Magyarország szuverén ország, ha tetszik ez Donald Tusknak, ha nem, így joga van a saját álláspontját képviselni az ukrajnai háború ügyében, miszerint minél előbb békére van szükség – szögezte le a lengyel kormányfő nyilatkozatát bírálva Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Szijjártó őrjöng: ellenséges hangvételű üzenetet olvasott fel a lengyel miniszterelnöknek

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető közölte, hogy kijevi látogatásán

Donald Tusk a "tisztelet teljes hiányáról tanúbizonyságot téve, keresetlen szavakkal támadta" az ukrajnai háborúra vonatkozó magyar kormányzati álláspontot, "Európa elárulásával, európaiatlansággal" vádolva meg hazánkat, "a politikai pokol legsötétebb helyét emlegetve".

"Most persze láttuk, látjuk az elmúlt hetek lengyelországi eseményeit, s látjuk a lengyel miniszterelnök demokráciafelfogását. Látjuk, ahogy ellenzéki politikusokat börtönöznek be Lengyelországban. Látjuk, hogy semmilyen módon nem tolerálják a hatalomtól, a kormánytól különböző véleményeket" – emelte ki.

"A helyzet azonban az, hogy mégiscsak fel kell tenni azt a kérdést, hogy Európában micsoda viselkedés ez? Micsoda viselkedés ez, hogy csak egyetlen vélemény létezését tartják elfogadhatónak? Micsoda viselkedés ez, hogy nem tolerálják, nem fogadják el, nem ismerik el, hogy lehetnek más vélemények is egy adott ügyben?" – sorolta.

A tárcavezető rámutatott, hogy az Európai Unió alapvető értékei közé tartozik, és kell is tartozzon az, hogy nem lehet szankcionálni valakit pusztán azért, mert más véleménye van egy adott kérdésről, nem lehet európaiatlannak minősíteni egy véleményt csak azért, mert az különbözik a sajátunktól.

"A helyzet igenis az, tisztelt Donald Tusk miniszterelnök úr, hogy Európában mindenkinek joga van a saját véleményéhez, mindenkinek joga van képviselni a saját álláspontját, és ezért senki nem szankcionálható, senki nem minősíthető európaiatlannak, és pláne senki nem zárható börtönbe" – szögezte le.

A miniszter végül hangsúlyozta, hogy az elmúlt hetek, hónapok, évek eseményei alapján jól látható az, hogy az ukrajnai háborúnak nincsen megoldása a harctéren.

"A csatatéren nem megoldás van, hanem napról napra több halott és napról napra nagyobb pusztítás. Ezért Magyarország továbbra is a béke mellett áll. Magyarország nem lesz hajlandó áttérni háborúpárti álláspontra, Magyarország békepárti álláspontot képvisel. Szerintünk minél előbb tűzszünet kell, minél előbb béketárgyalásokat kell kezdeni"

- olvasta fel papírjából.

"Magyarország egy szuverén ország, Magyarország olyan szuverén ország, amelynek joga van a saját véleményét képviselni, joga van a saját álláspontját kifejteni (..) Ragaszkodunk ahhoz, hogy minél előbb béke legyen Ukrajnában, még akkor is, hogyha Donald Tusknak más a véleménye, és ő egy háborúpárti álláspontot képvisel" – összegzett.

Forrás: MTI, Facebook

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
"? Micsoda viselkedés ez, hogy csak egyetlen vélemény létezését tartják elfogadhatónak? Micsoda viselkedés ez, hogy nem tolerálják, nem fogadják el, nem ismerik el, hogy lehetnek más vélemények is egy adott ügyben?"

Tusk elismeri, hogy a magyar kormánynak az a véleménye, ami. És mivel ő is tudja, hogy mindenkinek lehet más véleménye, hát elmondja, neki mi a véleménye a magyar kormányról. Lehet őrjöngeni, Petike, de el kell fogadnod Tusk véleményét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
telegdilaci
@nemkati:Nem értem ezt a kakadut miért kell mindenkit a Magyarország ellenségének tartani aki nem ért egyet a Magyar kormány vállalhatatlan politikájával,az a baj ezzel a szuverenitás védelemmel,hogy ne avatkozzon senki a Magyar belügyekbe mi viszont bele avatkozunk, más Országokéba,hogy is van ez? Amikor támogatjuk a Szerb és a Szlovák választásokat,nyíltan kiáll a Miniszterelnök Trump mellett hogy neki szurkol hogy Ő legyen az USA-következő Elnöke közben mi aki a Magyar kormány kritizálja azt megtámadjuk lehordjuk,mindennek!
kereső
@Maccska: 08:19 Fico, csak azt ismétli, amit putyin/orbán a szájába rágott. Na, de arra miért nem válaszolsz, hogy ebbben a qrva nagy orbán-fico egyetértésbben, mi a helyzet a szlovákiai magyarok magyar állampolgárságával? Hiszen nektek minden magyar egyformán "fontos".
Igen azt már régóta érzékeljük, hogy a kreml jól megfizet téged is, hogy képviseld az érdekeit- akárcsak orbán, és most már fico is. Érdekes dolog ez, különösen annak ismeretében, hogy amikor orbán kávézott fico együtt szavazott a 26-al, Ukrajna mellett. Ja, hogy neki sem esik nehezére schegget csinálni a szájából. Mit igért neki orbán/putyin, hogy megváltozott a széljárás?
kereső
@Maccska: És akkor most térjünk vissza "szijjártó örjöngéséhez"( verje a scheggét a földhöz), amiatt örjöng, ami a NER gyakorlata, orbanisztánban?
kereső
@Maccska: 08:16 Mi köze van szijjártó örjöngéséhez fico-nak? Te kezdtél el vele példálózni- majomparádé. Nekem meg ennek kapcsán jutott eszembe, számtalan szebbnél-szebb gondolat, a szlovákiai magyarok helyzetéről- és a mostani NER-e scheggnyalásról fico alfele tájékán.
csak úgy....
s leste a dzsudzsi,hogy kell e már kötözni...
Pálinkás Pál
nem hazánkat...,titeket kakadu köcsög...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.