vej, a Fater vagy a Haver megveszi őket bagóért, és türelmesen megvárja, hogy Álom' Bácsi kifizesse végre a pízeket’.
jáger laszló
Hát ezt nem nekem találták ki
Én ettől csak áramütést kapok...
Máris földelem magam,hogy a feszültséget levezessem!!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
simmering73
@Maccska: 12:52 De ezt te sem hiszed el. Csak ezt kell mondanod. Igaz, Safranek?
Lepényleső
Telepítsenek minél többen,- hogy az addig kitalált plusz adókat sokan fizethessék be,- akár egyben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.