Bayer Zsolt reagált az Ungváry Krisztián által saját nagyapjáról kiderített történelmi tényekre.

Bayer Zsolt: „nem én élek zsidóktól elrabolt budai villában”

Bayer: "Alig-alig tudtam erről valamit." Forrás: Youtube

Ungváry Krisztián történész vasárnapi podcastjében Bayer orvos nagyapjának életéről közölt eddig nem ismert részleteket.

Ungváry levéltári dokumentumok alapján ismertette, hogy Bayer nagyapja, Gyimes Károly a II. világháború előtt aktív tagja és szervezője volt a nyilas pártnak Kiskőrösön, mielőtt 1940-ben átlépett volna egy másik szélsőjobboldali pártba. A zsidók összegyűjtése idején, gettóorvosként testüregi motozásra tanította be a kiskőrösi gettó személyzetét. Az ötvenes években önként jelentkezett az ÁVH-nál, besúgónak.

„Olvasom. Harmadszor is. És iszonyodom” – kezdi válaszát Bayer Zsolt a Magyar Nemzetben, majd hosszasan fejtegeti, hogy szinte alig találkozott nagyapjával:

Nagyjából négyéves korától kezdve vannak az embernek emlékei, így én ezzel a nagyapámmal – minden kivételt is beleszámítva – legfeljebb ha hússzor találkoztam. Ez egy kisgyerek életében semmi. Szóval nagyapámnak nem volt lehetősége, hogy „meghatározzon” engem.

Ezért meglehetősen üres és politikailag motivált pszichologizálásnak tartom Ungváry Krisztián azon igyekezetét, amellyel megpróbálja levezetni a nyilas–kommunista nagyapa – ugyanolyan unoka logikai sort – írja Bayer a Magyar Nemzet oldalán megjelent cikkében. Megjegyzi azt is: úgy érzi, fejére olvasták nagyapja bűneit.

„Alig-alig tudtam minderről valamit” – folytatja Bayer, majd tévedésnek nevezi, hogy évekkel ezelőtt kikérte volna a nagyapjára vonatkozó iratokat. Bayer azt írja, hogy egy meg nem nevezett rokonától kapott összesen négy iratot. „Két levelet, amelyekben a levélírók mintegy „igazolják” Gyimes Károlyt, a kiskőrösi gettó orvosát, miszerint mentette a gettóban lévőket” – olvasható Bayer válaszában. Ezután így fogalmaz:

Iszonyodom attól a nagy, erős, csöndes embertől, aki a nagyapám volt, és akiről emlékem is alig van mindezeken kívül. S ami van, családi legendák sora csupán. Az egykor volt kiskőrösi ház, az akkor kisgyermek anyám emlékei a kilakoltatásról, ahogy egy szekéren, dunyhákon ülve a nagymamája Ábrányi Emil Haza című versét szavalja a riadtan összebújó gyerekeknek, anyám emlékei Komlóról, „az iszonyatos szocialista bányavárosról”, az ottani iskoláról és a tanítókról, az öngyilkosságba menekülő, általam nem ismert nagymamámról. Nincs okom kétségbe vonni anyám gyerekkori emlékeit. Nincs okom kétségbe vonni apám gyerekkori emlékeit. Nincs okom megmagyarázni a XX. század minden iszonyatát, benne a nagyapámét. Csak fáj. Most átkozottul fáj.

Végezetül Bayer azt írja, köszönettel tartozik Ungváry Krisztiánnak:

Köszönettel, amiért szembe kell néznem nagyapám múltjával, a nagyapáméval, akinek nem volt módja és ideje meghatározni engem, semmilyen módon és semmilyen mértékben. De ez a család dolga. Ez a szembenézés. Mert ilyen az élet, hogy nekem is vállalnom kell ezt. Ezt az iszonyodást. Még akkor is, ha nem én élek zsidóktól elrabolt budai villában, amit a kommunista tömeggyilkos nagyapámtól örököltem.

Azt is köszöni Ungvárynak, hogy „mindez, amit nagyapámról megírt, ismét megerősít a régi hitemben: aki bármely gyilkos eszme, idegen érdekek és idegenek által ránk kényszerített szörnyideológia, szörnyállam, utópia vagy társadalommérnökösködés szolgálatába szegődik, abban a pillanatban ráteszi a lábát a pokolba vezető útra.”

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Zsóti, megint nem zavar a történelem. De legyen igazad, a zsidó kereskedőtől elrekvirált házban Pápán a Kövér család lakik...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
,,Hackertámadással lőtték le a Telexet a Bayer Zsolt testüregmotozó besúgó rokonáról szóló cikksorozat új része után"

media1.hu/2024/01/29/hackertamadas-telex-ddos/
Horizont
@Aki Én: A rohadékok. Mondom én, hogy még nincs ennek vége.
Most Ungváry és őseinek életét centiről centire nagyítóval vizsgálja egy egész csapat.
Bántotta valagkeresztes Zsótikát.
namihami
Bizony Zsoltikám, ismét beigazolódott a régi igazság: ""Ne menjen a napra, akinek vaj van a fején!"" ! avagy ""Addig jár a korsó...!"" !
Addig vizslattad a Dobrev/Gyurcsány/Apró család előéletét és lakhatását, amíg a sz@r--hopp--egyszercsak visszacsapott és pofánvágott! Ilyen ""drága nagypapival"" a háttérben talán(!!!) kissé szordínósabban kellett volna másokat ekézni és másokon élcelődni!
Az pedig, hogy te és a véderő azonnal egy hátvédet állítotok ki (lásd még mint az Orbáni Védegylet), az külön szagossá teszi ezt az egyébként se rózsaillatú ügyet!
Bibíííííííí!
Horizont
@Pusztai: "Nyilasnak meg a lumpenproli ment, aki aztán átöltözött ávósnak."
Ezt Bayer 2004-ben írta. Még rajta is le tudok döbbenni.
Nanya
@Maccska: te meg a kicsike,picike pöcsöddel foglalkozz !

Mosd meg tetűkém mert orbán nem hashajtózott ! Vagy igen?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.